6. jun 2019.6. jun 2019.
Stigao aparat za  fizikalnu terapiju
JOŠ JEDNA DONACIJA OPŠTOJ
BOLNICI ŠABAC

Stigao aparat za fizikalnu terapiju

Verovatno jedinstven primer u Srbiji dogodio se prošle sedmice u Opštoj bolnici “Laza K. Lazarević”. Savet Mesne zajednice Preki šor donirao je ovoj ustanovi aparat za fizikalnu terapiju. Aparat je vredan oko 3.000 evra, multifunkcionalan je i na njemu se može istovremeno raditi terapijski tretman dva pacijenta.
Kako je navedeno, sredstva su od povraćaja novca od poreza, odnosno 10 odsto od tekuće rezerve. Ranije su već donirali sredstava za rad za nekoliko osnovnih i srednjih škola u Šapcu. Na ideju da kupe aparat Opštoj bolnici su došli inicijativom dr Nikole Beljića, člana Saveta MZ Preki šor.
-Odlučili smo da pomognemo šabačkoj bolnici, a pre svega građanima Šapca kupovinom jednog aparata za fizikalnu terapiju. Nastavićemo i dalje da pomažemo ustanove od opšteg značaja. Narednih meseci doniraćemo još jedan aparat bolnici, najavio je Aleksandar Krnješevac, predsednik saveta MZ Preki šor.
Dr Mirjana Jojić Radovanović načelnica Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju istakla je da aparat mnogo znači ovoj Službi i da će duplo ubrzati rad. Pacijenti će moći znatno brže da počnu terapiju posle pregleda. Svi aparati koje ova služba ima dosta su stari i oprema nije dugo obnavljana.
-Aparat koji smo dobili je multifunkcionalan, sa dva nezavisna kanala, tako da pruža mogućnost da se radi sa dva pacijenta bez obzira na elektroterapiju koju primenjujemo. To znači da istovremeno mogu biti aplikovane dve različite elektroterapije. Ima i dva tajmera, što omogućava brži rad i samim tim manji razmak između pregleda i početka fizikalne terapije. Ovaj aparat obuhvata više elektroterapija za koje imamo pojedinačne aparate, ali sadrži i još jednu elektroproceduru koju do sada nismo imali. Radi se o horizontalnoj elektroterapiji koja može da se aplikuje i deci, istakla je dr Jojić Radovanović i zahvalila MZ Preki šor na ovoj donaciji.
Aparat će se koristiti za posttraumatska stanja, bolna stanja, zglobni, vanzglobni i degenerativni reumatizam, za tretman osteoporoze...
Direktor Opšte bolnice dr Slobodan Popović naveo je da je ovom donacijom znatno bolje rešen problem još jednog “uskog grla” u ovoj ustanovi i dodao da bi donacija još jednog ovakvog aparata listu čekanja za terapijske procedure svela na minimum. Lista čekanja u ovoj službi je do sada bila značajan problem.
-Ovo nije kraj. Imali smo sastanak sa savetima gradskih mesnih zajednica i postoji raspoloženje da i drugi učestvuju u sličnim akcijama i doniraju opremu bolnici. Na taj način ova ustanova bi dobila značajnu opremu. Ovo je racionalan pristup u skladu sa sredstvima kojima mesne zajednice raspolažu. Do kraja juna još tri ili četiri gradske mesne zajednice su raspoložene da naprave sličnu donaciju, istakao je dr Popović.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa