23. maj 2019.23. maj 2019.
Krivina u ogledalu

Biće još gore


Poštovani i časni Beograde,
Nalazimo se na mestu na kojem su mnogi od nas naučili prve lekcije o demokratiji. Mnogo godina je prošlo od tada, a mi se i dalje borimo za slobodu i demokratiju. Borimo se za one vrednosti za koje su se, gotovo svi evropski narodi odavno izborili. I opet nas dočekaše vesti o krvavoj košulji. Dokle više. Dobili su Jutka i Sima žestoku konkurenciju.Takva nam je, valjda, sudbina da svakih deset, 15 godina moramo iznova da osvajamo slobodu.
Niko ne zaslužuje ovakvu vlast kakvu mi danas imamo. Neću ime danas da mu spominjem, hoću samo nadimak. Prvorođeni se prema Srbiji ponaša kao prema svojoj svojini, kao da mu je deda na konju iz Ćipuljića doneo i predao u ruke. Nikada u novijoj istoriji Srbija nije imala ovaku vlast. Ovakvu vlast zaslužuju samo mediokriteti i kompleksaši koji nisu služili vojsku, nisu završavali fakultete, nisu se zaljubljeni šetali po korzou. Njegova vlast im je omogućila da ostvare mladalačke snove. Tako je Vulin služio vojni rok, Jutka postao frajer koji juri žene, Sima bi da malo ubija novinare, a premijerka je uspela da postane ćale.
Nikada veća kukavica nije bila na čelu države. On je jedini predsednik države koji se krije iza naroda, koji krivi svoj narod za svoje greške. Ako je verovati filmu koji govori o poslednjim danima Adolfa Hitlera, onda je samo još on krivio svoj narod.
Čovek koji nije bio sposoban da rukovodi jednom sportskom halom i da spreči prokišnjavanje krova u njoj, sada odlučuje o našim životima i sudbini cele naše države. Mi smo krivi što njegov plan za Kosovo i Metohiju propao. Koji je to plan? Da li je kao zalog za taj plan spreman da taj svoj stan koji je dobio dok je Srbija i faktički izgubila svoju pokrajinu? Podsećanja radi, taj čovek je useljavao lampe i belu tehniku u državni stan od jednog ara dok je zemlja krvarila pod NATO bombama i gubila Kosovo.
Sve institucije je uništio, pa i crkvu. SPC odavno nema patrijarha, ima Miroslava Gavrilovića koji je patrijarh SNS. I neka se niko ne ljuti zbog ovih reči. Tvrdim da sam veći vernik od Prvorođenog. Na više sam liturgija bio od njega, više sam puta postio od njega, za svoju slavu sedim u kući, a ne trčim u Moskvu da ljubim skute tuđim predsednicima. Miroslave Gavriloviću, tvoj patrijarh želi da se razgraniči sa Kosovom, a ne mi. Misli o tome kada mu se diviš.
Ja neću da delim lekcije i da pričam opoziciji da li treba ili ne da prisustvuje sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu. Poslušajte svoj narod. Niti vi imate drugi narod, niti mi imamo drugu opoziciju. Ako ste se odlučili na bojkot parlamenta, o kakvom to vraćanju u parlament bilo ko ima pravo da razmišlja? Zar nije unizio taj parlament kada je odlučio da se najpre obrati Saboru SPS, pa tek onda najvažnijoj državnoj instituciji? Šta će bilo koji opozicioni poslanik u toj Skupštini da postigne ako bude prisustvovao njegovom govoru? Da li će vas uvažiti i razgovarati sa vama? Dobro razmislite. Podsetiću vas na reči velikog Zorana Đinđića - ne može se biti malo trudan, ili jeste ili nije. Ili ste u bojkotu, ili niste.
Hoću da kažem i koju reč o nama. Protestujemo evo već šest meseci. Mnogo je to, mnogo smo postigli, nemojte da budemo nerealni, ali mnogo nas tek očekuje. Nije više mnogo bitno ni to ko govori sa ovog mesta, ni koliko nas je. Najvažnije je koliko je svako od nas spreman da se bori protiv ovog ludila. Koliko nas želi da se suprotstavi nekome ko nas naziva fašistima, a u najvišem državnom domu je rekao da će za jednog ubijenog Srbina biti ubije 100 muslimana. Koliko nas je spremno da trpi krvave košulje kojih je sve više.
I nemojte da očajavamo. Koliko god nam se učini da je teško i da je nepravda velika, biće još gore. Ali u jedno beskompromisno verujem.Verujem da i dalje mnogo toga zavisi od nas, jer ako zavisi od Prvorođenog, onda za nas nema nade.
Ako se čovek za nešto bori svim svojim bićem i dušom, onda ne sme, nema pravo da odustane. Zbog naše dece i zbog nas, na kraju i zbog Srbije, nemamo pravo da odustanemo od borbe za normalnu državu. Niko se drugi neće izboriti za nas. Dva cilja moramo da imamo pred sobom - slobodne medije i fer i demokratske izbore. Ako budemo prekinuli sa borbom i ako odustanemo, onda će Prvorođeni postati Doživotni.
(Govor sa Terazijske česme 18. maja 2019.)
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa