13. jun 2019.13. jun 2019.
Prvi nastup u Šapcu
Koncert simfonijskog orkestra Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“

Prvi nastup u Šapcu

Prvi koncert simfonijskog orkestra Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ održan u Šapcu. Nastupili profesori i učenici. Više od 40 umetnika na sceni izvelo zahtevan repertoar klasične muzike
Proteklog petka na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta nastupio je simfonijski orkestar Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“. Po prvi put šabačkoj publici predstavilo se više od 40 muzičara pod dirigentskom palicom profesora Vojina Lazića. Orkestar čine profesori i učenici Muzičke škole.
-Moja ideja je bila da pokušamo da napravimo nešto što je ozbiljnije u smislu simfonijskog zvuka koji se do sada nije čuo u Šapcu i na taj način da potpomognemo klavirsko takmičenje koje će se održati 1. marta i da uozbiljimo celu priču uz minimum sredstava, za razliku od drugih orkestara koji su daleko teži, daleko skuplji. Tako da smo uz minimum sredstava i minimum pomoći koju smo nažalost, imali samo od našeg direktora Đorđa Andrijanića i Muzičke škole, kao i od prijatelja Đorđa Pavlovića, Gorana Kentera koji su više prijateljski postupili prema nama i ustupili nam muzičare. Nadam se da ćemo na ovaj način bar jednom godišnje napraviti ovakav vid projekta koji će zaživeti u Šapcu- ističe Lazić i dodaje:
-Mi više nismo bitni, bitna su naša deca. Važno je da se oni vaspitavaju u sredini koja je čistija, kulturnija i da mogu da biraju šta će da slušaju, da imaju mogućnost da jednom u dva dana ili mesec odu na dobar koncert klasične muzike i da pokušamo da od tih mladih generacija stvorimo onaj vid kulturnih ljudi koji imaju izuzetno jaku genetiku. Zahvaljujući brižljivom i pažljivom negovanju njihovih ličnosti. Želimo da razvijemo najjaču vrstu genetskog koda. Posebno bih se zahvalio mojoj deci iz Muzičke škole, maturantima, direktoru, kao i direktorki pozorišta, kolegama koji me godinama podržavaju, a ima ih prilično. Mislim da ćemo sledeće godine moći da ponovimo koncert, a javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena.
Kao solisti nastupili su profesori Muzičke škole Đorđe Filipović (klavir), Milica Zidarić (klavir), Goara Lazić (klavir). Kamerni duo činili su Biljana Prica (flauta) i Đorđe Filipović (klavir), a kamerni trio: Mirjana Pantelić (sopran), Željko Janković (violina) i Đorđe Filipović (klavir) uz pratnju učenika Srednje muzičke škole.
-Ideja o orkestru datira već godinama unazad, a sada je realizovana zahvaljujući profesoru Vojinu Laziću koji nas je okupio. Zamolio nas je da odsviramo jedan zahtevan program i za ozbiljne profesionalne muzičare. Posebno Betoven C-mol i Šopen koncert C-mol. Rado sam se odazvao pozivu, jer do sada nisam imao priliku da sviram sa svojim budućim kolegama. Šabac treba da ima ovakav orkestar koji je sastavljen od dece i profesora, jer na mlađima svet ostaje. Kvalitet koji poseduje sada je i javno prikazan. Koncert je bio i predstavljanje klavirske katedre, jer su nastupili profesori sa tog odseka, a u nekom drugom terminu imaćemo priliku da čujemo i ostale kolege - rekao je profesor Muzičke škole Nebojša Vlaisavljević.
Nenamernom greškom u prethodnom broju našeg lista u tekstu „Zvuk koji će Šapčani zavoleti“, profesor Muzičke škole i dirigent simfonijskog orkestra Muzičke škole potpisan je kao Vojkan Lazić.

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa