6. jun 2019.6. jun 2019.
Digitalni Vuk
Jezička kultura u KC Šabac

Digitalni Vuk

Postavka „Svetle reči u Vukovom rečniku“ u Kulturnom centru Šabac. Značaj Vukovog Rječnika. Međusobno povezivanje raznorodnih rečnika srpskog jezika kroz digitalnu platformu „Raskovnik“
U Kulturnom centru u toku je izložba „Svetle reči u Vukovom rečniku“, autorke msr etnološkinje Ane Čugurović. Povodom proslavljanja maja, Međunarodnog meseca svetlosti kroz reči iz Vukovog Rječnika Ana je kroz postavku pokušala da objasni svetlost i način na koji su je ljudi doživljavali, opisivali u periodima koji su prethodili zapisima Vuka Stefanovića Karadžića. Kako autorka navodi svetlost nikada nije bila samo fizički pojam koji se kroz vreme razvija već je uvek i deo sveprisutnog sistema vrednosti koji ga menja.
-Izložba je nastala sa ciljem da nam približi pojmove iz Vukovog Rječnika, sa jedne strane, a sa druge poimanje svetlosti, dvesta godina pre nas- rekla je msr etnološkinja Ana Čugurović.
U okviru programa nedavno je organizovana i tribina „Digitalni Vuk“ na kojoj su msr Ana Čugurović i msr Sonja Manojlović sa Instituta za književnost i srpski jezik pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, koje su sa učenicima iz OŠ „Jevrem Obrenović“ razgovarale o digitalizaciji jezičkih resursa, izradi elektronskog rečnika srpskog jezika kao i o platformi za digitalizaciju i međusobno povezivanje raznorodnih rečnika srpskog jezika „Raskovnik“.
-Cilj nam je dobra komunikacija sa đacima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Ovo je način da im pokažemo da pored brojnih zabavnih sadržaja kojima oni najčešće pristupaju u virtuelnom svetu, postoji i veliki broj onih koji poseduju i edukativni karakter - rekla je Katarina Janković Popović iz Kulturnog centra.
Podstaknuti predavanjem, osmaci su preko svojih pametnih telefona tražili značenja nepoznatih reči sa izložbe i tako uvideli kako funkcioniše platforma „Raskovnik“.
-Za sada imamo pet rečnika u okviru „Raskovnika“, a to su: Srpski rječnik, Rječnik kosovsko-metohijskog dijalekta, Rječnik govora južne Srbije, Rečnik govora Prošćenja kod Mojkovca i Rječnik dubrovačkog govora. Platforma nam omogućava da unetu reč možemo locirati u nekom od pomenutih rečnika - pojasnila je msr Sonja Manojlović sa Instituta za književnost i srpski jezik pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.
Izložba Svetle reči za zainteresovane dostupna je do 10. juna.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa