23. maj 2019.23. maj 2019.
Magija kulture
Noć muzeja 2019.

Magija kulture

Grad Šabac 18. maja tradicionalno je bio deo internacionalne manifestacije „Noć muzeja“. Zanimljivi sadržaji koje su pripremile ustanove kulture izazvali su veliku pažnju sugrađana koji su uprkos „iznenadnoj“ majskoj kiši odlučili da prošetaju i upuste se u avanturu saznanja. Prošlost, sadašnjost i naznake budućnosti otkrivali su kroz kulturalnu šetnju pod sloganom „Sloboda“.

Moje omiljene stvari
Pažljivo idejno osmišljena i realizovana izložbena postavka beogradske mlade umetnice Ive Brkić porcelanske skulpture smešta u centralni deo galerijskog prostora Kulturnog centra. Raskošna bajkovita trpeza prepuna fino oblikovanih čajnika, šolja, escajga, poslastica, mamila je posetioce u Noći muzeja da zavire u Galeriju i budu deo čarobne čajanke iz Zemlje čuda.
-Izložba je neobična i veoma mi se dopala. Zanimljivi predmeti koji izgledaju da će svakog trenutka oživeti. Potpuno nesvakidašnje. Podsećaju me na čajnike iz bajke „Lepotica i zver“ - rekla je Nataša Simić.

Besmrtnost ću celu dati za konačnost reči
Biblioteka šabačka svoju kapiju i Fond u noći kulture otvorila je za poštovaoce pisane reči. Izložba mr Sonje Bokun Đinić, posvećena je jednom od najuticajnijih književnih stožera, Oskaru Daviču i otkrila manje poznate rukopise iz piščevog bogatog opusa, opirući se zaboravu.
- Smatram da je Oskar Davičo jedan od naših najznačajnijih književnika, ne u Šapcu, nego u Srbiji, ali i da je istovremeno suviše potcenjen iz meni nepoznatih razloga. Pretpostavljam da to ima veze sa njegovim političkim stavovima. Kada nekog autora cenite, zadovoljstvo je držati njegovu knjigu u ruci, ali je posebna draž stajati iznad njegovih rukopisa, u slovima videti deliće inspiracije direktno prenesene na papir. Istovremeno je zadovoljstvo i čast. Smatram da Oskar zaslužuje da u svom rodnom gradu ima jednu ulicu - podelio je svoje utiske Miodrag Stanimirović.

Kako smo se nekad voleli
Od praistorijskog Romea i Julije, preko bračne spone drevnih Rimljana, viteške romantične ljubavi, do autentičnih šabačkih priča, Narodni muzej je tokom Manifestacije bio čuvar riznice nesvakidašnjih ljudskih životnih usuda i emocija. Šta je nagnalo pilota Nikolu Krstića da svojoj dragoj iz aviona baci buket cveća? Kakav je bio put raskošne balske haljine lepe Jarmile Čalić, supruge poznatog slikara? Zbog čega je Ašikov grob posvećen nesrećnoj ljubavi? Ovo su samo neka od pitanja koja su posetioci mogli da odgonetnu obilaskom izložbe „Kako smo se nekad voleli“. Sedam ljubavnih priča iz prošlosti i jedna buduća koju su kreirali Šapčani.
-Smatram da je dobro da posetioci budu uključeni u stvaranje muzejske postavke i to što imaju mogućnost da ostave trag u pisanju istorije. Priče običnih ljudi su podjednako važne kao i one slavnih vojskovođa, velikih vladara. Svakako treba da budu zabeležene i sačuvane za buduće generacije - kaže sugrađanka Milica.

Živa biblioteka
pozorišta
Članovi Omladinskog kluba Šabačkog pozorišta organizovali su nesvakidašnje druženje uz omiljene teme koje okupiraju misli mladih. Ljudska prava, društveni aktivizam, sport, odrastanje, budućnost, kao i nezaobilazna epska saga „Igre prestola“ samo su deo priča koje su uz pozitivnu energiju delili sa sugrađanima u prostorijama gradskog teatra.

Introjekcija umetnosti
Učenici Škole primenjenih umetnosti Ružica Ristivojević i Petar Jovanović predstavili su se radovima u kojima dominiraju motivi snažne energije, melanholije. Fotografije su proistekle iz njihovog angažovanja i istraživanja sveta i stvarnosti u kojoj odrastaju. Izložbom su pokazali da je umetnost nit koja sve spaja kroz „Introjekciju“.

Čarolija muzike
Učenici i profesori Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ održali su tematski koncert u Muzeju šabačkih Jevreja. Kamerni repertoar okupio je veliki broj ljubitelja klasične muzike, a kako navode posetioci posebnu čar su donele izvedbe sadašnjih profesora, nekadašnjih učenika Škole koji su nastupili zajedno i očarali notama prisutne.
-Oduševljena sam koncertom. Neverovatan je osećaj slušati tako dobre izvođače klasične muzike u gradu. Posebno Šapčane. Mislim da su koncerti u sinagogi pravi pogodak i da treba da nastave sa njihovim održavanjem - istakla je Marijana.

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa