9. jun 2011.9. jun 2011.
O PROBLEMIMA LGBT ZAJEDNICE

GEJ (NI)JE OKEJ

U Zapadnoj Srbiji se 3,6 odsto muškaraca izjasnilo da je imalo seksualne odnose sa osobama istog pola
M.A. iz Šapca, pripadnik gej populacije, otkrio nam je da nikada sa svojom porodicom nije razgovarao o svojoj orjentaciji. Godinama živi sa svojim partnerom u strahu da njihove porodice ne saznaju.
Po klasifikaciji ICD 10 Svetske zdravstvene organizacije od 1990. godine, homoseksualnost se smatra individualnom seksualnom orjentacijom i u potpunosti je zabranjen bilo kakav pokušaj lečenja, što je i srpsko lekarsko društvo potvrdilo.
Seksualnost ima tri komponente, emotivnu, romantičnu i seksualnu. Da bi jedna osoba bila gej, emotivno, romantično i seksualno treba da je privlači osoba istog pola.
LGBT zajednica se danas susreće sa mnogim problemima o kojima smo razgovarali sa Aleksandrom Pricom, predsednikom Upravnog Odbora asocijacije “ Duga“.
U Šapcu ova asocijacija radi od 2004. godine. Dve najveće oblasti kojima se bavi su javno zdravlje i ljudska prava.
- Uglavnom radimo sa lezbejkama, gejevima, biseksualnim i transeksualnim osobama. Pored toga bavimo se problemima osoba koje žive sa HIV-om, korisnicima psihoaktivnih supstanci i bivšim prestupnicima. To su marginalizovane i nevidljive grupe u našem društvu, istakao je Aleksandar i dodao kako je povećan broj osoba koje žive sa HIV-om, naročito kod gejeva kao i da je upotreba psihoaktivnih supstanci veoma izražena kod LGBT populacije, a sve u strahu od odbacivanja sredine.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa