6. jun 2019.6. jun 2019.
Izložba Škole primenjenih
umetnosti na Trgu

Zaustavljeni trenuci večnosti

Postavka "Šabac-Beograd-Šabac" obuhvata 30 fotografija koje su izlagane u Srećnoj galeriji u Beogradu tokom sedmogodišnje saradnje Škole primenjenih umetnosti i Studentskog kulturnog centra
Od prvih, nesigurnih istraživanja kompozicije i kadriranja, do smelih i hrabrih iskoraka u poimanju fotografije, polaznici sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti tragaju za sopstvenim likovnim izrazom. Zaustavljeni trenuci igre svetlosti, senke, otkrivaju portrete, prozore svakodnevice, često surov ali magičan svet oko nas. Trideset radova našlo je svoje mesto u galeriji na otvorenom na centralnom šabačkom gradskom trgu u okviru postavke „Šabac-Beograd-Šabac“.
-Shodno autentičnosti senzibiliteta, temperamenta i emotivnog stanja autora, na izloženim fotografijama smenjuju se dinamične kompozicije naglašenih perspektiva i njima vizuelno komplementarne scene smirenih, lirskih predela i prizora. Istražujući sopstveni vidokrug, kroz zabeleške manifestacije opažajnog, ovi mladi autori otkrivaju deo svog bogatog unutrašnjeg sveta- rekao je Mihailo Simović, mentor sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku.
Petar Jovanović je višestruko nagrađivan učenik i u okviru postavke predstavio je svoja tri rada. Fotografijama želi da skrene pažnju, navede na razmišljanje posmatrača.
-Velika je čast i privilegija kada svoje radove prikažemo javnosti i to u ovako velikom formatu. Tek tada možemo da vidimo, osetimo, težinu i snagu fotografija - rekao je Petar.
Postavka pod nazivom "Šabac-Beograd-Šabac" obuhvata 30 fotografija koje su izlagane u Srećnoj galeriji u Beogradu tokom sedmogodišnje saradnje Škole primenjenih umetnosti i Studentskog kulturnog centra. Deo je projekta koji je podržan na Konkursu za finansiranje/sufinansiranje projekata u kulturi Grada Šapca za ovu godinu.
-Ovom izložbom darovali su nam deo sebe, pokazali su nam istinu, promišljanje, nesputanu maštu i svet smo spoznali kroz njihov objektiv. Ideje koje imaju su zaista nepresušne i rado ih podržavamo. -Drago mi je što Grad prepoznaje naš rad, posebno mentorski profesora Simovića i neosporni talenat, kreativnost i imaginaciju naših učenika - istakla je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.
Na Trgu šabačkih žrtava sugrađani do 18. juna mogu pogledati izložbu velikog formata, višestruko nagrađivanih članova sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa