30. maj 2019.30. maj 2019.
Neprevaziđena draž dvotočkaša
ZAVRŠEN 15. MOTO-SKUP U ORGANIZACIJI MOTO-KLUBA “ČIVIJA”

Neprevaziđena draž dvotočkaša

Prvi gosti stigli još u četvrtak. Posebno je zanimljivo da na skupove ne dolaze samo bajkeri i ljubitelji motora, nego i čitave porodice. Najviše pažnje privukao koncert Kerbera. Oni su prvi put u punom sastavu nastupili na šabačkom Moto skupu i napravili odličnu atmosferu
Šabački hipodrom proteklog vikenda nije bio sastajalište najbržih konja nego najbržih motora. Više od 1.000 vozača dvotočkaša iz cele Srbije, bivše Jugoslavije i nekih država Evrope dalo je podršku Moto skupu koji organizuje Moto-klub “Čivija”. Koncerte u subotu pratilo je više od 3.000 “pešaka”, a sve je prošlo bez i najmanjeg incidenta. Tokom trajanja Skupa i vreme je bilo idealno.
Prvi gosti stigli su još u četvrtak. Tradicionalno, to je bila grupa Bugara koja svake godine na Skup dođe nešto ranije. Ovoga puta došlo je njih sedam, a među njima i jedna devojka.
-Prvi put sam u Šapcu i Srbiji uopšte. Idem na moto-skupove po Bugarskoj, a bila sam i u Grčkoj. Ovde je dosta dobro. Prešli smo 700 kilometara. Krenuli smo u šest ujutru i ovde stigli oko osam uveče u četvrtak. Nije mi bilo naporno, uživam dok vozim motor, rekla nam je Disislava.
Isti vikend organizovan je i moto skup u Banjaluci. To su iskoristili neki koji su došli iz zapadne Evrope, pa su posetili oba. Sedmorica bajkera ih Hamburga, preko Banja Luke su treći put stigla u Šabac.
-Krenuli smo dan ranije i bili u Banjaluci, a ovde smo došli kod prijatelja. Bilo je dobro i tamo, ali u Šapcu je ipak malo bolje. Kad god imamo vremena obilazimo skupove po Evropi i bivšoj Jugoslaviji. Provod u Šapcu je mnogo dobar, ali ovde pre svega dolazimo jer nas vežu iskrena prijateljstva. Uvek ima mnogo motora, a to je najbitnije da jedan moto skup uspe. Planiramo da dođemo i sledeće godine, istakao je Zvonko Pavlović iz Hamburga, a poreklom iz Travnika.
Tražeći zanimljivog sagovornika, organizatori me upućuju na Anu Matić, koja nije došla iz daleka, ali je “veoma bitna i mozak ne samo svog kluba nego i kompletne Moto asocijacije Srbije”. Na prsluku u bojama MK “Sorabi” iz Valjeva joj ispod imena piše “Vrhovni komandant”. Kažu da je prošle godine organizovala moto reli koji je išao kroz Srbiju, Makedoniju, Bugarsku i Grčku. Majka je šesnaestogodišnje devojčice i neočekivano, po profesiji kozmetičarka.
-Motor vozim šest godina i nije baš lako, pogotovo kada je žena i majka. Zbog toga drugačije vozimo od muškaraca, pažljivije smo i više obraćamo pažnju na vožnju, ne želimo da se takmičimo sa drugima. Uvek nam je na umu da nas neko čeka kod kuće. Stalno dolazim u Šabac i ovde je uvek odlično, kaže Ana.
Posebno je zanimljivo da na skupove ne dolaze samo bajkeri i ljubitelji motora, nego i čitave porodice. Prostor je pogodan da deca imaju gde da se igraju, a roditelji da sednu i popiju piće ili nešto pojedu. Katarina i Pavle Nikolić prošetali su sa jedanaestogodišnjim Aleksandrom i petogodišnjom Ninom.
-Prošle godine su dolazili suprug i sin, a sada smo došle i nas dve. Trudimo se da decu odvedemo na sve manifestacije koje se organizuju u gradu. Uvek ima nešto novo i drugačije što mogu da vide. Svideli su im se motori, a čim su osetili miris roštilja tražili su da jedu. Posle su otišli da se igraju sa drugom decom, koje je bilo baš dosta. Jedina zamerka je što nije bilo više mesta za sedenje na otvorenom, kaže Katarina.
Program Skupa nije se menjao ni ove godine. Bajkeri su počeli da se okupljaju u petak u toku dana. Uveče su bili koncerti šabačke grupe Predigra i Bijelog dugmeta, tribjut benda.
Sledećeg dana motori su prodefilovali ulicama grada. Posle toga nadmetali su se u veštinama i spretnosti. Jedan od zadataka bio je i ispijanje piva na slamčicu. Učešće je hrabro uzelo i nekoliko devojaka, a pobednik je bio onaj ko praznu čašu prvi prevrne sebi na glavu.
Smak (Najda tribjut) izšao je prvi pred publiku u subotu, a najviše pažnje privukao je koncert Kerbera. Oni su prvi put u punom sastavu nastupili na šabačkom Moto-skupu i napravili odličnu atmosferu.
Pokrovitelji Moto-skupa u Šapcu su Grad Šabac i Turistička organizacija Šapca. Organizatori su zahvalni prijateljima kluba “Beksu”, “Valjevskom pivu”, “Gril Pekarcu” iz Koceljeve, kao i svima ostalima koji su pomogli u organizaciji ove manifestacije.
-Naš Moto skup je u prethodnih 14 godina šest puta proglašavan za najbolji u Srbiji. Njegov kvalitet pokazuje broj učesnika koji dolaze svake godine, kao i broj gradova i zemalja iz kojih bajkeri stižu. Svi oni su prepoznali gostoprimstvo koje Šapčani pružaju, istakao je Aleksandar Madžarević Saler, predsednik MK “Čivija”.
Bezbednost na
prvom mestu
Svake godine na Moto skupu posebna pažnja se poklanja bezbednosti motorista. Ove godine su deljeni Vodiči o bezbednoj vožnji koje je pripremila Agencija za bezbednost saobraćaja, a štampalo gradsko Telo za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju.
-Koristimo svaki Moto skup da apelujemo na druge vozače da su motociklisti u saobraćaju, ali i na njih da se odgovorno ponašaju, koriste opremu i pažljivo voze. Najvažnije je sačuvati glavu i bezbedno stići do odredišta. Treba uživati u vožnji, ali bezbedno. Vodiče ćemo deliti tokom cele sezone i praviti akcije tokom kojih ćemo podsećati na bezbedno ponašanje u saobraćaju, rekao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada i predsednik Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju.
Aleksandar Madžarević je istakao da će ovaj Vodič biti od značaja mladim vozačima.
-Mnogo je bitno da vozači motora koriste svu zaštitnu opremu. Ne mora da znači da ćemo mi biti krivi za nesreću, ali smo najslabiji u saobraćaju i moramo uvek biti spremni, podvukao je predsednik “Čivije”.
M. Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa