20. jun 2019.20. jun 2019.
Godine vrana
Promocija knjige Siniše Kovačevića
u Šabačkom pozorištu

Godine vrana

Najautentičnije viđena sudbina Beograda pre jednog veka. Monumentalni istorijski mozaik u mermeru. Raskošna čitanka naše sudbine
„Grad okovan ledom. Promrzao. Žitelji pale knjige i nameštaj da bi se bar na minut ogrejali. Vreme neočekivanih ljubavi, oficirskih dvoboja, tihih sahrana, bežanije, spasavanja časti. Vreme prekog suda, vešala, izroda… Vreme kada čak i vrane napastvuju grad i nebo pretvaraju u crni oblak….“, odlomak je najnovijeg romana dramskog pisca Siniše Kovačevića. Jezgrovit, raskošan, precizan Kovačevićev rečnik, kao ivice sablji srpskog oficira, koje se još vitlaju po srpskim kafanama i ne daju predaha. Idući direktno u priču, u komore srca, bez raspevanih uvoda i filozofskih meditacija, čitaocu se lako otkrivaju likovi, porodični odnosi, prevare, istine, saloni, spomenici, crkve.
Kritičari navode da Kovačevićev prvenac ”Godine vrana” nije proba, niti zalet, istrčavanje ili pokušaj, već roman kakav odavno nije poklonjen srpskoj literaturi.
-Preporuke i pohvale svakako da prijaju i publika treba da veruje u njih- kaže Siniša Kovačević uz osmeh i dodaje da je roman logičan sled u karijeri.
-„Godine vrana“ su mali, ali prirodan „izlet“ iz dramaturgije i režije. Suštinski nije ništa drugačije kada je kreativnost u pitanju. Inspiracija i traganje me je dovelo do teme Velikog rata. Jednostavno stvari su se poklopile, možda i Božja volja, i delom zbog toga baš ta 1918. godina. Moram da priznam da naslov nije moj, imao sam završeno delo, ali bez naziva. Manojlo Vukotić i ja smo tragali za adekvatnim naslovom. Čini mi se da smo promenili 50, ali nijedan nije bio odgovarajući. Sasvim slučajno prijateljica je pomenula „Godine vrana“ , uklopio se i ostao kao najbolji – navodi Kovačević.
Roman “Godine vrana” Siniše Kovačevića je najautentičnije viđena sudbina srpskog naroda i glavnog grada pre jednog stoleća. Više o delu Šapčani su mogli da čuju na nedavno održanoj promociji u Šabačkom pozorištu. Pored autora govorili su: Manojlo Vukotić, novinar, urednik i publicista, izdavač Daniela Berić Damjanović, profesorka srpskog jezika i književnosti i Branislav Stanković, istoričar, kustos Narodnog muzeja Šabac.
-Mali broj književnih dela je dao svoje viđenje Velikog rata. Svega dvadesetak u prethodne četiri godine, od toga samo četiri romana. Jedan od njih je „Godine vrana“ Siniše Kovačevića. Posebno mi je drag, jer ne govori o vojnicima, nego o civilnom stanovništvu koje je živelo pod okupacijom i nakon oslobođenja zemlje. Smatram da iako obuhvata period od samo dve godine najvaljuje vekovnu dramu srpkog naroda koju živimo i danas – istakao je Branislav Stanković, istoričar i kustos Narodnog muzeja u Šapcu.
Manojlo Vukotić, novinar, urednik i publicista, izdavač romana kaže da je delo najautentičnije viđena sudbina Beograda pre jednog veka. Monumentalni istorijski mozaik u mermeru.
-Raskošna čitanka naše sudbine. Sve najbolje što je iskusio u pozorišnom, televizijskom i filmskom trodecenijskom trajanju, Siniša Kovačević je sada izneo na sofru i podario slavlje čitanja – naveo je Manojlo Vukotić.
M.Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa