30. maj 2019.30. maj 2019.
TREĆI U EKIPNOM PLASMANU
ODLIČAN REZULTAT KOCELjEVAČKIH „MAŠINACA“

TREĆI U EKIPNOM PLASMANU

Učenici koceljevačke srednje škole postigli su zapažene rezultate. Postoji neargumentovano mišljenje da se u malim školama ne dobija kvalitetno obrazovanje
Na nedavno održanom republičkom takmičenju mašinskih škola Srbije, čiji je domaćin bila Požega, učenici koceljevačke srednje škole postigli su zapažene rezultate i obezbedili treće mesto u ekipnom plasmanu. Od oko sto mašinskih škola, koliko ih ima u Srbiji, na državno takmičenje plasirale su se 24, a među njima je bila i ova obrazovna ustanova, što je već uspeh sam po sebi. Direktor škole Veroljub Matić ocenio je da je konkurencija na ovom takmičenju bila izuzetno jaka.
–Može se reći da je ovaj rezultat i odličan jer smo imali tri predstavnika od kojih je jedan zauzeo peto, drugi osmo i treći deveto mesto. To nam je u ukupnom, ekipnom plasmanu donelo treće mesto koje smo delili sa domaćinom takmičenja. Prvoplasirani su bili učenici iz Sjenice, neočekivano ali zasluženo, dok je drugo mesto pripalo Vršcu- rekao je Veroljub Matić i napomenuo da Srednja škola iz Koceljeve tek drugi put učestvuje na ovom takmičenju te da je jasno da nedostaje iskustva.
–Na ova takmičenja smo krenuli tek prošle godine i ovaj rezultat je još vredniji imajući u vidu malo iskustvo. Iz statike smo bili peti i osmi što je donelo to treće ekipno mesto dok je iz kompjuterske grafike osvojeno deveto- istakao je direktor ove škole.
Prema njegovim tvrdnjama, škole u manjim mestima su uspešnije na takmičenjima u poslednjih nekoliko godina u poređenju sa velikim obrazovnim ustanovama. Za to su presudni želja za dokazivanjem i rad.
–Postoji to neko mišljenje, po meni bez argumenata, da se u malim školama ne dobija kvalitetno obrazovanje. Takvo mišljenje demantuje se na ovakav način, dobrim rezultatima na takmičenjima, ukazivanjem na one koji su iz ove škole otišli na fakultete, postali odlični studenti i uspešno ih završili. Uostalom, tu je i eksterna ocena. Sve su to podaci koji idu u prilog Srednjoj školi Koceljeve. Na primer, Niš koji ima nekoliko mašinskih škola ove godine nije imao ni jednog predstavnika na republičkom takmičenju. To je mašinski centar iz kojeg nije došao ni jedan takmičar. Kragujevac je bio pri dnu tabele, Beograd takođe- ukazao je Matić.
Predstavnici koceljevačke srednje škole na ovom državnom takmičenju iz statike bili su Dušan Kojić, učenik prvog razreda i njegov godinu dana stariji drug Nemanja Andrić koji već ima takmičarskog iskustva.
–U suštini sam zadovoljan osvojenim osmim mestom na državnom takmičenju. Naravno, moglo je i bolje. Očekivao sam više. Teško jeste bilo i svake godine je, čini mi se, teže. Ja sam prošle godine najpre na regionalom bio treći a onda na republičkom deveti. Popravio sam plasman. Pripreme za takmičenje traju po nekoliko meseci i veliku zahvalnost dugujemo našem profesoru-mentoru i direktoru škole koji su nam bili velika podrška- rekao je Nemanja koji je pružio nesebičnu pomoć petoplasiranom Dušanu Kojiću.
–Ovo je za mene novo iskustvo. U pripremi mi je mnogo pomogao Nemanja. Ništa nije teško jer ko hoće da radi uvek nađe način. Dešavalo se da po ceo dan ostanem u školi jer je pored redovne nastave bilo potrebno izdvojiti dodatno vreme za pripremu - objasnio je Dušan i izrazio nadu da će sledeće godine biti još bolji.
Profesor Dragan Mijailović podsetio je da je konkurencija na ovom takmičenju bila izuzetno jaka te da su mnogi od učesnika došli sa velikim ambicijama.
–Vodio sam dvojicu takmičara na republičko takmičenje iz mehanike, statike koji su najpre prošli regionalno. Jedan od njih je na tom nivou bio sedmi a drugi osmi, dok su na republičkom zauzeli peto i osmo mesto. Svi učesnici su se ozbiljno pripremali jer ovaj rang takmičenja ima težinu. Nije bilo lako proći ni regionalno. Međutim, na republičkom smo ostvarili još bolji rezultat - ocenio je profesor Mijailović.
Od 24 takmičara iz kompjuterske grafike na državnom takmičenju samo njih pet su bili učenici prvog razreda dok su ostali bili stariji godinu dana. Među najmlađima je bio i predstavnik koceljevačke srednje škole Mihajlo Jović koji je zauzeo deveto mesto. Tim rezultatom nije bio zadovoljan.
–Kada sam prošao na republičko počeo sam odmah da se spremam i očekivao sam dobar rezultat. Krenuo sam da radim ali su zadaci bili drugačiji i uradio sam malo lošije od onoga što sam očekivao. Međutim, veliki uspeh je i to što sam uspeo da se plasiram na državno takmičenje. To je motivacija za sledeću godinu da budem još bolji - poručio je Mihajlo.
Nade u njega polaže i profesorka Jelisavka Cvetinović koja ističe da je ovaj učenik poseban i za njega ima samo reči hvale.
–Mihajlo je ozbiljan, radan i nema potrebe ponavljati mu nešto dva puta. Dobro dete i sigurna sam da je naredna godina njegova. Jović je zauzeo deveto mesto i nastavićemo da se
pripremamo za naredna takmičenja. Verujem da će biti još bolje imajući u vidu da je Mihajlo prvi razred a na takmičenju je u zadatke uključeno gradivo iz drugog. On je to za kratak period 3-4 meseca pripremio, ali potrebna je i brzina. Što se tiče znanja on ga ima, ali su zadaci bili izuzetno teški, gotovo za fakultet- izjavila je profesorka Cvetinović.
Prema njenim rečima bolji đaci jesu zainteresovani za učešće na takmičenjima ali je kompjuterska grafika specifičan predmet koji, pored znanja, zahteva odličnu orjentaciju u prostoru pa je uz rad neophodan talenat.
Osim toga, važna je i sreća jer je zbog peha sa gašenjem kompjutera koceljevačka predstavnica Ivana Đurić propustila priliku da se plasira na državno takmičenje.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa