30. maj 2019.30. maj 2019.
JUBILEJ ŠABAČKIH IZVIĐAČA
100 godina izviđaštva u Šapcu

JUBILEJ ŠABAČKIH IZVIĐAČA

Pre jednog veka, 1919. godine osnovana je prva skautska-izviđačka organizacija u Šapcu. Posle Drugog svetskog rata obnovljen rad izviđačke organizacije u Srbiji i Šapcu 1950. godine. Šapčani uvek u Srbiji među tri najjača izviđačka centra. Šabac je do sada dao predsednika Saveza izviđača Jugoslavije, SI Srbije i domaćin je obeležavanja 100 godina izviđaštva u Srbiji. Sveukupni pobednik među izviđačima je patrola iz Banovića (BiH), a u kategoriji brđana pobednici domaćini
Tradicionalna izviđačka akcija izviđača Šapca "Majski susreti", vrlo je popularna među izviđačima Srbije i šire zbog svog sadržaja, terena, gostoljubivosti i opšte izviđačke aktivnosti. To se potvrđuje svake godine kroz veliki broj izviđača koji dolaze Šapčanima u goste.
Na ovoj stotoj godišnjici i na 42. Susretima došlo je više od 250 izviđača iz 26 gradova, Crne Gore, Federacije BiH, Republike Srpske i Srbije. Takmičili su se u sve tri kategorije članstva. Akciju su organizovali i uspešno vodili starešina Sava Dervišević, načelnik Marko Živković i sedam članova Štaba, koji su vešto umeli da iskoriste sve pogodnosti koje pruža naš Letnjikovac za izviđačke aktivnosti.
Akcija je počela vrlo svečano, državnom himnom, potom dizanjem državne zastave, pozdravom učesnicima koje je, kao domaćin i najstariji izviđač u Šapcu, uputio Velja Milošević. Izviđače je pozdravio i starešina akcije Sava Dervišević, da bi se na kraju, uz nekoliko prigodnih reči obratio i Pera Trajković kao vd predsednika Saveza izviđača Srbije, drugi predsednik iz Šabačke organizacije.
Na svim izviđačkim akcijama takmičarske discipline su veoma atraktivne a od učesnika zahtevaju znanje, brzinu,spretnost i veštinu, što je prolaznicima uvek interesantno za gledanje. Mnogi koji su prvi put u Šapcu veoma su zadovoljni onim što su videli i doživeli, a posebno izviđačkim terenima na kojima su se takmičili.
Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji u kome uvek učestvuju sve kategorije izviđača, zbog toga je akcija interesantna i traje već 42 godine. Ogrorran trud organizatora za uspeh akcije takmičari su uzvratili primerenim vladanjem i odličnim poznavanjem izviđačkog programa.
Na ovu stogodišnjicu izviđaštva u Šapcu došli su i mnogi šabački izviđači veterani, stvaraoci istorije izviđaštva u Šapcu. Među njima bili su Srba, Zimpija, Pavle, Miša, Buda, Đovani, Dušan, Vera, Milan, Slobodan, Miloje, Cvetin, Mica, Ceca, Milena, Steva...
Na kraju akcije, koja je trajala tri dana, svi su bili veorra zadovoljni. S obzirom na to da je akcija imala i takmičarski karakter, proglašene su najbolje izviđačke patrole i nagrađene prigodnim izviđačkim nagradama. Sve patrole, za uspomenu, dobile su za svoj odred učesničku diplomu. Za takrmičarske rezultate, kako je praksa u izviđačima, najbolje tri patrole iz svake discipline dobile su diplomu, pehar i prigodni poklon. Najmlađi učesnici, poletarci, za sva tri mesta, za uspomenu dobili su po velikog plišanog medu. Najveći pozdrav dobila je patrola iz Banovića, iz Federacije BiH koja je sveukupni pobednik Majskih susreta, te je nagrađena i velikim pobedničkim peharom.
Opšti zaključak svih učesnika je da je akcija bila veoma sadržajna, interesantna za izviđače i zabavna, što je svojevrstan poziv da oni dođu i sledeće godine. Trud organizatora se isplatio, a za to su takođe zaslužni i brojni šabački privrednici koji su materijalno pomogli ovu izviđaku aktivnost. Domaćin im je veoma zahvalan na tome. Medijski su događaj propratili TV “AS” i list "Glas Podrinja".
Veoma srećan i zadovoljan zbog opšteg uspeha akcije u svakom smislu Skup je svečano zatvorio starešina Sava Dervišević.

S. Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa