23. maj 2019.23. maj 2019.
DEMOKRATE ZAJEDNO
DS, SDS I ZZS UJEDINILE SE U DEMOKRATSKU STRANKU

DEMOKRATE ZAJEDNO

Na skupu pod sloganom “Demokrate zajedno” u Kombank dvorani u Beogradu, Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Zajedno za Srbiju ujedinile se u DS
Demokratska stranka je od nedelje ujedinjena. Na skupu pod sloganom “Demokrate zajedno”, koji je tim povodom organizovan u Kombank dvorani u Beogradu, ujedinjenu DS čine - DS, Socijaldemokratska stranka i Zajedno za Srbiju.
Na ovom skupu je usvojen i Proglas o ujedinjenju.
- Mi, pripadnici Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Zajedno za Srbiju - koji imamo srodna politička opredeljenja i programske ciljeve, donosimo odluku da se ujedinimo u Demokratsku stranku - stoji u Proglasu.
Ujedinjena DS ima cilj da se zajednički bori za evropske vrednosti i ulazak u EU, za poštovanje ljudskih prava, za slobodu medija i poštene izbore, za podelu vlasti i vladavinu prava u kojoj će sudstvo biti nezavisno i u kojoj će se Ustav i zakoni bezuslovno poštovati.
- Borimo se za parlament koji će biti najviše zakonodavno telo, središte demokratske debate, ali i kontrolor izvršne vlasti koja neće izlaziti iz svojih ustavnih i zakonskih okvira. Za uređen privredni ambijent koji počiva na socijalnoj pravdi i u kojem će biti omogućen slobodan rad sindikata uz stalni dijalog i međusobno uvažavanje poslodavaca i radnika. Insistiramo na razvoju dobrosusedskih odnosa i trajnog mira u regionu, kao i za budućnost Srbije u kojoj će svi građani imati jednake šanse i jednak status pred zakonom, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest ili političko opredeljenje piše između ostalog u Proglasu.
Predsednik DS Zoran Lutovac je rekao da su na zajedničkom putu tokom ovih 30 godina zajedno pobeđivali ili gubili.
- Odluka nas u ovoj sali mora biti borba. Borba protiv laži i tiranije, borba za slobodu. U ime onih koji ne mogu, u ime onih koji su već podneli žrtve. Potrebno nam je najšire moguće okupljanje opozicionih snaga koje će se izboriti za fer i poštene izbore. Potrebna nam je jaka, snažna DS. Ujedinjujemo se danas, mi ovde prisutni, ali otvaramo vrata i svima onima koji žele da se bore sa nama za pravedniju i bolju Srbiju, za solidarnost, slobodu i demokratiju - napomenuo je Lutovac.
On je dodao da su se demokrate ujedinile oko vrednosti koje su ovde danas ugrožene.
- Okupili smo se oko vrednosti, jer borba protiv siromaštva, materijalnog i duhovnog, mora biti glavna tema danas. Otimanje radnicima i penzionerima nije reforma, to je pljačka. Demokratija traži angažovanog građanina. Sloboda je zahtevna, jer se za nju mora boriti svakog dana. Misija svih nas mora biti borba, obavezuju nas čast i poštenje. Na sopstvenom primeru pokažimo kakvo društvo i kakvu Srbiju želimo. Zajedno do pobede - poručio je predsednik DS.
Predsednik ZZS i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je naglasio da su demokrate bile vesnik i snaga svake progresivne promene u Srbiji.
- Ko uspe da zaustavi odlazak mladih i obrazovanih, zaustavio je sunovrat u koji srljamo, ko za budućnost brine, obezbediće mesto i ulogu obrazovanju i nauci. Nemam dilemu da ćemo predvoditi građanke i građane i u ovoj odsudnoj borbi za perspektivu, razvoj, normalnost. Izuzetno je važno što su pokretači u nama samima, oslobođenim straha i željnim promena - istakao je Zelenović.
On je rekao da je veliki posao pred DS i to od mukotrpnog stvaranja infrastrukture na terenu, mreže volontera zaduženih da se nigde i nikada više izborna volja ne gazi i prekraja, do formulisanja odgovora koje realnost zahteva. Odao je priznanje na vizionarstvu, idejnosti i hrabrosti Zoranu Đinđiću, ubijenom, prvom demokratski izabranom premijeru, i Borisu Tadiću koji je svojom politikom uveo stabilnost, normalnost i uljudnost na političku scenu Srbije.
Uveren u pobedu, Zelenović je sve pozvao da sa istovetnom predanošću i marljivošću sa kojom su i protesti otpočeli, nastave uporno, zrelo i racionalno da se bore do pobede u ime Srbije i njene sutrašnjice, izvesne i bolje.
Mićunović i Tadić
u prvom redu
Skupu ujedinjenja prisustvovao je prvi predsednik DS od njenog obnavljanja Dragoljub Mićunović, bivši predsednik DS Dragan Šutanovac, kao i nekadašnji predsednik DS i Srbije Boris Tadić. Među prisutnima su bili i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, potpredsednica novoformirane Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kao i mnogobrojne zvanice i gosti.

Srbija dugo tavorila
- Ne želimo neslobodnu Srbiju. Nećemo zemlju iz koje odlaze mladi. Srbija je predugo tavorila, u njoj su pamet i obrazovanje poniženi. Kič predstave i rijaliti programi nude opsene, a građanke i građani ostaju bez odgovora. O Kosovu se pregovara mimo javnosti, o svemu se odlučuje netransparentno. Nama se upućuju kritike, a ovde je svaka stvarna kritika o aktuelnom trenutku zamrla. Nećemo iznova granice, nećemo borbene pokliče, nećemo razdore i razaranja. Hoćemo demokratsku, slobodnu, modernu Srbiju - poručio je Aleksandar Ivanović, funkcioner SDS.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa