23. maj 2019.23. maj 2019.
Budućnost nauke
Festival robotike i digitalne fabrikacije

Budućnost nauke

Centar za stručno usavršavanje Šabac, Tehnička škola Šabac i Interaktivna nastava Vinaver organizovali su lokalni Festival robotike i digitalne fabrikacije „Napravi sam“.
CSU je bio domaćin informativnih predavanja tokom kojih su posetioci saznali više o svetu informacionih tehnologija, grafičkog dizajna, CNC mašina, samovozećih automobila, 3D tehnologija, robotike, mikrokontrolera, implemntiranje matematike i fizike u tehniku. Predstavnici kompanije Jazaki su ukazali kako se velike korporacije prilagođavaju digitalnoj eri i svetu IT-a. Profesori i asistenti Elektrotehničkog fakulteta podelili su svoja saznanja i iskustva o širokoj primeni mikro i nano tehnologije u svakodnevnom životu, industriji, zdravstvu. Master inženjer elektrotehnike i računarstva Petar Atanasijević je ukazao na značaj edukacije kroz interaktivnu nastavu.
-Zadivljen sam entuzijazmom organizatora, profesora i učenika, koji su se potrudili da na kreativan i interesantan način realizuju Festival. Znanja koja razmenjuju i prenose na decu su veoma korisna, kako za osnovce, tako i za srednjoškolce, bez obzira na profesionalni put koji kasnije izaberu - rekao Atanasijević.
Cilj organizovanog Festivala je da se unapredi naučna i digitalna pismenost kod dece i odraslih.
-Želeli smo da na stručan i reprezentativan način pokažemo kakvi su dometi nauke i tehnike danas, i šta je to što učenike, ali i sve nas očekuje u budućnosti kada su u pitanju inovacije - naveo je Milan Savić, profesor u Tehničkoj školi Šabac.
U okviru ovog naučno-popularnog Festivala predstavljeni su zanimljivi učenički projekti sa namerom organizatora da zainteresuju i druge kako bi se bavili savremenim tehnologijama.
-Planiramo da naredne godine uključimo sve šabačke škole kako bi mladi pokazali svoje znanje, umeće, kroz interaktivne radionice i prezentacije - istakao je Branko Filipović, direktor CSU.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa