13. jun 2019.13. jun 2019.
Pogača od novog brašna
OBRAD ULARDžIĆ, PREDSEDNIK DRUŠTVA ZA OČUVANjE OBIČAJA STARE MAČVE, U SUSRET “IZAŽANjCU”

Pogača od novog brašna

- Vršidba na stari način kojim se radilo više od pola veka, parnom mašinom i drešom starim 110 godina, prilika je da stari ožive svoja sećanja, a mladi da vide kako se nekad radilo, kaže Obrad Ulardžić, doktor stomatologije, uz pozivnicu na manifestaciju, započetu pre 40 godina, koja se, posle duže pauze, ove godine priprema za 28. jul, nedaleko od starog puta Bogatić-Banovo Polje, kod Žićine kolebe
Osnivanjem “Društva za očuvanje običaja stare Mačve”, Obrad Ulardžić, doktor stomatologije iz Bogatića želi da otrgne od zaborava mnoge upečatljive običaje, koji su nekada bili nezamenljivi deo važnih događaja. Ideja je, kaže na početku ovog razgovora za “Glas Podrinja” da u ovim mobilnim vremenima, u maratonu sa životom bar malo podelimo radost življenja sa drugima i pokažemo sebi da nismo samodovoljni.
Tako je i sa “Izažanjcem”, proslavom kraja žetve. Manifestaciju u slavu nove pšenice, za pogaču od njenog brašna, započeo je pre 40 godina kombajnista Lole Martinović iz Bogatića sa svojim prijateljima kojima je vršio žetvene usluge. Posle teškog rada na njivi, odmarajući se uz po koju čašicu mačvanski ratari su došli na ideju da kupe parnu mašinu i dreš, kako bi po rečima našeg sagovornika “učinili srcu na volju”.
- Mašine proizvedene 1913. godine u Budimpešti su ubrzo kupljene i sa nekog imanja u Ečkoj, kod Zrenjanina, dopremljene u Bogatić . Tako se dogodio prvi “Izažanjac”, pre 40 godina, kod kolebe Žiće Puzića u Bogatiću. Zabeležile su to brojne novinarske ekipe. Postojao je i period kad ova manifestacija dugo nije održavana, prvenstveno iz ekonomskih razloga. Sada, posle 21 godine želimo da je obnovimo. Inicijativu je dao Miloš Simić, direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić, a dosta nam pomaže Opština i njena Turistička organizacija. Uključuju se i učenici Mačvanske srednje škole, zahvaljujući predusretljivosti direktorke Milice Dražić i profesora Alberta Panića. Tu su i veterani ansambla “Đido” iz Bogatića, kao i sponzori iz redova kombajnista i drugih privrednika, kaže Ulardžić.
Očekujući blagodet i ovog leta on priziva goste na novo okupljanje 28. jula ove godine u Bogatiću, ponovo na starom mestu, nedaleko od puta Bogatić-Banovo Polje, kod Žićine kolebe.
Za ovo vreme nesvakidašnju vršidbu na parnoj mašini i drešu neće izostati bogat prigodan kulturno-zabavni program. U ime domaćina govori i zdravicu:
Zvani i nezvani,
Trezni i pijani,
Za astale sedite,
Pijte i jedite,
Slavu slavi neobičan gazda,
Rob korova i gospodar brazda.

Veselite se, jedite i pijte
Ovde se srećom plaća.
Evo danas budimo što jesmo,
bar danas budimo braća.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa