30. maj 2019.30. maj 2019.
U čast najvećeg  šabačkog lekara
43. „LAZINI DANI“ – STRUČNI NAUČNI SKUP

U čast najvećeg šabačkog lekara

Tradicija duga više od četiri decenije. Laza Lazarević postigao podvige na polju medicine. Stručnjaci iz cele Srbije. Cilj unapređenje zdravstvene zaštite
Više od četiri decenije traje tradicija okupljanja eminentnih medicinskih stručnjaka u Šapcu, sa područja Srbije i regiona na stručnom skupu „Laznini dani“. Susreti su istovremeno prilika za upoznavanje učesnika sa svim naučnim dostignućima u njihovoj oblasti, unapređenje zdravstvene zaštite svih, ali i čuvanje sećanja na delo, kako ističe dr Predrag Tojić, najvećeg lekara ikada rođenog u Šapcu.
-Možda ga narod više poznaje po književnim delima, pripovetkama koje je za vreme svog kratkog života stvorio, ali dužnost lekara je da ga pamte i kao velikog lekara koji je učinio čak i podvige na polju medicine. Laza Lazarević je autor 77 stručnih radova za svega deset godina, što je teško dostižno i danas, u eri informacionih tehnologija – istakao je dr Tojić.
Na skupu su predavanja držali najpriznatiji stručnjaci sa Vojnomedicinske akademije, Kliničkog centra Niš, Kliničkog centra Kragujevac, Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu Kamenica. Oragnizator, Srspko lekarsko društvo (SLD), „Lazine dane“ smatra vrlo značajnim u nizu predavanja koje organizuju tokom godine, sve sa jednim ciljem.
-U Šapcu smo okupili najveće stručnjake, objedinili medicinu Srbije. Naš poziv je plemenit zbog misije koju ima, a to je unapređenje zdravstvene zaštite u našem narodu, u svim delovima Srbije. Tokom godine organizujemo oko 500 akreditovanih skupova, odnosno nekoliko hiljada predavanja – naglasio je Nedeljko Radulović, generalni sekretar Srpskog lekarskog društva.
Dvodnevne susrete lekara u Šapcu otvorio je gradonačenik Šapca Nebojša Zelenović, apostrofirajući odličnu saradnju SLD i Grada i zajedničku težnju za unapređenjem zdravstvene zaštite i njenu dostupnost svima.
-Ako neko neguje kulturu sećanja to je grad Šabac. Lepo je što se u Šapcu održava stručna manifestacija “Lazini dani” i čast što su gosti našeg grada uvaženi profesori i lekari. Mi smo kao Grad otvoreni da podržimo svaku ideju koja može da doprinese boljem zdravlju naših sugrađana. Šabac je otvorena sredina u kojoj ljudi žele da žive bolje, a to je nemoguće bez lekara, naveo je Zelenović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa