13. jun 2019.13. jun 2019.
Uspešna saradnja
VISOKA MEDICINSKA I POSLOVNO-TEHNOLOŠKA ŠKOLA

Uspešna saradnja

Studenti druge godine studijskog programa Farmacija Visoke medicinske i poslovno-tehnološke škole i predmetni nastavnik spec. farm. Roland Antonić, u okviru Stručne prakse 1, krajem maja, posetili su Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) u Beogradu. Ovom posetom nastavljena je uspešna saradnja Visoke medicinske i poslovno-tehnološke škole strukovnih studija i Agencije započeta pre 5 godina.
-Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije predstavlja uz Ministarstvo zdravlja najviše regulatorno telo u oblasti farmacije. Zahvaljujući ljubaznosti i profesionalizmu kolega iz ALIMS-a, pre svih mag. farm. Pavla Zelića, naši studenti su imali priliku da se praktično upoznaju sa ulogom Agencije u zdravstvenom sistemu, organizacionom strukturom i poslovima koji se obavljaju u Agenciji, procesom registracije lekova, odnosno dobijanja dozvole za stavljanje lekova u promet, upravljanjem rizicima u farmaciji i farmakovigilancom, organizacijom kliničkih ispitivanja, oglašavanjem i reklamiranjem lekova i medicinskih sredstava. Studentima je predstavljena kampanja za borbu protiv falsifikovanih lekova koju naša Agencija za lekove sprovodi u saradnji sa nadležnim institucijama. Svi studenti su dobili po jedan primerak stripa Lana Tafi koji je urađen u okviru ove kampanje i koji se na zanimljiv način bavi ovom ozbiljnom tematikom - istakao je spec. farm. Roland Antonić, rukovodilac studijskog programa Farmacija.
U okviru posete studenti su obišli i Nacionalnu kontrolnu laboratoriju gde se obavlja kontrola kvaliteta lekova i medicinskih sredstava.
-Studenti su imali priliku da se upoznaju sa instrumentalnom i fizičko-hemijskom laboratorijom, sa metodama, kao i sa instrumentima i aparatima koji se koriste u kontroli kvaliteta lekova. Svojim radom Nacionalna kontrolna laboratorija zajedno sa ostalim organizacionim jedinicama Agencije doprinosi da se na našem tržištu nađu kvalitetni, efikasni i bezbedni lekovi i medicinska sredstva. Posetom Agenciji studenti su imali priliku da znanja stečena u toku teorijske i praktične nastave u našoj školi obnove i prošire – navodi Antonić i dodaje da je ova poseta izuzetno značajna studentima kako za nastavak studiranja, tako i za budući samostalni rad.
U školi navode da studenti studijskog programa Farmacija svoju stručnu praksu obavljaju u nastavnim bazama, instucijama i ustanovama farmaceutskog i zdravstevnog sektora sa kojima Škola ima veoma dobru saradnju, kao što su ZU Apoteka „Melisa“, ZU Apoteka „Julifarm“, Opšta bolnica “dr Laza K. Lazarević” Šabac, Hemofarm AD Šabac, Zavod za javno zdravlje Šabac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa