9. jun 2011.9. jun 2011.
KAKO RAZOBLIČITI MEDIJSKE STEREOTIPE

KAD MINISTAR POSTANE VODITELj

Možete pripadati ljudima koje politika uopšte ne interesuje i svejedno vam je ko vlada Srbijom. Možete biti među onima koji vole ovu, ili onu partiju, i sve bi dali da ona pobedi a možete biti i ostrašćeni u takvom shvatanju politike, pa bi, da se vi pitate, pripadnike svih drugih partija strpali u aps! Samo bi vaša partija vladala Srbijom, večno i na dobrobit svih! Možete, naravno, mrzeti i neke konkretne ministre i prezirati svaki njihov potez. Za takvu ostrašćenost mogu vam naročito „poslužiti“ oni ministri koji se ne uklapaju u klasični obrazac ove funkcije - ne pridržavaju se protokola u ponašanju, reaguju impulsivno i neuobičajenim postupcima izazivaju burne reakcije javnosti.
Takav „profil“ pruža aktuelni ministar za infrastrukturu i energetiku, Milutin Mrkonjić. On svojim neuobičajenim postupcima u javnosti, „leže kao kec na desetku“, pa se svako može obrušiti na sve što radi i razvijati tezu da vlast koja takvog ministra drži ne valja. Za takvu tezu može se, koristiti „silesija“ modernih medija, koji, oprobanim sredstvima dirigovane manipulacije profilišu istinu, na osnovu unapred iskonstruisanih činjenica. U takvom nametanju istine živi ljudi, pa makar oni bili i ministri, služe samo kao pokriće, kao ilustracija nečega što je „istraživačko novinarstvo“ već utvrdilo, a sagovornici su tu da se pred javnošću preznoje i da priznaju da su krivi, ili da ispadnu smešni.
Međutim, u takvoj nameri može se desiti i težak kiks, možete se i sami okliznuti i ispasti neuporedivo smešniji od ministra koga ste doveli pred kamere sa namerom da on bude srozan, a vi borac za istinu. To, razume se, zavisi od toga koliko ste sebe precenili a sagovornika potcenili kao čoveka koji je spreman da vam dokaže „ko je ko“ u priči koju ste vi želeli da ispričate.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa