30. maj 2019.30. maj 2019.
Dodela i praćenje državnog novca u medijskom sektoru

Nepoštovanje procedura

BIRN, NUNS i Slavko Ćuruvija fondacija organizovale su u Šapcu debatu koja je za temu imala procedure dodele i praćenje tokova državnog novca u medijskom sektoru.
Informacije do kojih su došli, pokazuju brojne nedostatke u procedurama i pravilima dodele novca, ali i zabrinjavajući trend smanjenja dostupnosti informacija i otvorenosti institucija koje ovim novcem raspolažu.
-Indeks transparentnosti je rađen na uzorku od 20 lokalnih samouprava i rezultati su pokazali da postoji veliki prostor za unapređenje procedura i pravila. Najmanja ocena je dodeljena završnom delu kada je potrebno izvestiti javnost o tome kako je novac potrošen i koje su medijske usluge isporučene. Nakon istraživanja, koje nije bilo jednostavno zbog dostupnosti izveštaja, uspeli smo da uđemo u trag 200 miliona i kako su ta sredstva potrošena, što je svakako značajno za nas kao građane – pojasnila je Tanja Makić, BIRN.
Dejan Živanović, saradnik za poslove kulture i informisanja u Gradskoj upravi grada Šapca je istakao da je Grad primer dobre prakse kada je u pitanju sprovođenje javnih konkursa u oblasti javnog informisanja.
Zorica Višnjić iz Lozničkih novosti navodi da je veliki problem nepoštovanje javnog interesa i da je neophodno da lokalne samouprave sa građanima organizuju javni dijalog kako bi "oslušnuli" različite strane i da im u tome mogu pomoći mediji.
-Potrebno je da lokalne samouprave definišu koja su to pitanja specifična za tu zajednicu i o kojima mediji ređe izveštavaju i da se o tome izveštava iz više uglova. Teme više prepisuju sa konkursa Ministarstva kulture, nego što samostalno pokreću inicijativu – rekla je Zorica Višnjić i dodala da je politička volja u Srbiji iznad javnog interesa i sve dok je tako traje borba za elementarno poštovanje procedura i propisa kako bi sve bilo jasno i transparentno kada su sredstva namenjena medijima u pitanju.

M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa