23. maj 2019.23. maj 2019.
Videlo sveta
Treći „Vinaverovi dani evropske kulture“ u Šapcu 23-25. maj

Videlo sveta

Manifestacija„Vinaverovi dani evropske kulture“ prerasta u festival umetnosti i znanja, saradnje lokalnih i internacionalnih umetnika. „Vinaverove dane“ organizuju ustanove kulture, a pokrovitelj je Grad Šabac. Naučni skup posvećen značaju i uticaju Stanislava Vinavera na srpsku književnost, umetnost i kulturu
Tradicionalna kulturna Manifestacija “Vinaverovi dani evropske kulture” koja će biti održana u Šapcu od 23. do 25. maja ove godine nosi naziv „Videlo sveta“ prema jednom od najvažnijih stvaralačkih projekata Stanislava Vinavera. Okosnicu čini naučni skup “Stanislav Vinaver u/o srpskoj književnosti, umetnosti i kulturi” gde će biti predstavljena knjiga „Avangardistkinje“ dr Žarke Svirčev. Novina u odnosu na prethodne godine je da “Videlo sveta” 2019. godine širi horizonte umetničkog stvaranja i u okviru Manifestacije po prvi put će biti organizovani muzički, likovni programi, kao i različiti edukativni projekti namenjeni svim generacijama.
-Bibiliteka čuva uspomenu na jednog od najvećih srpskih pisaca, intelektualaca i sa zadovoljstvom smo se priključili Manifestaciji koja obeležava i neguje sećanje na Stanislava Vinavera kroz dane posvećena upravo njemu. Naša ustanova će biti domaćin dvodnevnog naučnog skupa. Centralna tema okupljanja je „Stanislav Vinaver u/o srpskoj književnosti, umetnosti i kulturi“. O odnosu prema srpskoj književnosti i značaju Vinavera govoriće eminentni profesori sa Filološkog fakulteta u Beogradu i Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Biće predstavljena knjiga „Avangardistikinje“, profesorke Žarke Svirčev - istakla je Kristina Aleksić, saradnik za programe kulture u Biblioteci šabačkoj.
Prema rečima Igora Marsenića, člana Gradskog veća i ko-autora ovogodišnjeg programa, najznačajniji cilj „Vinaverovih dana“ jeste otvaranje ka svetu i savremenom stvaralaštvu.
-Vinaver je bio neobična, pitoreskna ličnost i svođenje genija na biografsku crticu i pomen bilo bi skrnavljenje. Interpretativni pristup koji smo izabrali ostavlja dosta prostora autorima da se iskažu u različitim medijima od nauke ili muzike do stripa, štampe, pisanja ili dizajna svetla, i to je nešto što me kao umetnika raduje. Polazna tačka koncepta “Videlo sveta” je da se prošlošću i kulturalnim nasleđem bavi na dinamičan način, oživljavajući misli i ideje, interpretacijom u slobodanom savremenom duhu, kako ne bismo bili zatočeni unutar prošlosti i slavne tradicije - istakao je Marsenić i dodao da cilj Manifestacije nije samo da traje nekoliko dana, već da se na duže staze razvija lokalna scena u oblastima književnosti, umetnosti, muzike i žurnalistike.
- Voleo bih da Šapcu, ali i celoj zemlji pružimo malo sveta, jer i mi kao organizatori želimo da uključimo što veći broj ljudi, da kultura bude živa, savremena, prisutna i neposredna. Grad i sve njegove institucije uključene su kao posrednici, a ne kreatori sadržaja, mi smo ti koji otvaramo vrata sveta i upoznajemo autore, a dugoročni rezultati nastaće tek iz budućih saradnji.

Gromobran svemira
Radionica narativnog i kolažnog stripa “Gromobran svemira”, nazvana po jednom od Vinaverovih dela, po prvi put u Šapcu predstaviće autore okupljene oko domaćeg najvećeg strip festivala „Novo doba“. Udruženje „Matrijaršija“ i „Kosmoplovci“ (Aleksandar Opačić, Milena Janošević i Aleksandar Denić), će uz pomoć umetnice Johanne Marcade-Mot, 23. maja od 14 časova, voditi radionicu posvećenu aktivaciji lokalne strip scene i istraživanju ovog likovnog medija. Nakon radionice u Narodnom muzeju predstaviće se Fijuk platforma, avangardna pojava regionalne likovne scene.

Vinaverov otisak
Drugog dana, u petak 24. maja od 14 časova u Narodnom muzeju planirana je radionica sito štampe posvećena novim viđenjima Stanislava Vinavera koju će voditi grafički umetnici kolektiva „Matrijaršija“, a namenjena je publici svih uzrasta. Posetioci će imati priliku da donesu svoje majice, torbe na kojima će poneti “otiske” umetničkog rada. Posle radionice biće otvorena kolektivna izložba dvadeset umetnika okupljenih oko Fijuk platforme i prvi prodajni Fijuk sajam u Šapcu, na kome će uz muziku i razgovore zainteresovani moći da kupe savremenu grafiku, fotografije i plakate.
-Manifestacija veoma dobro korespondira sa misijom Muzeja kao institucije, ne samo da čuva tradiciju, nego i da stvara nove vrednosti u jednom društvu. Tradiciju moramo održati živom, ali je potrebno da pronađemo način da približimo avangardne vrednosti Stanislava Vinavera savremenom čoveku. On je u mnogo čemu bio prvak svog doba i ta britkost njegovih misli može da izdrži test surovog i brzog 21. veka. Naša nada je da ćemo ovim programima da približimo Vinaverove misli i da ćemo biti dostojni čuvari tih vrednosti - navela je direktorka narodnog muzeja Nela Tonković.

Pesničenje u parku
Treći dan, subota 25. maj započinje treningom aktivne poezije u muzičkom paviljonu Velikog parka u Šapcu pod nazivom „Pesničenje“ koji će voditi Dragan Protić, poznatiji kao Prota iz kolektiva Škart. Radionica je otvorenog tipa.
Edukativni program ovogodišnjih “Vinaverovih dana evropske kulture” je finiš konkursa kreativnog pisanja i početak rada na projektu medijske edukacije za mlade - „Videlo“ na kome će srednjoškolci imati priliku da se upoznaju sa osnovama savremene medijske kulture i započnu rad na usavršavanju svog glasa u javnosti. Autorka projeka je Marija Ratković, teoretičarka umetnosti i medija.

Muzika i svetlo
“Videlo sveta” u Šabac dovodi neke od najistaknutijih autora savremene muzičke scene. Na otvaranju Vinaverovih dana, u četvrtak, 23. maja, od 20 i 30 časova, u Muzeju šabačkih Jevreja nastupiće Jan Nemeček, jedno od najznačajnijih imena klupske i elektronske scene u regionu sa numerom „Reccurencies“. Narednog dana, publici predstaviće se Šapčanin Branko Džinović, kompozitor, izvođač, predavač na eminentnim svetskim univerzitetima i trenutno najveće ime savremene harmonike u Severnoj Americi. Trodnevni muzički program zaokružuje „A Weill Ago“, elektroakustični kabare za sopran, klavir i elektroniku u kome se prepiliću zvuci detinjstva, rata, arhivski snimci, lična istorija kroz pevane, govorene, snimljene i semplovane odlomke u izvođenju savremene kompozitorke Ane Gnjatović, Tijane Đurović, nagrađivane sopranistkinje i Milivoja Veljića, pijaniste. Šabačko “Videlo” u vizuelnom smislu nosiće pečat video radova koji nastaju uživo magijom Miroslava Sretenovića, dizajnera svetla i video umetnika poznatog pod nazivom Izvanredni Bob.
Naučni skup će zatvoriti okrugli sto U Gradskoj kući povodom izlaska iz štampe prvog kola sabranih dela Radomira Konstantinovića na inicijativu i zalaganje dr Gojka Tešića.
Kulturna manifestacija ove godine prerasta u festival umetnosti i znanja, saradnje lokalnih i internacionalnih umetnika. Simbolično se završava žurkom u Muzeju koju će vizuelno i muzički oblikovati dva Boba, VJ Izvanredni Bob i DJ Bob, šabački muzičar i vizuelni umetnik.
„Vinaverove dane“ organizuju ustanove kulture, a pokrovitelj je Grad Šabac.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa