20. jun 2019.20. jun 2019.
Investicija u budućnost
RADOVI NA DOMU UČENIKA SREDNjE POLjOPRIVREDNE ŠKOLE U ZAVRŠNOJ FAZI

Investicija u budućnost

Novo krilo Doma imaće 18 trokrevetnih soba, restoran sa kuhinjom po najvišim standardima, biblioteku, čitaonicu, a najviši nivo je predviđen za rekreaciju i ostavlja mogućnost daljeg proširenja
Dom učenika Srednje poljoprivredne škole uskoro će dobiti još jedno, novo krilo, a istovremeno se renovira i stari deo. Po završetku radova smeštajni kapaciteti će biti veći za četrdesetak mesta.
Izgradnju novog dela Doma finansira Ministarstvo prosvete sredstvima Centralne evropske banke. Investicija, zajedno sa opremanjem objekta, iznosi oko 100 miliona dinara.
Učenici će biti smešteni u trokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilom, imaće ishranu koju će kontrolisati nutricionisti, zajedničke prostorije i dodatne sadržaje. Obezbeđen je vaspitni rad i dvadesetčetvoro-časovni nadzor.
Za nešto više od 5.000 dinara mesečno deca imaju obezbeđen smeštaj, tri obroka i garantovanu bezbednost. Pravo da se prijave za Dom imaju sva deca iz šabačkih srednjih škola koja žive van Šapca.
Radove je u petak obišao načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, koji je izjavio da je “oduševljen i fasciniran”.
-Ministarstvo prosvete uz kreditnu liniju Centralne evropske banke finansira izgradnju ovog impozantnog objekta koji se gradi po svim evropskim standardima. Ovakvom politikom i ovakvim načinom ulaganja Vlada Republike Srbije i ministarstva ulažu u našu decu budućnost. Ovaj učenički Dom indirektno utiče na sprečavanje mladih da odu sa sela. Znamo da u Poljoprivrednu školu najviše dece dolazi sa područja van grada. Poboljšanjem uslova i povećanjem sadržaja u Domu omogućujemo našim đacima ostanak ovde, izjavio je Vladan Krasavac, koji je pohvali napore rukovodstva škole da ova ustanova što bolje radi i izgleda.
Novo krilo Doma imaće 18 trokrevetnih soba, restoran sa kuhinjom po najvišim standardima, biblioteku, čitaonicu, a najviši nivo je predviđen za rekreaciju i ostavlja mogućnost daljeg proširenja kapaciteta.
-Staro krilo Doma otvoreno je 2005. godine i važno je da će i ono biti u potpunosti renovirano. Dobićemo komforne sobe sa po tri kreveta. Učenici koji budu smešteni u novom delu imaće sve privilegije savremenog smeštaja po svim standardima. Ishrana će biti kontrolisana od strane Zavoda za javno zdravlje, a obroci sastavljani sa nutricionistima. Briga o deci će biti vođena 24 sata, tako da roditelji mogu da znaju da su im deca sigurna, navela je Tanja Nikolić, upravnica Doma učenika.
Novo krilo Doma biće povezano sa starim tzv. “toplom vezom”. Sa jedne strane nalazi se Zoološki vrt, a sa druge učenici će imati pogled na školski park, što će im osigurati prijatniji boravak.
-Ovaj Dom će nam omogućiti da uslugu podignemo na još viši nivo. Očekujemo da svi radovi budu gotovi do kraja jula, nakon čega sledi opremanje i objekat može da bude useljen i počne sa radom. Zbog renoviranja i starog krila, učenici će imati gotovo identične uslove boravka u oba dela Doma, naveo je direktor Srednje poljoprivredne škole Predrag Savić.
Duga tradicija internatskog smeštaja
Domsko stanovanje u Poljoprivrednoj školi ima jako dugu tradiciju. Početkom prošlog veka, učenici poljoprivrednih škola su stanovali u internatima, što je bilo potpuno besplatno. Stanovanje, hrana, odeća, školski pribor i zdravstvena zaštita se nisu plaćali. Učenik je donosio zimsko odelo (gunj i čakšire), po dva para preobuke (košulje i gaće), po dva para čarapa i dobre opanke na nogama.
Internat je prestao da postoji 1965. godine, posle 60 godina rada, da bi 2005. bio ponovo otvoren kao Dom učenika.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa