30. maj 2019.30. maj 2019.
Kroz vizir statistike
FUDBAL: MAČVA SEZONA 2018/19.

Kroz vizir statistike

Brojke, možda govore mnogo, možda skrivaju sve najvažnije. Pokazatelj su ili nisu, ali egzistiraju i treba ih spomenuti, možda kao jedini potpuno nepristrasni faktor analize ili bar nešto interesantno, sve zavisi od ukusa/gledišta.
MAČVA je osvojila 12. Poziciju. Ostvarila je deset pobeda, odigrala 11 nerešenih utakmica, a poražena je u 16 mečeva. Na domaćem terenu je odigrala 19 duela, ostvarila sedam pobeda i po šest remija i poraza. U 18 mečeva na gostujućem terenu u ligi, klub je ostvario tri trijumfa, pet puta meč MAČVE u gostima nije imao pobednika, a u deset je slavio rival.
Postigla je šabačka ekipa 24 gola, što je prilično neubedljiv učinak koji „crveno – crne“ svrstava na začelje. Jedini neefikasniji klub je RAD sa 22 postignuta gola, a samo DINAMO je još postigao 24 pogotka. VOJVODINA je na prvom narednom „neslavnom“ mestu sa 27 golova. BAČKA, najslabiji klub Super lige postigao je 31 gol.
Značajno bolje izgleda pogled na tabelu učinka odbrane. MAČVA je šesti tim Srbije po broju primljenih golova. Ubedljivo je šabačka odbrana najbolja odbrana u plej autu, a ima čvršći „bedem“ i od „Vojvodine“, „Proletera“ i „Napretka“, učesnika plej ofa. Pre poslednjeg kola, MAČVA je na tabeli defanzive bila čak četvrta, ispred Čukaričkog i Lučana. U obe polusezone, regularnog dela MAČVA je osvojila po 16 bodova.
Tošić, Obrovac, Gavrić, Ristivojević i Gemović su isključivani ove sezone u redovima ovdašnjeg kluba. Miloš Adamović je ubedljivi lider liste igrača sa najviše žutih kartona, čak 15, a slede ga, sa po devet Gavrić i Obrovac, osam je dobio Ivić.
Prvih 12 kola Šapčane je predvodio Dragan Aničić i u tom periodu ostvario učinak od 4 pobede, jednog remija i sedam poraza (uz pobedu u šesnaestini finala Kupa), a učinak Darka Tešovića u preostalih 25 mečeva je šest pobeda, deset nerešenih ishoda i devet poraza. Najubedljivije pobede su trijumfi od 2:0 protiv Bačke, Voždovca i Dinama, a najteži poraz je šabačkih 1:5 protiv Zemuna.
U poređenju sa prethodnom sezonom „provincijski Urugvaj“ ima značajno manje ubojit napad (38 postignutih golova u sezoni 2017/18), ali i čvršću odbranu (52 primljena gola). U Šapcu se MAČVA u prvoj superligaškoj sezoni radovala osam puta, pet puta je igrala nerešeno, a šest puta je gubila. Na gostujućim terenima tri pobede, tri remija i 12 poraza.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa