23. maj 2019.23. maj 2019.
“Tamnava 2019”
ODRŽANA ČETVRTA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA

“Tamnava 2019”

Tematika je različita. Umetnici rade uglavnom ono u čemu najviše uživaju, a po želji domaćina svake godine nastane slika inspirisana “Dvorcem Ivanovi”. Neizostavni su i seoski motivi, priroda Koceljeve i okoline, a neretko su na platnima portreti, apstrakcija, mrtva priroda
Koceljeva je i ove godine bila domaćin slikarima iz naše zemlje ali i inostranstva. Četvrta međunarodna likovna kolonija pod nazivom “Tamnava 2019” održana je 14-21. maja. Organizatorke ovog kulturnog događaja o kojem se već uveliko govori u umetničkim krugovima, Vjera Đukić i Danica Babović, okupile su petnaest eminentnih slikara iz Srbije, Rusije, Ukrajine i Makedonije.
O tome kako je sve počelo podsetila je Danica Babović.
–Kada sam radove sa Festivala zimnice pokazala vlasniku motela “Dvorac Ivanović”, Brani Ivanoviću, on je predložio da se ovde družimo. Našli smo ljubitelje umetnosti u Raši Buljubašiću i Dragoljubu Pavloviću koji su bili spremni da pomognu koloniju. U startu smo okupili akademske slikare iz svih krajeva Srbije i goste iz Rusije- ističe Danica i dodaje da slike nastale u okviru ovog druženja umetnici ustupaju sponzorima, te da je samo do prošle godine nastalo preko 300 dela.
Tematika je različita. Umetnici rade uglavnom ono u čemu najviše uživaju a po želji domaćina svake godine nastane slika inspirisana “Dvorcem Ivanovi”. Neizostavni su i seoski motivi, priroda Koceljeve i okoline a neretko su na platnima portreti, apstrakcija, mrtva priroda.
–Od prve kolonije je ovde prisutno 80 posto umetnika i prezadovoljni su a zahvaljujući njima lepa reč o Koceljevi se daleko čuje - ocenila je Danica Babović.
Među gostima iz inostranstva je bio i slikar Todor Jovanovski iz Makedonije, učesnik brojnih kolonija i druženja umetnika.
–Učesnik sam 176 kolonija od Makedonije do Slovenije. Ova mi je jedna od najlepših i najdražih. Svaka čast Koceljevcima, divni su domaćini i ljudi - rekao je ovaj učesnik četvrte likovne kolonije koju osim “Dvorca Ivanović” podržava knjižara “Integra”, “Eliksir Zorka” i Dragica Andrić iz Beograda.
–Na ukazanu potrebu za širenjem kulture i umetnosti u našoj opštini odazvao sam se darujući slikarski materijal. “Dvorac Ivanović” je obezbedio smeštaj i hranu a “Eliksir” i Dragica Andrić učestvuju u delu finansiranja- objasnio je Raša Buljubašić.
Zaljubljenici u slikarsku umetnost imali su priliku da se nekoliko dana druže sa umetnicima, a dela nastala na ovogodišnjoj četvrtoj međunarodnoj likovnoj koloniji u Koceljevi predstavljena su poslednjeg dana manifestacije na izložbi.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa