Info

13. jun 2019.13. jun 2019.
Ljubav, tajni sastojak najboljih kapljica
ODRŽANI OSMI “DANI RAKIJE”

Ljubav, tajni sastojak najboljih kapljica

Najbolji su nagrađeni odlukom stručnog žirija koji je birao između više od 80 uzoraka. Posetioci su imali priliku da besplatno degustiraju rakiju, a ono što im se svidelo mogli su i da kupe. Manifestaciju su tradicionalno organizovali Udruženje “Dani rakije” i Turistička organizacija Šapca, pod pokroviteljstvom Grada Šapca
Veliki broj proizvođača rakije iz cele Srbije, kao i iz Bosne i Hercegovine i Makedonije ponudio je u petak i subotu Šapčanima svoje najbolje proizvode na osmim “Danima rakije”. Najbolji su nagrađeni i to odlukom stručnog žirija koji je birao između više od 80 uzoraka. Posetioci su imali priliku da besplatno degustiraju rakiju, a ono što im se svidelo mogli su i da kupe. Neki od proizvođača izložili su i druge proizvode od voća, kao što su likeri, sokovi ili slatka, a bilo je i vina, pa su i oni koji ne piju rakiju mogli da odaberu nešto za sebe.
Manifestaciju su tradicionalno organizovali Udruženje “Dani rakije” i Turistička organizacija Šapca, pod pokroviteljstvom Grada Šapca. Odlikuje je spoj tradicionalnog i modernog, a ove godine savremenu notu događaju dao je koncert “Moda benda”. Na bini, koja je bila postavljena na Trgu šabačkih žrtava, nastupili su i Ivana Strahinjić, profesionalni plesač i koreograf, Baletski studio “Riva” i tamburaški orkestar “Bisernica”.
Prošle godine stručni žiri počeo je da ocenjuje uzorke rakija. Ove godine od 82 uzorka jedan je dobio bronzanu medalju, 58 srebrnu, a 20 zlatnu.
-Najvažniji su ljubav i strpljenje. Uložili smo mnogo rada i truda, mnogo dana proveli uz rakiju, probali dosta puta, da bismo na kraju dobili vrhunski kvalitet. Počeli smo da proizvodimo rakiju 2004. godine, isključivo iz ljubavi prema voćarstvu i proizvodnji žestokih alkoholnih pića. Prvo smo proizvodili samo za sebe, a 2011. godine smo izašli na tržište i od tada se trudimo da napredujemo i podižemo kvalitet i stičemo nova znanja o rakiji. Posebno nam je drago da smo nagradu dobili baš za dunju, jer potrošači u Srbiji najmanje znaju o toj rakiji i tu je najviše falsifikata i rakija lošeg kvaliteta, naveo je Marko Ilić iz destilerije “Stara pesma” apsolutnog pobednika festivala.
Žirijem koji je ocenjivao uzorke rakija predsedavao je prof. dr Ninoslav Nikićević, prvi i jedini doktor šljivovice u Srbiji. Uručio je priznanja svim dobitnicima nagrada, ali i podelio vredne savete proizvođačima.
-Uvek iskoristim priliku da skrenem pažnju na tipove alkoholnih pića gde se najviše greši i gde proizvođači treba da ulože najviše truda i podignu kvalitet. Generalno sam zadovoljan kvalitetom jakih alkoholnih pića u Srbiji, pogotovo šljivovih prepečenica, koji je poslednjih desetak godina rapidno povećan. Želim Šapcu da naredne godine ima dva dana ocenjivanja i više od sto uzoraka. Vidim da su ovde zadovoljni i posetioci i proizvođači, a to je najvažnije, istakao je Nikićević.
Upravo vođeni njegovim savetima Gačići iz Bogatića napravili su barikirane verzije rakija. Specifičnu aromu i slatkast ukus rakije su dobile od bureta od paljenog hrasta u kom su držane. Ova burad inače se koriste za vrhunska crvena vina, vinjake, konjake, viskije. Zoran Gačić ističe da njegova supruga Danijela snosi zasluge za ovaj poduhvat.
-Naša rakija od maline i barik kajsija ove godine su osvojile zlatne medalje. Ove godine smo dali na ocenjivanje nove proizvode, a za stare znamo kakvi su jer su već ocenjeni. Kada dobijemo potvrdu od naučnika da je nešto dobro mnogo nam znači. Znamo da smo posao uradili kako treba. Ovo su sedmi “Dani rakije” na kojima učestvujemo. Prvi sajam je bio i okidač za sve ovo čime se danas bavimo. Prvi put smo nastupili sa četiri proizvoda, da bismo posle sedam godina stigli do 81. Prezadovoljni smo i organizacijom i posećenošću, koja je mnogo veća nego prošle godine, a i događaj je odlično medijski propraćen, kaže Zoran Gačić u ime poljoprivrednog gazdinstva “Gačića magaza”.
Dokaz da najbolje rakije iz ovog kraja dolaze iz porodičnih gazdinstava je i destilerija “Vojvoda” iz Svileuve. Svu rakiju prave od voća iz svojih voćnjaka, a u ponudi su imali šljivu, kajsiju, dunju i medovaču. Na “Danima rakije” pojavili su se treći uzastopni put.
-Pohvalio bih organizatore i sve koji podržavaju ovu manifestaciju. Sve više ljudi dolazi i grad se upoznaje sa dobrim rakijama. Ljudi ih prepoznaju i traže. Važno je da postoje ovakvi događaji, kako za proizvođače, tako i za potrošače, da mogu da znaju gde da nabave kvalitetnu i proverenu rakiju. Prodaja se ne zasniva samo na gotovom novcu, nego i na marketingu. Šabac je grad koji ima potencijal i treba mu ponuditi što više proizvoda, a onda će doći i prodaja. Nama najviše traže šljivu, koja je jedno vreme bila u senci, a sada se vraća na scenu i sve je popularnija, posebno starije od pet godina koje imaju specifičan ukus, kaže Marko Momirović iz destilerije “Vojvoda”.
Manifestacija je odličan način da se proizvođači susretnu sa vlasnicima ugostiteljskih objekata i prodavnica koji će njihove proizvode uvrstiti u svoju ponudu. Podrum “Dramić” iz Kragujevca Šapčanima se predstavio drugi put na “Danima rakije”.
-Lepo je ovde i događaj je dobar za izlagače. Organizacija je izuzetna. Izlažemo na različitim sajmovima po Srbiji. Nismo mnogo poznati u Šapcu i ovo je odličan način promocije. Posetiocima se najviše sviđa naša šljiva koja je stara 29 godina. Pored toga u ponudi imamo i krušku kaluđerku i čačanku rodnu staru četiri godine, naveo je Darko Marović iz podruma “Dramić”.
Ove godine i vreme je poslužilo organizatore pa je posećenost manifestacije bila izuzetno velika. Iz Udruženja “Dani rakije” ne kriju zadovoljstvo.
-Zadovoljni smo i odzivom i posetom. Trudimo se da svake godine osavremenimo manifestaciju. Ove godine smo to uradili na odličan način. Najveća posećenost je bila upravo za vreme koncerta “Moda benda”. Zadovoljni su i izlagači. Čestitamo pobednicima, a svima koji nisu osvojili nagradu ove godine želimo da im se to desi na sledećim “Danima rakije”, kaže PR manifestacije Marija Popović.
Član Gradskog veća Božidar Katić u ime Grada čestitao je Udruženju “Dani rakije” na svemu što su radili prethodnih godina. Istakao je da im nije bilo lako da od početne ideje dođu do sada prepoznatljive manifestacije.
-Nijae ih služilo ništa, počev od vremena do razumevanja sredine. Ipak, uspeli su u tome što su želeli i ovo je kruna mukotrpnog, teškog i ozbiljnog rada, naveo je Katić.
Spoj tradicije
i modernog
Direktor Turističke organizacije Šapca Srđan Mitrašinović na otvaranju “Dana rakije” poželeo je gostima dobrodošlicu u grad humora, satire i prestonicu dobre rakije.
-Šabac ima dugu tradiciju u proizvodnji voća i veliki deo te proizvodnje “vesele mašine” iz Mačve, Pocerine, Posavine preradi i od nje proizvede dobru rakiju. Duga tradicija, mnogo znanja i iskustva, velika energija i entuzijazam ljudi iz Udruženja “Dani rakije” sa jedne strane, i čivijaški duh sa druge strane, svake godine nam daje mogućnost da spojimo tradiciju i moderno. Zbog toga ova manifestacija, uz sve izlagače koji dolaze ovde, iz godine u godinu postaje veća i važnija. Značaj ove privredno-turističke manifestacije prepoznala je i regionalna radna grupa SWG koja je ove godine podržala realizaciju “Dana rakije”.

Pobednici
Tri velike zlatne medalje dobili su najbolji. Apsolutni pobednik po oceni stručnog žirija je dunja iz bureta “Stara pesma” iz Bajine Bašte . Drugo mesto osvojila je “Trivunova rakija” šljiva iz 1996. godine destilerije “Trivuleks” iz Leskovca. Treće je bilo poljoprivredno gazdinstvo Sladojević iz Pančeva sa medovačom.
M.M.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa