6. jun 2019.6. jun 2019.
Razvoj međuopštinske projektne saradnje
PREDSTAVLjANjE PROJEKTA “EFIKASNO UPRAVLjANjE JAVNOM IMOVINOM –ISKORAK KA BRŽEM RAZVOJU NAŠIH LOKALNIH SAMOUPRAVA”U BOGATIĆU

Razvoj međuopštinske projektne saradnje

Osim sticanja novih partnerstava, ovakvi projekti daju nam mogućnost da se naučimo i edukujemo kako da na odgovarajući način rešimo ekonomsko-finansijska pitanja projekta, osiguramo standarde kvaliteta i u procesu pregovaranja postignemo balans interesa svih ugovorenih strana, istakao je predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac
U želji da javnosti približi projekat “Efikasno upravljanje javnom imovinom-iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava”, koji je udružio opštine Bogatić, Vladimirci i Mali Zvornik, domaćin (Opština Bogatić) je prošlog petka, organizovao konferenciju za novinare, na kojoj je između ostalog saopšteno da se projekat realizuje u okviru Programa Exchange 5 koji finansira Evropska unija iz alokacije za IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Telo za ugovaranje svih projekata grand šeme je Ministarstvo finansija.
Želja partnerskih opština je da unaprede sistem upravljanja opštinskom imovinom i na taj način podstaknu svoj lokalni ekonomski razvoj.
Pozdravljajući goste u ime domaćina predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac je rekao da pored konkretnog benefita od realizacije ovog projekta u vidu podizanja kapaciteta lokalnih samouprava u oblastima upravljanja javnom svojinom, kako u organizacionom, normativnom, tehničkom, tako i u kadrovskom smislu, projekat je značajan jer razvija međuopštinsku projektnu saradnju, kao jedan od mehanizama podsticanja lokalnog razvoja.
- Osim sticanja novih partnerstava, ovakvi projekti koji se finansiraju iz donacija, daju nam mogućnost da se naučimo i edukujemo kako da na odgovarajući način rešimo ekonomsko-finansijska pitanja projekta, osiguramo standarde kvaliteta i u procesu pregovaranja postignemo balans interesa svih ugovorenih strana, dodao je on.
Izražavajući svoju saglasnost sa ciljevima projekta Milorad Milovanović, predsednik opštine Vladimirci očekuje da će se efikasnim upravljanjem javnom svojinom unaprediti investiciona klima i stvoriti povoljan poslovni ambijent, koji skupa treba da doprinesu bržem privrednom razvoju.
Govoreći u ime Stalne konferencije gradova i opština, njen generalni sekretar Đorđe Stančić naglasio je da “korist” za partnerske opštine vidi i u primeni Zakona o javnoj svojini, te efikasnijem planiranju budžetskih sredstava i njihovom korišćenju.Naravno, deo benefita je i podizanje na viši nivo međuopštinske saradnje.
Realizacija pomenutog projekta podrazumeva sprovođenje niza aktivnosti o čemu je opširnije govorila menadžerka projekta Danijela Jović.
- Suština je efikasnije upravljanje imovinom u tri opštine Mačvanskog okruga (Bogatić, Vladimirci i Mali Zvornik). Polazimo od formiranja posebne jedinice opštinske uprave za upravljanje imovinom i usklađivanja lokalnih propisa sa nacionalnom regulativom u ovoj oblasti. Posao ide dalje preko edukacije zaposlenih u opštinskim upravama za upravljanje imovinom, nabavke računarske opreme i softvera za upravljanje javnom svojinom , do sprovođenja propisa i formiranja edukacije opštinske imovine. Pored ovoga, projekat će omogućiti upis podataka o opštinskoj imovini u Centralni registar Republičke direkcije za imovinu i izradu projektno-tehničke dokumentacije za ozakonjenje nelegalno izgrađenih objekata, kaže Danijela Jović.
Opština Bogatić je jedna od 18 lokalnih samouprava u Srbiji kojoj su odobrena sredstva za finansiranje projekata u okviru prve komponente grant šeme programa Exchange 5 . Ukupna vrednost projekta, koji je otpočeo u decembru 2018. godine i trajaće do juna 2020. iznosi 193.198,28 evra, od čega je Evropska unija donirala 173.878,25 evra.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa