6. jun 2019.6. jun 2019.
Najzdravije  meso na trpezi
U JELENČI KOD ŠAPCA NAJVEĆA FARMA KUNIĆA U SRBIJI

Najzdravije meso na trpezi

Hajkom Rebit godišnje proizvede oko 20.000 kunića. Meso kunića je izuzetno zdravo, bogato cinkom, vitaminom iz B kompleksa i sa 0 procenata masti. Uskoro i u restoranima
U Jelenči kod Šapca već tri godine radi najveća farma kunića u Srbiji - Hajkom Rebit, sa godišnjom proizvodnjom od oko 20.000 komada. I tu se ne staje. Uskoro će ova farma da dobije i prvu klanicu za kuniće u Srbiji čime će njihovi proizvodi postati mnogo dostupniji.
Kod nas u Srbiji još nije u značajnijoj meri zaživela konzumacija mesa od kunića. To se polako menja, a sve ono što danas neku hranu čini zdravom se nalazi u ovoj priči.
- Meso kunića je bez ikakve masti, 0 procenata. Na 100 grama mesa ima 22 grama proteina. Bogato je cinkom i vitaminima iz B kompleksa. Idealna je ishrana za sportiste, decu i one sa slabijim zdravstvenim stanjem - kaže za Glas Podrinja Nemanja Pavlović sa ove farme.
Ono što je zanimljivo je činjenica da se kod nas u Srbiji često kunići mešaju sa zečevima.
- Zečevi imaju duže noge i uši, žive u divljini, a kunići se odgajaju u domaćinstvima. Kunići se, za razliku od zečeva, rađaju slepi. Meso kunića nije žilavo, nema onu aromu divljači i najpribližnije je mesu piletine. Zato se i lako sprema u kuhinji - naglašava Pavlović.
Na ovoj farmi oko 60 mužjaka i 400 ženki reprodukuju 20.000 kunića na godišnjem nivou. Mesec dana traje trudnoća kod ženki kunića i 18. dana posle okota, ženka se ponovo pari sa mužjakom.
- Priroda je tako uredila da ženka kunića ima osam sisa i toliko mladih može da odgaji. Neretko se dešava da ženka okoti više i u tom slučaju se mladunci raspoređuju kod onih ženki koje su imale slabiji okot - napominje Pavlović.
Kunići za nekih tri meseca do 100 dana, dostignu potrebnu težinu. Ova farma u svojoj ponudi ima kompletnog kunića, dimljene delove, ali i kobasice i ćevap meso. Moguće je kupiti i čiste batake, kao i džigericu.
- Konzumacija ovog mesa je izuzetno prisutna širom Evrope. Najviše se koristi na Malti, a ne zaostaju ni u Francuskoj, Italiji. Rusija je, takođe, veliki konzument, i tamo se jedino koristi u preradi za hranu za decu - ističe naš sagovornik.
Pavlović naglašava da svako ko proba meso od kunića bude više nego zadovoljan i da ga redovno koristi u ishrani. Zahvaljujući brojnim trgovinskim lancima, meso kunića je sve prisutnije na našem tržištu. Meso sa farme u Jelenči se najviše prodaje u Beogradu i Novom Sadu, a najprisutnije je u trgovinama Deleza.
- Čim budemo izgradili našu klanicu, počećemo da snabdevamo i restorane u Šapcu i širom Srbije. To bi u velikoj meri trebalo da oživi konzumaciju ove vrsta mesa. Najvažnije je da se radi o izuzetno zdravoj vrsti mesa koje je idealno za svaku vrstu pripreme - dodaje Pavlović.
Kunić na belo
Za ovo jelo je potreban jedan kunić, kašičica vegete, 80 g oštrog brašna, kašika domaće svinjske masti, 200 g luka, 100 g šargarepe,, kokošija supa, dve kašičice gustina, 200 g kisele pavlake, crni biber mleveni i peršun. Kunića isecite na veće komade, pospite ga vegetom i pustite da odstoji 15-ak minuta. Narezano meso kunića uronite u brašno kako bi se dobro obložilo. Na dobro zagrejanoj masnoći propržite meso sa svih strana do lepe zlatnožute boje. Meso izvadite sa strane, pa na istoj masnoći propržite sitno naseckani luk do lepe žute boje. Dodajte šargarepu narezanu na kolutiće i kratko propržite. Vratite meso, sipajte 500 ml vode, dodajte supu i kuvajte poklopljeno na laganoj vatri po potrebi dodajući vodu. Kad kunić omekša, dodajte gustin razmućen u 50 ml vode i još kratko prokuvajte. Maknite s vatre, promešajte kiselu pavlaku, naseckani peršun,i poslužite uz testeninu po želji. Kako bi meso dobilo aromatičniji ukus, prilikom prženja možete ga lagano podlivati belim vinom.

Vakcina protiv
svinjske kuge
Osim za ishranu, kunići se koriste i za izradu vakcina protiv svinjske kuge. Upravo zbog toga je i jedan od najvećih kupaca Veterinarski zavod u Subotici. Za ovu vakcinu u Zavodu koriste krv i slezinu. Zbog sve veće potražnje, na farmi u Jelenči su više nego raspoloženi za korporaciju sa ljudima koji su zainteresovani za ovu vrstu posla.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa