20. jun 2019.20. jun 2019.
Nebo se otvorilo
PROMOCIJA KNjIGE LEGENDE JUGOSLOVENSKOG
SPORTSKOG NOVINARSTVA U ŠAPCU

Nebo se otvorilo

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih sportskih komentatora Milojko Pantić predstavio je šabačkoj publici knjigu "Nebo se otvorilo"
Naslov ove knjige je upravo rečenica koja je obeležila njegovu karijeru. Desilo se to na beogradskoj Marakani 1991. godine kada je u poslednjim sekundama revanš meča između Crvene Zvezde i Bajerna iz Minhena , Augentaler na magičan način postigao autogol. Zvezda je otišla u finale, uzela tu titulu pobednika Kupa Šampiona, a Pantić je 28 godina kasnije objavio knjigu pod tim naslovom.
- Ova knjiga nije rešenje, nego opomena za buduće generacije. Ona je zapravo o našim zagađenim snovima. Šta nam se sve događalo od raspada bivše velike države do dana današnjeg. Ko nije poludeo, taj stvarno nije normalan. To je poruka moje knjige - rekao je Pantić.
On je naglasio da je svaku stranicu knjige presanjao.
- Preko dana pričam sa prijateljima, rodbinom, o tome šta nam se događa i šta nam sedogađalo, a uveče zaspim sa mislima o tim razgovorima, a onda s eprobudimpred zoru sa gotovim formulacijama o svemu. Da ne bih zaboravio, onda ustanem i sve zapisujem. Ako nastavim da spavam, sutradan se ničega ne sećam - dodao je Pantić.
Novinar i filmski kritičar Milan Vlajčić istakao je da je knjiga Milojka Pantića jedna od uspešnih knjiga memoara.
- Napisati memoare nije lako. Neki od najznačajnih imena naše kulture su se obrukali sa svojim memoarima. Da bi memoari bili pravi moraju da budu istiniti, proverljivi. Pantić je napisao memoare ne o sebi, već o generaciji sportskih novinara koji su polako nestajali. Sportski kanali su se omnožavali, kriminal je ušao usport, on je to sve pratio i zabeležio. Ova knjiga ima nekoliko slojeva. Obuhvata kako privatni život autora, tako i autentične portrete svih velikih sportskih novinara Srbije, ali i specifična zapažanja jednog sportskog novinara o politic - napomenuo je Vlajić.
Sociolog kulture Ratko Božović izjavio je tim povodom da nema nijednog segmenta novinarske profesije u koji politika nije umešana.
- Verovao sam da je najlakše biti sportski novinar, ali se ispostavilo da je i u ovoj vrsti novinarstva nemoguće distancirati se od politike - rekao je Božović, i dodao da je danas jako malo novinara koji se pridržavaju etičkih standarda svoje profesije.
Na promociji u Biblioteci šabačkoj o ovoj knjizi je govorio i novinar Srđan Škoro
Izveštavao sa šest OliMpijskih igara
Komentarisao je više od 1.000 direktnih prenosa ili snimaka fudbalskih bokserskih i košarkaških mečeva. Izveštavao je sa Olimpijskih igara 1976, 1984, 1988, 1996, 2000. i 2004. godine. Autor je preko deset serija emisija. Bio je novinar i urednik Sportske redakcije TV Beograd, ali i pomoćnik glavnog urednika Informativnog programa RTS-a.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa