23. maj 2019.23. maj 2019.
ČETRNAEST NOVIH INVESTICIJA

U Šapcu svako ima priliku da radi

„Svako ko želi da dođe do posla koji je, verujem pristojno plaćen, ima priliku da to uradi, bilo u kompaniji Jazaki koja sada traži 200 novih ljudi, tako i u kompanijama Mondi, Vopahen ili bilo kojoj drugoj. Politika grada Šapca je da svako zaradi više novca i da se ostvaruje“
Predstavnici Gradske uprave organizovali su za medije protekle sedmice obilazak severozapadne i istočne Industrijske zone, povodom predstavljanja radova, novih investicija i najave poslovanja 14 novih kompanija. O ulaganjima u narednom periodu govorili su gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, Violeta Šestić direktorka JP „Infrastruktura“ i načelnik Gradske uprave Milan Vasić.
Bez problema do posla
Gradonačelnik Nebojša Zelenović izjavio je da danas u gradu Šapcu niko ko zaista traži posao nema problem da ga nađe.
-U severozapadnoj radnoj zoni radi 3.500 ljudi, a traže se i novi radnici. Svako ko želi da dođe do posla koji je, verujem pristojno plaćen ima priliku da to uradi, bilo u kompaniji Jazaki koja sada traži 200 novih ljudi, tako u kompanijama Mondi, Vopahen ili bilo kojoj drugoj. Politika grada Šapca je da svako zaradi više novca i da se ostvaruje. Pre pet godina u severozapadnoj radnoj zoni bila je livada, a sada je uređena Industrijska zona sa ukupno 29 operativnih fabrika i velikim parkingom, rekao je Zelenović i dodao da će u narednom periodu biti izgrađena nova moderna saobraćajnica kroz Industrijsku zonu koja treba da učini atraktivnim i parcele sa druge strane ulice.
-Već imamo nekoliko kompanija koje su zainteresovane, sa kojima ozbiljno pregovaramo i očekujemo prodaju 10 hektara zemlje u SRZ, za nove firme. Naša težnja je da minimalac u Šapcu bude veći 33 hiljade dinara, rekao je Zelenović.
Sve veći broj novih investitora
Violeta Šestić istakla je da je u Šapcu konstantan rast novih investitora, a ono što je posebno važno jeste da nije reč samo o stranim investitorima.
-Veliki broj šabačkih investitora odlučuje da proširuje svoje proizvodne pogone, kupuju parcele u severozapadnoj radnoj zoni i zapošljava dodatne radnike. U ovom trenutku u pomenutoj zoni imamo najavu od četiri domaća investitora za kupovinu zemlje. Osim toga kompanija Vopahel će proširiti svoje proizvodne pogone, a takođe će i italijanska kompanija Infleks izgraditi novu fabriku, rekla je Violeta Šestić i dodala da se i u istočnoj radnoj zoni pojavljuju novi investitori.
-Italijanska kompanija Seletra u junu počinje sa proizvodnjom. Takođe Italijanska, ali i jedna Ruska kompanija rade na adaptaciji prostora na podruju transportnog centra, stoga očekujemo početke proizvodnje veoma brzo. U Šapcu je zaista povoljna poslovna klima, a mi konstantno ulažemo u dalji razvoj infrastrukture. Samo za ovu godinu iz budžeta Grada izdvojeno je sto miliona dinara za nove saobraćajnice, elektroenergetske objekte, vodu i kanalizaciju, rekla je Violeta Šestić i najavila novi operativni carinski terminal i u Severozapadnoj radnoj zoni, s obzirom na to da kroz nju, na mesečnom nivou prođe 6.000 kamiona.
Trafo stanica Šabac se trenutno rekonstruiše, a Grad Šabac investira 50 odsto sredstava. Kapacitet je 31,5 megavat, a po završetku rekonstrukcije, za mesec dana, biće dodato još 31, 5 megavata, što će omogućiti dovoljan kapacitet za sve postojeće i buduće investitore. Neke od kompanija koje se ovde nalaze su i „De Heus“, „Kartonval“, „Duga- EL“, „Savro“. Najpoznatiji su „Jazaki“ (2.500 radnika), „Mondi“ i „Veskovini“- prva investicija u zoni.

U istočnoj zoni, koja više nema slobodnih parcela, nalaze se između ostalih kompanije: „Elixir- mineralna đubriva“, „Tikkurila“, „Hemofarm“, „Zorka keramika“ (planira širenje proizvodnje na još jednoj parceli), „Beli limovi“, „Piramida 72“, a ukupno je zaposleno oko 2.500 ljudi.
Planira se rehabilitacija pruge do RTC-a. U okviru bivšeg kompleksa „Zaštite bilja“ većinom su sve hale prodate šabačkim privrednicima: „Vukochem“, „Oblak internacional“, „Nascim group“, „Dimex“, „Axinta“, te se razmatra mogućnost dodatnog infrastrukturnog uređenja tog dela.
Na području RTC-a u dve hale od po 7.000 kvadrata posluje italijanska kompanija, a tu su i „OTC technology“ i domaća kompanija koja se bavi proizvodnjom ambalaže.
Italijanski „Pasubio“ zapošljava 325 radnika, bavi se proizvodnjom enterijera za luksuzne automobile i planiraju da ove godine prošire halu za dodatnih 5.000 kvadrata i zaposle još 200 radnika. Nedaleko se nalazi „Inos napredak“, koja se bavi otkupom sekundarnih sirovina.
Na početku severozapadne radne zone Limarija „Prodanović“ preseliće svoju proizvodnju iz Pocerskog Pričinovića. Deo od Capitol parka do kružnog toka namenjen je za komercijalne i sportske delatnosti. U zapadnom delu zone firma „Mašin- elektro“ kupila je četiri placa, a tu su i šabačke kompanije pekara „City“ i „Dekor lux“. U SZR posluju beogradski „Candy rush“, šabački „Gold pack“, čija su delatnost konditorski proizvodi, a počeće sa radom i MINOX Construct (metalne konstrukcije), MAS (veleprodaja i maloprodaja opreme za poljoprivredne mašine). Kompanija JUPROM gradi novi poslovni prostor, a tu je i firma za proizvodnju kartonske ambalaže, kao i kompanija za keramičke proizvode.
K.J.Đ

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa