30. maj 2019.30. maj 2019.
VASIN ŠIB U CRNOJ BARI, KRAJ DRINE, JUČE, DANAS, SUTRA

Opterećen izazovima vremena

- Mesna zajednica bi da ovaj prostor što pre stavi u funkciju osmišljavanja različitih ideja za manifestaciju “Hajdučke večeri”, uređenje letnje plaže na Drini, razvoj ugostiteljstva, lova i ribolova, a nema sumnje da postoje izuzetno dobri prirodni uslovi za razne sportsko-rekreativne aktivnosti, kaže Siniša Sević, poverenik mesne zajednice iz ovog sela
Prostor Vasinog šiba u Crnoj Bari, kraj obale Drine, graniči se delom sa katastarskom opštinom Salaš Crnobarski. Zauzima južni kraj ovog pitomog mačvanskog sela koje je u literaturu uveo Janko Veselinović u svom romanu “Hajduk Stanko”. Sve do 1969. godine celokupan prostor u ukupnoj površini od oko 29. hektara bio je privatna svojina. Meštani Crne Bare pamte da su u tom periodu dosta stoke prevozili na obližnje ostrvo “Četrešnjak”. I tada i sada Crna Bara je teritorijalno pripadala opštini Bogatić.
Realizacijom ideje o premeštanju održavanja kulturno-zabavne manifestacije, karakteristične za ovaj kraj “Hajdučko veče”, koja je započeta ispod starih lipa u centru sela, na novi prostor, kraj Drine Siniša Sević, poverenik mesne zajednice iz ovog sela kaže da je počla eksproprijacija oko 29. hektara zemljišta na lokaciji Vasin šib.
- Tada je, ističe on otkupljeno oko 29. hektara s tim da i danas neki vlasnici nisu namireni za svoju zemlju. Te 1969. godine lovačka organizacija je donela i postavila ambar i to je bio prvi objekat koji je postavljen na terenu. Prvi vlasnik-korisnik zemljišta je bio tadašnji SIZ Kulture Bogatić, onda opština, a sada Republika Srbija, kaže Sević i dodaje da je prvu vikendicu na ovom prostoru postavio izvesni “Sanda”. Ona i sada postoji. Naš sagovornik naglašava da su u početku vikendice mogle biti samo montažne i od drveta.
U međuvremenu na ovaj prostor je izvršena prava najezda graditelja izletničkih kuća. Pogotovo se gradilo kada je “procurela” vest da se na Vasinom šibu planira izgradnja sportsko-rekreativnog centra.
- Zelena bašta iz Šapca je preseljena na Vasin šib, sredinom sedamdesetih. Tih godina je i sazidan motel. Njegov prvi vlasnik je bila ugostiteljska organizacija “Sava”, a kasnije “Cer” Bogatić. Pored letnje bašte i motela postavljena su i tri bungalova koji su izdavani gostima. Na prostoru pored motela Trgovinsko preduzeće “Mačva”Bogatić je otvorila prodavnicu mešovite robe. Kasnije je to postao riblji restoran i menjao je zakupce. Sada je sve u polusrušenom stanju, kao i letnja bašta i motel, nastavlja priču Sević, sećajući se da je tu nekada postojala i fontana, a u baštu je moglo sesti stotinu ljudi. Povremeno su gostovali estradni umetnici: Šaban Šaulić, Ljuba Aličić, Ana Bekuta... Postojala je ideja da se gradi bazen za kupanje, igralište za male sportove, igraonica za decu, trim staza, centar za pripremu sportista i mnogo toga, naglašava Sević.
On konstatuje da je sve trenutno u jadnom stanju, polusrušeno ili van svake funkcije. Reklo bi se da je izgrađeno dosta vikendica od čvrstog materijala. Neki ih održavaju i u veoma dobrom su stanju. Čitav prostor koji je nema sumnje nagrizao zub vremena “oživi” samo u vreme održavanja sada već tradicionalne kulturno-turističke manifestacije “Hajdučke večeri”, koja je doživela pola veka trajanja.
Mnoge aktivnosti na Vasinom šibu izmakle su svakoj kontroli. Ovaj prostor je pretvoren u veliko “divlje” naselje.
- Interes mesne zajednice da se taj prostor svestrano stavi u funkciju “Hajdučkih večeri”. Želimo da uredimo plažu u Crnoj Bari, kraj Drine, nekada poznatom kupalištu. Tu su idealni uslovi za razvoj lova i ribolova, ugostiteljstva i trgovine, a i dalje postoji ideja o razvoju sportsko-rekreativnog turizma, zaključuje Sević.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa