16. maj 2019.16. maj 2019.
MESECI SKUPLjENI U DAN
IVAN KARAJLOVIĆ PRED PUT U MANČESTER

MESECI SKUPLjENI U DAN

U trenutku kada je broj „Glasa Podrinja“ pred vama šabački tekvondista Ivan Karajlović već je u Velikoj Britaniji i ima poslednji slobodan dan pred izlazak na tatami gde će se boriti za medalju na Svetskom prenstvu. U kategoriji do 80 kg, on će predstavljati Srbiju u konkurenciji 70 takmičara. Specifičan sistem mnogo utiče na konačan plasman.
-U tekvondou se mesecima pripremate za veliko takmičenje, ali nastupate jedan dan. Izreka „Svako može da ima loš dan“ posebno dobija na snazi u takvoj situaciji. Treći put nastupam na Svetskom prvenstvu, verujem u sebe i znam da, ako budem na svom mamskimumu, mogu možda i do medalje. Ipak, sigurno da slično razmišljaju i drugi. Raspoloženje i žreb igraju važnu ulogu – ističe Ivan Karajlović, reprezentativac Srbije i tekvondista kluba LETNjIKOVAC.
Konkurencija je konstantno jaka na planetarnoj smotri, ali se imena pobednika uvek razlikuju.
- U ovom trenutku, u mojoj kategoriji, među 70 učesnika, možete izdvojiti deset koji imaju ravnopravne šanse za pobedničko postolje. Ipak, na svakom Prvenstvu, pojave se neka nova imena koja dosegnu odličje. Taj dan su spremniji, raspoloženiji i koncentrisaniji nešto više u odnosu na druge, a nijanse odlučuju. Tekvondo se širi, pojavljuju se i novi borci spremni da naprave senzaciju, te je rangiranje favorita nezahvalno i izuzetno teško.
Žreb mnogo utiče na uspeh. Imaš li posebno nepoželjnih rivala na startu?
- To je takođe relativno. Manje mi odgovara stil boraca iz Rusije, Azerbejdžana, a mislim da bih se lakše snašao protiv konkurenata iz Španije, Moldavije, Engleske. Naravno, sve su to vrhunski borci i ma kakav da bude žreb, ne mogu garantovati ni uspeh, niti prvopomenuti znače da nemam šanse. Ovo je samo pretpostavka.
Ovo nije tvoj prvi nastup na Svetskim prvenstvima?
- Prvenstvo u Mančesteru će biti treće u mojoj karijeri. Svako donosi iskustvo i olakšava neki naredni izazov. Za ovo sam se pripremao drugačije, ne samo u smislu treninga, nego i psihološki, pre svega psihološki. Uvek imate u svesti da je sav trening predigra za nekoliko sati u kojima morate da budete skoncentrisani, da razmišljate brzo, da delujete i da verujete u sebe.
Koliko je „domaći teren“ važan u tekvondou na najvećim takmičenjima?
-Prema pravilima, domaćin dobija mesto četvrtog nosioca, iako domaći predstavnik nije možda u vrhu, to im pripada kao organizatorima. Naravno, žele uspeh svojih boraca, te je dvorana uvek dobro ispunjena, dolaze đaci organizovano, navijaju, sport je popularan, postoji i fan zona za slikanje i atmosfera je kao na nekim kolektivnim sportovima. Nije lako kada nemate podršku za sebe, ali je i najlepša draž sporta.
Kategorija u kojoj Srbiju reprezentuje naš borac predviđena je za subotu, 18. maj. Već u prepodnevnim satima je merenje, žreb i mečevi prvog kola.

D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa