30. maj 2019.30. maj 2019.
Na putu ka uspešnoj saradnji
POLjOPRIVREDNICI IZ GORAŽDEVCA U TRODNEVNOJ POSETI ŠAPCU

Na putu ka uspešnoj saradnji

Za goste iz Goraždevca organizovano je upoznavanje sa poljoprivrednicima u šabačkom kraju u cilju razmene iskustva i poseta Festivalu jagoda, na kom su pocerski jagodari predstavili ovu poljoprivrednu delatnost
Grad Šabac bio je domaćin poljoprivrednicima iz Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji. Prilikom posete njihovom selu, u okviru SEED projekta "Podrška za razvoj obrazovanja i zapošljavanja", čiji je učesnik Grad Šabac, a finansira ga austrijska vlada, poljoprivrednike iz ovog mesta gradonačelnik Nebojša Zelenović upoznao je sa šabačkim praksama u podsticaju za poljoprivredu.
Kako ističe, ono što im je tada bilo najinteresantnije, bila je mera za navodnjavanje i gajanje jagoda.
-Kada smo prošle godine posetili Goraždevac dogovorili smo se da ćemo sarađivati. Naš dogovor je bio da oni dođu u Šabac i da nauče od naših poljoprivrednika kako da na najbolji način proizvedu jagode, ali i ostalo voće i povrće koje mogu tamo da prodaju. Jako je važno da osnažimo srpsku zajednicu na Kosovu, ali ne lažnim rečima i porukama, već znanjem da mogu da proizvode i zarađuju više. To je jedini način da se prevaziđu postojeći problemi. Očekujem da se u ova tri dana gosti iz Goraždevca upute u to kako da se navodnjava zemlja, kako da se proizvodi jagoda kao naša, kako se plasira, kome se prodaje, po kojim cenama i kako da se skladišti, rekao je gradonačelnik, na prijemu u Gradskoj kući.
Darko Dimitrijević, novinar i urednik Radio Goraždevca, predstavio je selo u kom žive i napomenuo da im mnogo znači što ih je gradonačelnik Šapca, nakon boravka u Goraždevcu, pozvao da i oni budu gosti u gradu i da poljoprivrednici sa Kosova razmene iskustva i ideje sa šabačkim proizvođačima.
-Goraždevac je najveće srpsko selo u Metohiji, na šest kilometara udaljeno od Peći. U njemu je nekad živelo 1200 ljudi, a sada se broj smanjio na 700. U osnovnoj školi imamo oko 70 đaka, a u srednjoj 20. U Goraždevcu su sve srpske institucije koje su izmeštene iz Peći. Pored Goraždevca postoji i nekoliko povratničkih sela u koja su se Srbi vratili da žive. Jako je malo ljudi koji su sposobni da budu samoodrživi, jer većina živi od socijalnih davanja. Ima poljoprivrednika koji nekim čudom i dalje rade, iako je tržište ograničeno, a oni su kao prodavci ucenjeni, rekao je Dimitrijević i napomenuo da Srbima iz Goraždevca mnogo znači poziv u ovakav grad, istakao je Dimitrijević.
Za goste iz Goraždevca organizovano je upoznavanje sa poljoprivrednicima u šabačkom kraju u cilju razmene iskustva i poseta Festivalu jagoda, na kome su pocerski jagodari predstavili ovu poljoprivrednu delatnost.
-Iznenađeni smo prijatno svime što smo vidili. Stekli smo veliko iskustvo koje će nam biti sigurno korisno. Dogovorili smo se da u sklopu određenog projekta uzgajamo jagode, u čemu će nam gradonačelnik Zelenović pomoći, istakao je poljoprivrednik iz Goraždevca.
Zelenović je nakon tri dana provedena sa meštanima Goraždevca, istakao da je Grad spreman da pomogne svima koji žele da uče od naših poljoprivrednika.
-Ideja je da ih podučimo kvalitetnom načinu proizvodnje jagode, ali i svemu onome uz pomoć čega misle da mogu da zarađuju više novca. Trenutno prave akcioni plan koji do kraja juna mora biti urađen, kako bismo videli kako izgledaju koraci za dalje uspostavljanje proizvodnje jagode na malim parcelama. Nakon toga obaviću sastanak sa svojim kolegom Muhadžerijem iz Peći, kako bih čuo na koji način će se nadležna opština biti na raspolaganju. Naši poljoprivrednici i stručnjaci iz službi će prvo ispitati kvalitet zemljišta, potom ispitati uslove za navodnjavanje kako bi izneli konkretne predloge - rekao je Zelenović.
K.J.Đ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa