6. jun 2019.6. jun 2019.
Rasnica poplavila vrtić
U DELU OPŠTINE KOCELjEVA PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA

Rasnica poplavila vrtić

Obilne padavine koje su u ponedeljak posle podneva zahvatile deo koceljevačke opštine prouzrokovale su izlivanje bujičnih potoka i manjih reka. Za nešto više od sat vremena palo je oko 40 litara kiše po metru kvadratnom. Voda je plavila ulice, dvorišta, pomoćne objekte, sporadično ulazila u kuće, prodrla u vrtić, proizvodne pogone... Zbog toga je na jednom delu teritorije ove opštine proglašena vanredna situacija.
Najveću štetu u samoj Koceljevi naneli su reka Rasnica i potok Lukinac. Rasnica je u jednom delu, nadomak ušća u Tamnavu, izašla iz svog korita i poplavila PU “Poletarac” iz koje su deca bezbedno evakuisana.
–Deca su se uplašila i počela da plaču. U tom trenutku je bilo 135-oro dece i mi, zaposleni. Nas odraslih je opet bilo nedovoljno za toliku decu u takvoj situaciji. Pozvali smo Štab i setili se da angažujemo autobus da bismo prevezli decu na bezbednu lokaciju. I ulica je bila puna vode, nije moglo da se prođe. Roditelji su neki dolazili peške. Decu smo evakuisali u Srednju školu uz veliku pomoć roditelja i komšija iz obližnjih zgrada koji su ih prenosili do autobusa jer je voda zaista bila visoka- izjavila je direktorka vrtića Gordana Mijailović.
U ovoj ustanovi zaposleni su odmah nakon povlačenja vode počeli sa čišćenjem i saniranjem posledica. U pomoć su pritekli i srednjoškolci koji su želeli da se najmlađi sugrađani što pre vrate u svoj vrtić. Obdanište, u kojem je zdravlje i bezbednost mališana uvek bilo na prvom mestu, nije radilo narednih nekoliko dana.

POSLEDICE
POPLAVA TEK SE SUMIRAJU
Još uvek nema preciznih podataka o štetama koje su ovonedeljne poplave izazvale, ali prema rečima predsednika opštine i komandanta Štaba za vanredne situacije načinjene su veliike materijalne štete.
–Oštećenja na dva trafoa su bila. Sinoć je komisija bila na terenu i sagledavala razmere ove nepogode. Već dan nakon poplava započeli smo sa hitnim, sanacionim radovima. Što se tiče šteta u poljoprivredi to još uvek nismo sagledali. Zasigurno ih ima ali u kojoj meri još uvek nismo sigurni- rekao je Dušan Ilinčić. Mnogi ne pamte da je ikada pala ovolika količina kiše za izuzetno kratak vremenski period. Kažu, lilo je kao iz kabla. Voda je velikom brzinom izašla iz korita i poplavila sve što joj se našlo na putu. Gotovo da nije bilo vremena za bilo kakvu intervenciju. Ogromna šteta načinjena je u proizvodnim pogonima u industrijskoj zoni. Poplavljena je hala tzv.čarapare. Voda je prodrla i u još nekoliko okolnih preduzeća.
–Stradala su brojna dvorišta. Ulice u kojima kanalizacija nije mogla da primi toliku količinu vode su poplavljene. Potok Lukinac je takođe napravio veliku štetu. Postojeći kanali nisu mogli da prime toliko padavina. Sa okolnih brda sva voda se slila u Koceljevu koja je u kotlini- objasnio je predsednik opštine. On je dodao da je situacija u ponedeljak bila ekstremna, ali da je važno da se iz nje izvuku pouke kako i šta ubuduće treba raditi, na čemu insistirati, šta popraviti.
–Najviše problema izazvalo je plavljenje vrtića. Na svu sreću, deca su bezbedno evakuisana. Nije bilo dovoljno vremena za reakciju- istakao je Ilinčić i dodao da će Opština učiniti sve što je u njenoj moći da se posledice ovog nevremena što pre otklone i ublaže štete.

BUJICA SRUŠILA
DVA MOSTA
Nabujala Rasnica odnela je i dva manja mosta u privatnom vlasništvu. Stradali su drveni pešački i metalni kolski.
–Celokupna desnoobalna novourađena podzida gledajući uzvodno reku Rasnicu je skinuta. Bujica je odsekla i delove poljoprivrednih površina uz korito. Nosila je sve pred sobom- rekao je predsednik opštine Koceljeva.
Poučeni majskim poplavama iz 2014. godine u ovoj lokalnoj samoupravi u proteklom periodu insistiralo se na uređenju rečnih vodotokova, izgradnji podzida i obaloutvrda, postavljanju nasipa...Priroda je, međutim, i ovoga puta demonstrirala svoju silu i podsetila da smo, u poređenju sa njom, nemoćni.
Ipak, slike sa terena govore da su posledice možda mogle biti manje da smo se odgovornije ponašali prema prirodi i okruženju.
–Imali smo priliku da vidimo građansku nemarnost. Dok su jedni stavili drva uz kanal, drugi su izručili šoder i pesak, a bujica ih je ponela i na taj način su pravljenja začepljenja. Neophodna je promena svesti kod svih nas. U svakom slučaju, scenario poput jučerašnjeg nismo mogli predvideti, ali ni sprečiti- smatra Ilinčić.

ŠTETE I NA PUTNOJ
INFRASTRUKTURI
Bujica i obilne padavine nanele su ozbiljna oštećenja i na putevima, kako na nekategorisanim tako i na saobraćajnicama višeg reda.
Prema rečima komandanta Štaba za vanredne situacije Dušana Ilinčića evidentirana je, između ostalog, šteta na putu za Bresnicu gde je voda potkopala zemljište ispod kolovoza, što predstavlja potencijalnu opasnost.
Ozbiljna oštećenja su zabeležena i u Družetiću, na putu prema školi, koji je ostao bez sloja asfalta.
–Osim reke Ubače i lokalni potoci su pravili štetu. Uglavnom na poljoprivrednim zasadima. Parcele su bile pod vodom, a nanete su i ogromne količine šodera i mulja. Tu su i velike štete na putnoj infrastrukturi- izjavila je zamenica predsednika opštine Slavica Ranković.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa