6. jun 2019.6. jun 2019.
Mene je daleki vodio put
Premijerno izvođenje „Pisma iz Avganistana“

Mene je daleki vodio put

Scenska adaptacija kultne knjige Branka Golubovića Goluba iz benda „Goblini“. Interesantna, neobična forma, u kojoj se teatar kombinuje sa pank-rokom. Svojevrsni izvedbeni putopis, ali i živi spomenik šabačkoj rokenrol tradiciji
Premijerna izvođenja uvek donose nose čar iščekivanja. Posebno kada je centralna tema priča o kultnom šabačkom bendu koji je obeležio jednu epohu. Stariji se sećaju prvih nastupa, početaka, a oni malo mlađi regionalnog uspeha domaćeg pank sastava. Bilo je potrebno nekoliko godina, iskustva, putovanja, da bi reči kultnih pesama dobile obrise, konture jasne slike i stigle na drugačiju scenu. „Goblini“, zaštitni andergraund scene, svedok trajanja i nosilac maksime „punk's not dead“ još uvek insprišu generacije. A čini se da je to nit koja održava u životu dobro poznati ritam. Posvećenost rokenrolu i ozbiljna baza ljubitelja kvalitetnog zvuka bili su garant da će predstava „Pisma iz Avganistana“ nagnati Šapčane da dođu u gradski teatar koji je prepoznao sponu između priče o jednom bendu i jednom gradu.
Premijernim izvođenjem Šabačko pozorište je zaokružilo temu sezone, lokalpatriotizam. Scenska adaptacija kultne knjige Branka Golubovića Goluba iz benda „Goblini“ izazvala je veliko interesovanje publike, ljubitelja pank muzike, prijatelja članova benda.
Predstava je koncipirana kao omaž susretu dve generacije iz jednog grada i obrise dobija kada Džoni, mladi šabački glumac, koga igra Nikola Breković, upoznaje Goluba, svog idola iz tinejdžerskih dana.
-Ideja se "krčkala" duži vremenski period. Uz podršku Stevana Marinkovića i Šabačkog pozorišta, sada smo je i realizovali. Bilo je zanimljivo raditi na predstavi, jer vas „tera“ iz zone komfora, donosi značajne životne poruke - rekao je Breković.
Susret Nikole (Džonija) i Goluba je susret pozorišta i dobre svirke, te su "Pisma iz Avganistana" predstava interesantne, neobične forme, u kojoj se teatar kombinuje sa pank-rokom. Svojevrsni izvedbeni putopis, ali i živi spomenik šabačkoj rokenrol tradiciji za sve ljubitelje i poklonike zvuka „Goblina”.
-Ovom predstavom šabački rokenrol je stekao pravo građanstva iako odavno postoji na javnoj sceni - rekao je Stevan Marinković, stručni saradnik predstave i prijatelj Branka Golubovića.
- Radio sam tekstove za određene numere za album „U magnovenju“. Sa Brankom sam nekoliko godina vodio emisiju na drugom programu Radio Šapca. Jednom prilikom Džoni je došao kod mene, i tako se rodila ideja o predstavi. Pitao sam Goluba, on je prihvatio. Tako je započeo rad na ovom projektu - dodaje Marinković.
Zbog autentičnog stila pisanja, ali i činjenice da je život regionalne pank- rok zvezde Branka Golubovića, u dalekoj i neobičnoj zemlji, kao što je Avganistan, budio veliko interesovanje, prirodno je bilo da frontmen kultnog šabačkog benda postane inspiracija za pozorišni komad u kom se sreću Srbija i Avganistan, Šabac i Džalalabad. Ipak, postavlja se pitanje: Ko je tu „necivilizovan”, ko je divlji, egzotičan, ili udaljen?
-Način na koji Branko opisuje jednu udaljenu kulturu navodi na razmišljanje da li smo zapravo i mi takva civilizacija. Zbog toga predstavu vidim kao tačku susreta nekoliko generacija, teatra i pank muzike, andergraunda i mejnstrima. Čini mi se da su "Pisma iz Avganistana" prava predstava za kraj sezone jer donose pravu šabačku priču o kultnom bendu, knjizi - pojasnila je direktorka Šabačkog pozorišta Minja Bogavac.
U predstavi igra Nikola Breković, a sviraju gitarista Milan Katanić i basista Milan Stanković iz grupe “MOON”. Dramaturg je Ivan Velisavljević, a reditelj Ivan Tomašević. U predstavi se izvodi muzika “Goblina”, a aranžman potpisuju “MOON” i Nikola Breković. Stručni saradnik je Stevan Marinković; kostimografkinja Selena Tomašević; za montažu video materijala bio je zadužen Darko Pavlović; a za grafički dizajn grupa “Kombinart”.
-O knjizi može da se mnogo priča i mašta, to smo jednim delom i preneli na scenu. Mislim da će predstava da raste i donese nešto novo - naveo je Ivan Tomašević, reditelj predstave.
Pre nego što je zavesa spuštena, publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila ulazak pank-roka u pozorište i numeru "Daleki put" koja je zatvorila teatarsko muzičku rapsodiju u nadi da će još dugo živeti.
Zbog obaveza, Branko Golubović, nije bio u mogućnosti da prisustvuje premijeri. Trenutna lokacija čuvenog Goluba je Jordan.
-Od objavljivanja knjige je proteklo tačno deset godina. Iako nije otišla u zaborav, nikada nisam očekivao da će se naći na „daskama koje život znače“. Drago mi je da su događaji i likovi napisani u „alanfordovskom“ i „montipajtonovskom“ duhu, pretočene u igru reči. Sve to mi daje nadu da će ovo delo dugo živeti na pozornicama širom Srbije, a nadam se i bivše Jugoslavije - poručio je Golub.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa