20. jun 2019.20. jun 2019.
Čuvar tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda
PRIZNANjE ZA “FESTIVAL ZIMNICE”

Čuvar tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda

Prema rečima opštinskog rukovodstva, biti u društvu onih koji su dobitnici priznanja iz svojih oblasti je čast sama po sebi. Nagrada je satisfakcija za decenijski rad i prijatno je iznenadila organizatore koceljevačkog sajma
Manifestacija “Festival zimnice” nedavno je na renomiranom novosadskom sajmu poljoprivrede nagrađena priznanjem u oblasti očuvanja tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda. Pehar i povelja uručena je predsedniku SO Koceljeva i narodnom poslaniku u republičkom parlamentu Veroljubu Matiću, nekadašnjem predsedniku opštine, koji je na toj poziciji bio u vreme održavanja prvog “Festivala zimnice” pre jedne decenije i koji ju je podržao, prepoznajući značaj njegovog održavanja za tamnavski kraj.
Prema rečima opštinskog rukovodstva, biti u društvu onih koji su dobitnici priznanja iz svojih oblasti je čast sama po sebi. Nagrada je satisfakcija za decenijski rad i prijatno je iznenadila organizatore koceljevačkog sajma.
–Očuvanje tradicionalnih proizvoda i jeste u osnovi našeg sajma. Ostali smo verni tradiciji i tradicionalnoj proizvodnji zimnice. Novosadski sajam je znao da prepozna našu manifestaciju kao nešto što je veoma značajno a preporuke smo dobili od naših izlagača, od ljudi koji svoje proizvode godinama izlažu u Koceljevi i koji su istovremeno i izlagači na sajmu poljoprivrede- objasnio je pomoćnik predsednika opštine Vladimir Matić.
On je istakao da “Festival zimnice” ne pripada nikome ponaosob, već Koceljevi i njenim stanovnicima, te da su najvažniji zadovoljni izlagači i posetioci, jer oni jesu suština sajma.
–Nadam se da ništa neće, nikakvi sadržaji u budućnosti, narušiti ono iskonsko što festival od početka jeste i što nosi u sebi- poručio je Matić.
Na prvom Festivalu, pre deset godina, bilo je tek sedam domaćica iz Koceljeve koje su se našle među izlagačima zimnice. Na prošlogodišnjem, jubilarnom, to je učinilo njih 50. Pre jedne decenije kupcima je ponuđeno 2-3 hiljade tegli prerađenog voća i povrća lokalnih proizvođača a prošle godine na tezgama ih je bilo preko 80 hiljada. Broj izlagača je od 39 dostigao cifru od skoro 250.
–Hvalu o Festivalu ipak prenose, u najvećoj meri, izlagači. Zato se trudimo da ugostimo izlagače iz više različitih mesta. Mnogo puta smo čuli da su upravo izlagači na drugim manifestacijama preporučivali baš naš sajam rečima:“Idite u Koceljevu, pa da vidite kako treba da izgleda manifestacija”. To je još jedna satisfakcija više za samog organizatora ali i sve nas- rekao je pomoćnik predsednika opštine i jedan od članova organizacionog odbora koceljevačkog sajma zimnice.
Prema njegovim rečima, važno je ne dozvoliti da ovaj događaj preraste u vašar. Prateći sadržaji su tu da upotpuno sliku, ali ne i da preuzmu glavnu ulogu.
–Na primer, takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša je dodatni sadržaj manifestacije koji je sporadično ušao u ovu priču i eto, sticajem okolnosti, postao najveći gastronomski događaj te vrste u našoj zemlji, iako nije zvanično takmičenje. Prateći sadržaji nisu srž manifestacije. Za uspeh manifestacije važno je da u njenu realizaciju budu uključene sve društvene strukture i da svi budemo dobri domaćini. Ali, izlagači, ponuda na tezgama, čuvanje tradicije, to je nešto što predstavlja samu bit. Festival je praznik cele opštine- poručio je Vladimir Matić i dodao da je važno da u događaj budu u još većoj meri uključeni stanovnici svih sela sa područja koceljevačke opštine.
Prisećajući se samih početaka, pre jedne decenije, istakao je da su tada mnogi bili skeptici. Festival je veoma brzo prerastao očekivanja mnogih. Ovaj događaj je sada neophodno pripremati gotovo čitave godine, kako se ništa ne bi prepustilo slučaju i kako bi se opravdala sva očekivanja i pohvale.
–Važno je da svi svojim trudom i zalaganjem doprinesemo još boljem kvalitetu ovog događaja jer je “Festival zimnice” mnogo toga nama doneo. Pre svega, doprineo je imidžu Koceljeve. Postao je znak raspoznavanja naše opštine- ocenio je Matić.
MLADI LIDER U AGROBIZNISU
Još jedno priznanje uručeno je rukovodstvu koceljevačke opštine na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Naime, predsednik opštine Dušan Ilinčić dobitnik je nagrade “Mladi lider u agrobiznisu”.
–Povod za dobijanje ovog priznanja jeste zapravo održavanje manifestacije “Festival zimnice”, koja je prepoznata od strane eminentnih stručnjaka kao događaj koji iz godine u godinu raste i koja je postala prepoznatljiva u celoj Srbiji. Zauzima visoko mesto, izdvaja se kao manifestacija i svaki stanovnik ove opštine je dao svoj doprinos da ona bude ovakva kakva jeste. Prošle godine je održana deseta, jubilarna- rekao je Ilinčić.
Priznanje “Mladi lider u agrobiznisu” je, prema njegovim rečima, dodeljeno čelniku opštine iz koje dolazi manifestacija i to je nagrada koja je pridodata osnovnoj, za “Festival zimnice”.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa