30. maj 2019.30. maj 2019.
Prijateljstva ostaju
ZAVRŠETAK PROJEKTA “ROSIS4H” GRADA ŠAPCA I SLAVONSKOG BRODA

Prijateljstva ostaju

Cilj projekta je razvoj hortikulture, poboljšanje konkurentnosti i jačanje saradnje između institucija i preduzetnika sa ciljem zajedničkog razvoja proizvoda i usluga. Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije. Ukupna vrednost je 564.258 evra, od čega je za grad Šabac opredeljeno 152.837 evra, a ostalo su realizovali partneri iz Hrvatske
Završna konferencija projekta “ROSIS4H– Ponovno otkrivanje mogućnosti za razvoj hortikulture kroz održivi uticaj u prekograničnom području” održana je u petak u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu. Na konferenciji su govorili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, zamenik ambasadora Hrvatske u Republici Srbiji Stjepan Glas i saradnica na projektu Magdalena Zmajić iz Centra za razvoj Brodsko – posavske županije.
Cilj projekta je razvoj hortikulture, poboljšanje konkurentnosti i jačanje saradnje između institucija i preduzetnika sa ciljem zajedničkog razvoja proizvoda i usluga.
Radi se o nastavku projekta prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske “Rosis, rosas, raosarum - 3R”, a ugovor o realizaciji je potpisan u septembru 2017. godine. Na projektu su ponovo uspešno sarađivali Šabac i Brodsko – posavska županija, odnosno: Grad Šabac i Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika iz Šapca i sa druge strane Save: Centar za razvoj Brodsko – posavske županije, Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko – posavske županije i Srednja poljoprivredna škola “Matija Antun Reljković” iz Slavonskog Broda.
Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije. Ukupna vrednost je 564.258 evra, od čega je za grad Šabac opredeljeno 152.837 evra, a ostalo su realizovali partneri iz Hrvatske.
Realizacija projekta podrazumevala je brojne edukacije, predavanja i studijske posete, kako bi se stekla nova znanja i razmenila iskustva. Takođe, partneri su dobili i vrednu opremu.
Srednja poljoprivredna škola “Matija Antun Reljković” iz Slavonskog Broda ima 617 učenika na devet smerova. Imaju bogato iskustvo u učešću u projektima i do sada su na taj način povukli oko pet miliona evra.
-Nama se oko 90 odsto praktične nastave odvija u baštama koje su površine oko 60 hektara. Imamo plasteničku proizvodnju. Sve su to učenici i profesori iz Šapca videli kada su dolazili kod nas. Ovaj projekat nam je mnogo značio. Dobili smo dosta toga: sušaru za lekovito bilje, cisternu za navodnjavanje, raspršivače za plastenike, jedan tunelski plastenik dok smo u dva postojeća obnovili folije, kao i mali štand za prodaju naših proizvoda. Naša škola je interesantna zbog toga što učenici u njoj vredno rade na praktičnoj nastavi i posle toga su spremni za tržište. Prepoznatljivi smo po projektima i načinu rada tako da smo odlukom ministarstva proglašeni za školu mentora za sve regionalne centre u Hrvatskoj, navela je direktorka škole iz Slavonskog Broda Marija Tomić.
Šabačka Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika dobila je vrednu laboratoriju za analizu zemljišta, a grad vozila, infopult za potrebe poljoprivrednika i e-platformu namenjenu ovoj tematici. Razvijene su nove usluge na polju edukacije za poljoprivrednike i za Šabac Studija o razvoju klastera u hortikulturi, a za Regionalni centar za biotehnička istraživanja i razvoj iz Slavonskog Broda Studiju sa akcionim planom daljeg razvoja.
-Možemo reći da je opšti cilj ostvaren. Umreženi su učesnici u sektoru hortikulture i nastaviće se saradnja između partnera preko granice, odnosno Srbije i Hrvatske. Iskustva koje Srbija može preuzeti od Hrvatske odnose se, pre svega, na IPARD projekte i tu Srbija može preuzeti dobra iskustva od nas i učiti na našim greškama, istakla je Magdalena Zmajić, saradnik na projektu.
Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić smatra da je Šabac pokazao da ima kapacitete za evropske projekte. Istakao je da je jedna od najboljih strana ovakvih prekograničnih projekata što se sklapaju prijateljstva i saradnja se nastavlja i po njihovoj realizaciji.
-Nama su najdraži baš ovi projekti prekogranične saradnje gde uspostavljamo dobre odnose sa našim susedima, a u ovom slučaju je to Republika Hrvatska i Brodsko – posavska županija. Postali smo prijatelji i nus proizvod ovakvih projekata je da se upostavljaju dobri odnosi između institucija i ljudi koji ostaju i po završetku projekta. Pokazali smo da možemo da povučemo značajna sredstva od EU, a najvažnije je da ih i realizujemo. Po najnovijem pozivu imamo dva nova projekta u koja ulazimo već od leta, rekao je Nemanja Pajić.
Projekat “ROSIS4H– Ponovno otkrivanje mogućnosti za razvoj hortikulture kroz održivi uticaj u prekograničnom području” trajao je 21 mesec i zvanično se završava 31. maja.
Učimo na njihovim iskustvima
-Ovaj projekat je za nas značio razmenu iskustava, stekli smo nove prijatelje i videli kako oni tamo rade. Hrvatska je ušla u IPARD program pre nekoliko godina, pa smo stekli neka znanja o prednostima i manama IPARD-a. Takođe, oni mnogo više proizvode lekovito bilje, pod njim imaju oko 8.000 hektara, što je značajno u odnosu na 1.500 do 2.000 hektara kod nas, rekao je Srđan Aleksić, direktor specijalizovane poljoprivredne zadruge “Natura Balkanika” iz Dobrića koja se bavi proizvodnjom i preradom lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja i eteričnih ulja.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa