Info

30. maj 2019.30. maj 2019.
Održava nacionalni identitet
OČUVANjE I PLASMAN NARODNE MUZIČKE TRADICIJE

Održava nacionalni identitet

Čuvanje i predstavljanje narodne muzičke tradicije, igara i nošnji, danas su sve prisutniji na saborima i smotrama narodnog stvaralaštva širom Srbije. - Tome dosta doprinosi i Nacionalni servis Radio televizije Srbije, koji je na sebe preuzeo, značajnu ulogu u prikupljanju, sistematizovanju i prezentovanju ovog dela srpske kulture, kaže etnomuzikolog Mirjana Drobac iz Muzičke redakcije Radio Beograda, koja je često u ulozi predsednice žirija na ovakvim manifestacijama. Tako je bilo i 24. maja ove godine u selu Knićaninu, nadomak Zrenjanina na prvom “Saboru pesme i lepote Srbije” u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Udruženja kulturnih stvaralaca “Zavičaj”.
- “Sabor pesme i lepote”, kao i druge manifestacije slične koncepcije, a koje se tokom godine održavaju u mnogim seoskim i gradskim sredinama širom Srbije, uvek nas podstaknu na razmišljanje i traženje odgovora na pitanje da li smo i koliko odgovorni prema tradicionalnom muzičkom nasleđu kao delu sveukupne kulturne baštine srpskog naroda. Ovo veoma složeno pitanje nosi senzibilitet nečega što je izuzetno važno i značajno, što oslikava duhovni portret nacije, čini njeno ime jedinstvenim, naglašava Drobac.
Sistematsko sabiranje i analize muzičkih stručnjaka, rađene su na prostorima Srbije i ranije. Plod toga su različite štampane publikacije, ali i zvučni zapisi u arhivu Radio Beograda. Tako je nedavno nastao i zvučni zapis pesama izvorne pevačke grupe “Drina” iz Badovinaca. Arhiviranje praktično doprinosi očuvanju muzičke zaostavštine Srbije.
To potvrđuje i Ilija Pavlović, muzički urednik Radio Beograda.
- Zalaganje za očuvanje i prezentaciju ove vrste narodnog blaga je obostrano. Značaj je višestruk, a osnovni se sastoji u očuvanju duha naroda u krajnjem-države, dodaje on.
Najlepši mačvanski par
Na “Saboru pesme i lepote”, održanom prošlog petka u selu Knićaninu, nedaleko od Zrenjanina za najlepši par u narodnoj nošnji žiri je proglasio Adrijanu Maletić i Predraga Moravčevića, mlade članove Folklornog ansambla “Đido” iz Bogatića. Žiri publike za najlepšu devojku u narodnoj nošnji izabrao je Mariju Ljubinković iz Crne Bare, takođe članicu pomenutog Folklornog ansambla.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa