6. jun 2019.6. jun 2019.
Stara tema  na novi način
OBELEŽEN SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLjE ŠABAC

Stara tema na novi način

Svake godine, 31. maja, Svetska zdravstvena organizacija i njeni partneri širom sveta obeležavaju Svetski dan bez duvanskog dima. Kampanja ima za cilj da različite ciljne grupe upozori na zdravstvene i druge rizike koji se povezuju sa upotrebom duvana i podstakne donosioce odluka da usvoje delotvorne mere, zasnovane na dokazima, kojima se smanjuje upotreba duvana.
Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvana je Duvan i zdravlje pluća, koji se obeležava pod sloganom Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah.
Tim povodom, u Zavodu za javno zdravlje Šabac organizovana je vršnjačka edukacija koju su realizovali učenici Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ pod mentorstvom Stručnog veća lekara škole i stručnjaka iz Zavoda za javno zdravlje.
- Na sekciji smo odlučili da sprovedemo anketu na temu poznavanja činjenica o štetnosti duvana. Ustanovili smo da rezultati nisu onakvi kakve smo očekivali. Vršnjačku edukaciju organizovali smo na drugačiji način, putem prezentacije, da ih zaintrigiramo temama koje ih najviše zanimaju u ovim godinama, a to su izgled i, zbog zdravog potomstva, reproduktivni organi, rekla je Katarina Jović, učenica Medicinske škole, smer sanitarno-ekološki tehničar.
Cilj edukatora je da prisutni učenici prenesu svojim drugarima informacije koje su usvojili.
- Svrha našeg gostovanja u Zavodu za javno zdravlje jedan je od načina da promovišemo zdravlje na način koji je učenicima prijemčiv. Obučili smo ih kroz nastavu i vannastavne aktivnosti i želimo da, o staroj temi na novi način, učenici govore svojim vršnjacima. Cilj nam je da se vršnjačka edukacija nastavi u osnovnim školama tako što će naši slušaoci, uz mentorstvo predavača, učenika Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“, nastaviti da šire svest o važnosti zdravlja, istakla je dr Verica Matović, rukovodilac Stručnog veća lekara.
Željka Ninković, koordinator kampanje u Odseku za promociju zdravlja, podsetila je prisutne na negativnu statistiku i činjenicu da u svetu milijardu ljudi u svetu puši, a u Srbiji 35% odraslog stanovništva.
- Današnja tribina ima za cilj da istakne štetno dejstvo duvanskog dima. Dakle, u pitanju je veliki, javno-zdravstveni problem.
Da je tema od izuzetne važnosti, istakla je dr Olivera Stojanović, načelnik Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, jer „svedoci smo da se sa upotrebom duvana počinje upravo u srednjoj školi, a o štetnim posledicama razmišljamo kasnije, u zrelim godinama, kada nam zdravlje na listi prioriteta počinje da biva visoko rangirano“.
- Sigurna sam da je vršnjačka edukacija najbolji način da dopremo do mladih ljudi, da probudimo i podignemo svest o značaju zdravlja i štetnim posledicama pušenja, istakla je dr Stojanović.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa