30. maj 2019.30. maj 2019.
Crvena kraljica Pocerine
Održan Prvi festival jagoda u Culjkoviću

Crvena kraljica Pocerine

U poslednjih desetak godina zasadi jagoda u šabačkom kraju uvećani su nekoliko puta, pa se proizvodnja trenutno obavlja na oko hiljadu i po hektara. Prema procenama površine i obimu proizvodnje, naše područje je jedno od najvećih proizvođača ovog voća u Srbiji.
Širenje zasada i sve veća zainteresovanost poljoprivrednika za jagodu kao jednu od trenutno najprofitabilnijih biljnih kultura uticali su na potrebu da se organizuje Prvi festival jagoda u Culjkoviću. Manifestacija čiji je osnovni cilj da promoviše Pocerinu kao vodeću regiju Srbije u proizvodnji ovog voća, okupila je brojne posetioce i proizvođače.
Organizatori Festivala Mesna zajednica Culjković, Turistička organizacija grada Šapca, uz pokroviteljstvo Grada Šapca, potrudili su se da svežim crvenim plodovima i proizvodima od jagode privuku pažnju.
-Na inicijativu naših meštana pokrenuli smo Festival. Namera i želja nam je da predstavimo lokalne proizvođače, jer se preko 60 domaćinstava u selu bavi proizvodnjom jagode, što je veoma značajno - istakao je predsednik MZ Culjković Predrag Vujković.
Festivalu su prisustvovali gosti iz Goraždevca, kao i predstavnici Grada Šapca. Delegacija poljoprivrednika iz južne srpske pokrajne imala je priliku da tokom svog boravka obiđe proizvođače jagoda iz Pocerine i sa njima razmeni iskustva.
-Drago mi je što smo posetili domaćinstva u okolini Šapca i što smo mogli da vidimo kako poljoprivrednici ovde rade. Svakako da ćemo nešto naučeno primeniti kod nas, posebno su nam zanimljivi saveti kada je reč o dubinskim bunarima, jer i mi imamo problema sa navodnjavanjem useva - rekao je Mladen Stevanović iz Goraždevca.
Novac zarađen od jagoda je prva, najslađa zarada, kako za proizvođače, tako i za sezonske radnike. Uzgoj ovog voća je mukotrpan posao i često zahteva veliku posvećenost i angažovanje. Marina Bogićević iz Culjkovića na površini od sedamdesetak ari gaji jagodu. Na festivalskom štandu uz pomoć ćerkica predstavila je najsočnije crvene plodove iz svog zasada.
-Trenutno pod jagodom imamo sedam kilometara. Gajimo samo Kleri, jer daje najviše prinosa i najbolje se pokazala kada je u pitanju zaštita. Kiša ne pogoduje plodu, ali ipak za sada sve dobro teče kada je u pitanju prodaja. U početku cena je bila dobra, ali je zatim naglo pala. Kada kilogram košta manje od 100 dinara to nije dobro za proizvođače i ne možemo da se uklopimo sa troškovima koje proizvodnja zahteva - kaže Marina.
Porodica Vujković baštini dugu tradiciju gajenja jagoda. U proizvodni proces su uključeni svi, čak i najmlađi. Područje, sunce, voda i pravilna prihrana doprinose kvalitetu roda, ali bez ljubavi kao posebnog sastojka, jagode ne bi bile najslađi brend Pocerine.
-Jagodu gajimo na površini od jednog hektara i proizvodnjom se bavimo već trideset godina. Trenutno imamo samo Kleri, jer je otpornija od drugih sorti, a daje dobar prinos. Plodovi su ukusni, ujednačeni i zbog toga je Rusi više traže. Zadovoljni smo plasmanom, mada uvek može bolje. Na početku sezone cena je bila solidna. Trudimo se da unapredimo proizvodnju iz godine u godinu. Nadam se da će svake naredne sezone biti sve bolja situacija za nas proizvođače. Problem nekad bude radna snaga. U sezoni angažujemo oko 15 radnika, ali kako sve više mladih odlazi sa sela, ostaju stariji, tako je i manje onih koji bi mogli da učestvuje u procesu rada. Ipak, gajenje jagode je posebna ljubav i mislim da nećemo odustati - pojasnio je Đorđe Vujković.
Pored prezentacije i degustacije jagoda, pripremljen je i bogat kulturno-umetnički program. Najzanimljivije za mališane bilo je takmičenje u najbržem jedenju jagoda, gde je apsolutni pobednik Luka Cvetić.
Za dame organizovano nadmetanje u skidanju peteljke, Dragana Vujković je bila najbrža u ovoj interesantnoj disciplini. Nakon merenja najteža jagoda bila je iz domaćinstva Borković sa 140 grama.
Subvencije Odeljenja za poljoprivredu za kopanje dubinskih bunara veoma su značajni za poljoprivrednike. Najavljeno je da će nastaviti sa ovom praksom koja se pokazala kao veoma dobra i podsticajna kada je u pitanju proizvodnja jagoda. Ovo iskustvo značajno je i za delegaciju iz Goražedvca koja je na terenu mogla da vidi primenu sistema kap po kap u uzgoju voća.
-Sa prijateljima iz Goraždevca obišli smo zasade jagoda u Pocerini, gde su im poljoprivredni proizvođači ispričali o tehnologiji gajenja jagoda. Mogli su da se uvere u kvalitet. Na nekoliko otkupnih mesta su videli hladnjače u kojima može veoma dobro da se skladišti voće i način na koji to mogu da primene - pojasnio je Predrag Srdanović iz Odeljenja za poljoprivredu.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa