23. maj 2019.23. maj 2019.
Lučka ulica povezala  privrednike i reku
OTVORENA MODERNA SAOBRAĆAJNICA NA PROSTORU “ELIKSIR ZORKE”

Lučka ulica povezala privrednike i reku

“Ova ulica dovodi čitavu Industrijsku zonu do luke i omogućuje da svi naši privrednici obavljaju rečni transport, ali i železnički. Grad je zadržao u vlasništvu ovu javnu saobraćajnicu da bi omogućili nesmetani transport ne samo novim kompanijama u okviru nekadašnje “Zorke” nego i svim drugim privrednicima. Istovremeno, sa ovom saobraćajnicom i operaterstvom u luci mi postajemo interesantni novim investitorima”
Privrednici grada Šapca infrastrukturno su povezani sa rekom Savom Lučkom ulicom na prostoru kompanije “Eliksir Zorka”. Moderna saobraćajnica, sa kompletnom signalizacijom, otvorena je u sredu. Grad je investirao 100 miliona dinara u ovaj projekat.
Luku je na upravljanje prošle godine u leto dobila kompanija “Eliksir”. Radovi na uređenju ulice počeli su neposredno posle toga.
Na otvaranju su pored gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, zamenika gradonačelnika Dušana Kostadinovića i zamenika direktora kompanije “Eliksir Zorka” Milana Stošića, prisustvovali brojni predstavnici Gradske uprave.
Pored toga što će kompaniji “Eliksir” olakšati poslovanje i uštedeti novac, čitava Industrijska zona će na ovaj način biti spojena sa lukom i sa železnicom.
-Ova važna saobraćajnica treba da omogući kompaniji “Eliksir Zorka”, zatim njihovim partnerima, kao i svim privrednicima u gradu Šapcu da na najjeftiniji mogući način obavljaju transport. Ova ulica dovodi čitavu Industrijsku zonu do luke i omogućuje da svi naši privrednici obavljaju rečni transport, ali i železnički. Grad je zadržao u vlasništvu ovu javnu saobraćajnicu da bi omogućili nesmetani transport ne samo novim kompanijama u okviru nekadašnje “Zorke” nego i svim drugim privrednicima. Istovremeno, sa ovom saobraćajnicom i operaterstvom u luci mi postajemo interesantni novim investitorima. Svih 14 kompanija koje su došle od Nove godine su pitale da li postoji mogućnost transporta rekom. Imamo luku, imamo operatera na njoj, sada imamo i modernu infrastrukturu, tako da su svi preduslovi za dobar biznis tu, rekao je gradonačelnik Nebojša Zelenović.
Moderna saobraćajnica “Eliksiru” kao lučkom operateru, otvara brojne mogućnosti. Pored pogodnosti u sadašnjem poslovanju daje prostor za veće planove u budućnosti.
-Pristup ovoj saobraćajnici i prolaz njom omogućava kraće manipulacije, veći protok, povećanje kapaciteta i utiče na razmišljanje o proširenju naših mogućnosti. Takođe otvara mogućnosti da se luka koristi za neke druge poslove, odnosno da se u javnom smislu eksploatiše. Pored toga, za nas je važno i otpremanje gotovog proizvoda ove fabrike. Kapacitet ove saobraćajnice će biti oko 30.000 tona kolike su potrebe da se otpremi naše mineralno đubrivo. Imamo potrebe za internim manipulacijama, sirovinama i proizvodima koje na drugi način eksploatišemo. Na ovaj način naša interna mehanizacija, što transportna, što industrijska, dobija moguće skraćenje manipulacije i manji utrošak goriva, naveo je Milan Stošić.
Za “Eliksir” je važna i saobraćajna signalizacija, koja ranije nije postojala. Stošić je istakao da svakog dana na tom prostoru prolazi stotinak kamiona i da automatizovana signalizacija mnogo znači.
Na otvaranju je rečeno i da će poslednja “Zorkina” neprodata kompanija, Obojena metalurgija, dobiti novog vlasnika. To će biti kompanija “Eliksir”.
-Investicione mogućnosti kompanije “Eliksir Zorka” i naše potrebe i smisao za poslovanjem su nas dovele do razmišljanja o kupovini “Zorka obojene metalurgije”. Taj proces je sada u završnoj fazi. Po završetku kupovine mi ćemo i na tom prostoru pokrenuti svoje poslovne aktivnosti. Ova saobraćajnica daje dodatne mogućnosti kada budemo radili uređenje prostora, demontažu stare opreme i svemu što nas čeka u narednom periodu. Uštedećemo i vreme i novac, rekao je Stošić.
Gradonačelnik je istakao da je grad jako vodio računa o tome da sve kompanije koje su proizašle iz “Zorke” mogu nesmetano da funkcionišu i da one i sada postoje i nastavljaju da rade.
Da svi zarade više
-Važno je da sarađujemo i slušamo jedni druge. Svi planski dokumenti grada su podređeni razvoju. Razvoj ne može da se desi ako nema kompanije sa jedne strane i sa druge strane ljude koji rade u njima. Naša ideja je da svako zaradi više, i kompanije i zaposleni. To je naš krajnji cilj, istakao je gradonačelnik Zelenović.
M. Mijailović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa