30. maj 2019.30. maj 2019.
Mališa veći  i od traktora
VEROVATNO NAJVEĆI BIK U SRBIJI ŽIVI I UŽIVA
U DOMAĆINSTVU JEREMIĆA U SALAŠU CRNOBARSKOM

Mališa veći i od traktora

Mališa je u Salaš Crnobarski došao iz okoline Svilajnca. Bio je tele koje ni na koji način nije obećavalo da će se bitno razlikovati svih ostalih koja su odgajana u domaćinstvu Radenka Jeremića.
Desilo se, međutim, nešto zanimljivo. Posle pet meseci tova, Mališa je počeo da se razvija i izdvaja više od drugih.
- Ništa mu Bog nije ostao dužan. Sve je bilo na mestu i kako treba - kaže Radenko.
Došao je trenutak kada je i Mališa trebalo da ode u klanicu, ali Radenkov mlađi sin je ubedio ostatak porodice da ga zadrže i tako je počela prava priča vezana za ovog bika.
Danas je Mališa, verovatno, najteži bik u Srbiji. Ima 1.710 kilograma. Nešto je viši od metar i po, a „obim struka“ je oko 300 centimetara, Simentalac po rodu. Koliki je, dovoljno govori i podatak da je veći od traktora u dvorištu porodice Jeremić. Godinama je najveća atrakcija Novosadskog poljoprivrednog sajma sa kojeg se svaki put vrati sa raznim plaketama i priznanjima.
- Mališa je mnogo dobar bik, prijatne naravi. Jede, spava. Veoma je miran. Ustane ponekad, naročito kada neko želi da se slika sa njim - kaže Radenko.
Ovaj bik je postao pravi kućni ljubimac, poput pekinezera. Takav i tretman ima. O njemu se vodi računa bez ijednog propuštenog detalja. Dovoljno govori podatak da Mališa dnevno pojede oko 15 kilograma hrane.
- Jede koliko hoće, kada hoće, po želji i ne bira. Rešili smo da ako neko prihvati našu ponudu, da ga prodamo za 8.000 evra. Ako ne budemo uspeli, živeće Mališa sa nama sve dok ga zdravlje posluži, a tek mu je peta godina života - ističe Radenko.
A, treba ovaj teret nositi, nije lako da noge izdrže toliku kilažu, da ne kažemo tonažu. Da ne bude problema, Mališa će biti i dalje raspoložen za druženje, slikanje i poziranje.
Bez romaNtike
Ono što je veliki problem kod Mališe je nedostatak romantike. Zbog kilaže nikada nije imao mogućnost da se intimizira sa nekom kravom. Nije baš bezbedno za krave, velika je masa u pitanju. Koliko smo primetili, to mu mnogo ne smeta da vodi život na način na koji navikao. Mališa je stvarno pitoma životinja, malo se teže kreće, ali čini nam se da uživa u gazdinstvu porodice Jeremić.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa