9. jun 2011.9. jun 2011.
GALERIJA ŠKOLE ZA UMETNIČKE ZANATE

MAESTRALAN POTEZ ČETKE

Ivan Vujanić, diplomirani slikar i bivši učenik Škole za umetničke zanate, prošlog petka svojom izložbom crteža i slika nastalim za vreme studiranja, pokazao je budućim akademcima šta ih očekuje u budućnosti
Ivan Vujanić je rođen 20. marta 1984. godine u Šapcu. Slikarstvo je zavoleo još u ateljeu svoga oca Ilije Vujanića kada je kao šestogodišnjak četkicom švrljao po očevim slikama pokušavajući da crta i kopira. Otac ga kasnije upisuje u Školicu slikanja i crtanja koju neće napuštati do odlaska na fakultet. Školu za umetničke zanate, odsek konzervator restaurator, završava 2003. godine kao đak generacije stekavši time pravo na samostalnu izložbu u galeriji Kulturnog centra. U Biblioteci šabačkoj 2009. imao je svoju drugu samostalnu izložbu kada je proglašen i za najboljeg mladog slikar Udruženja likovnih stvaralaca.
Na izložbi u galeriji svoje bivše škole prikazao je slike i crteže koji su nastali u periodu od 2003. do 2005. godine, kada je bio na drugoj i trećoj godini Akademije. Radovi su formata 180h120, u tehnici akril na papiru i presovan ugljen na papiru. U pitanju su klasične studije ili tzv. akademski realizam koji je zastupljen na prve dve godine studija.
- Svi mi slikari imamo svoj rukopis pa i kroz taj akademski realizam oseća se neka linija, potez četke koji će kasnije, ko bude prelazio i ko pređe na apstraktne slike i kada uđe u te vode, ponoviće se i videti. Na ovoj izložbi imam slike gde se baš to oseća, taj neki napredak koji će posle doći do tog nekog, prvo impresionizma, a zatim sa druge strane u sferu apstraktne umetnosti ““ rekao je Ivan Vujanić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa