6. jun 2019.6. jun 2019.
Prva linija odbrane
KANALI I VODOTOCI DRUGOG REDA

Prva linija odbrane

Stanje na vodotocima drugog reda u šabačkom kraju se redovno prati i nema nikakvih izlivanja na bujičnim vodama, iako je poslednjih dana padala obilna kiša. Godine 2014. vode drugog reda su ozbiljno pretile da ugroze stanovništvo šabačkog kraja i oranice, ali je sada, zahvaljujući intervenciji Grada, opasnost otklonjena. Nakon poplava 2014. godine, načinjena je velika materijalna šteta, pa su u gradu na Savi promenili način razmišljanja i rešili da na ličnu incijativu pokrenu čišćenje kanala i vodotokova drugog reda. Prethodnih godina Grad Šabac je očistio blizu 100 kilometara kanalske mreže i vodotokova drugog reda koji su u nadležnosti lokalne samouprave. U ovaj posao uloženo je više od 110 miliona dinara. Zahvaljujući tome nisu zabeležena ni najmanja izlivanja, a poljoprivrednici nemaju bojazan od mogućih šteta, jer su ovim poslom zaštićene i oranice i usevi. U poplavama 2014. godine bilo je ugroženo oko 2700 domaćinstava, a šteta je procenjena na više od milijardu dinara. Zato je u Šapcu promenjen način razmišljanja, a zaštita građana i njihove imovine postao je prioritet lokalne samouprave.
- Najmanja kiša u Šapcu pravila je probleme, a oranice šabačkih poljoprivrednika bile su poplavljene. Zato smo odlučili da ne gledamo u nebo i čekamo da li će pasti kiša, nego da zaštitimo njihovu imovinu i omogućimo im da zarade više. Čišćenje kanala je definitivno jedna od naših najboljih investicija, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
-Situacija na terenu se redovno prati i u komunikaciji smo sa svim državnim službama i organima. Kao Grad ćemo i dalje raditi sve što je u našoj nadležnosti da ne dođe do bilo kakve vrste plavljenja i štete, rekao je gradonačelnik.

Šabac, jedini grad koji ima gradskog kanaldžiju
Čisti kanali i vodotoci drugog reda su postali prioritet. Nakon čišćenja kanala, Grad Šabac je uveo novinu, a na dužnost je stupio gradski kanaldžija, osoba zadužena za kontrolu kanalske mreže i kažnjavanje nesavesnih građana koji bacaju otpad u kanale. Gradski kanaldžija izabran je iz redova Komunalne policije kako se ne bi širila gradska administracija.
-Ranije smo u kanalima mogli videti mnogo smeća, šporete, gume i razni drugi otpad koji su meštani bacali. Čak i delove automobila. Danas, ponosno možemo da kažemo da vidimo da voda bez problema protiče, kazao je gradonačelnik.

Uprkos dugu države
Iako država Šapcu duguje 30 miliona evra, Grad je uspeo da očisti kanale. Od poplava 2014. godine očišćeni su kanali u 32 mesne zajednice, a najvažnije od svega, sprečena je potencijalna šteta od više od dva miliona evra.
-Iako država Srbija Gradu Šapcu duguje 30 miliona evra, Grad je svojim novcem očistio sve kritične tačke na vodama drugog reda. Nama je bezbednost sugrađana i njihove imovine na prvom mestu, podvukao je Zelenović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa