20. jun 2019.20. jun 2019.
Bomba  rasplamsala revolt
GRAĐANI BADOVINACA PROTESTVOVALI PROTIV EKSPLOATACIJE ŠLjUNKA I PESKA NA DRINI

Bomba rasplamsala revolt

Meštani tvrde da od prirodnog dara Drine (kvalitetan šljunak i pesak) imaju samo štete: pohabani putevi, posečene šume, “divlje” deponije smeća... Nepoznati počinioci bacili bombu na kuću prvog čoveka sela, koji želi da “uredi” ovu unosnu delatnost
Višegodišnji problem vezan za eksploataciju kvalitetnog drinskog šljunka i peska, kod Badovinaca, kojim se bavi 12 šljunkara, eskalirao je prošlog ponedeljka, kada se pozivu na mirni protest protiv ove pojave i u znak podrške čelnom čoveku sela, odazvalo dosta meštana. Učesnici protesta nosili su transparente, sa različitim porukama: “Aco podržava te celo Badovince”, “Danju šljunak, noću bombe”, “Stop bombe!! Badovinčani, ujedinite se”... Novoimenovani poverenik Mesne zajednice Badovinci koja pripada opštini Bogatić Aleksandar Ilijašević, pokušao je da problem reši, jer kako tvrdi meštani sela od eksploatacije šljunka i peska sa Drine imaju samo štete. Ona se ogleda u pohabanim putevima, preekomernoj seči šuma i stvaranju rupa u koje nesavesni građani odlažu svakojako smeće, pa i leševe uginulih životinja.
- Dnevno putevima kroz selo prođe 400 do 500 kamiona. Većina je natovarena više nego što je propisano. Ruše nam puteve, “nepoznata lica” seku šume, od eksploatacije šljunka ili peska stvaraju rupe duž obale u koje nesavesni pojedinci bacaju svakojako smeće, zagađujući tako životnu okolinu... Ugrožena je naša plaža, a selo od ove unosne delatnosti brojnih vlasnika šljunkara (12) nema nikakvu korist, naprotiv samo štetu. Obraćali smo se Okrugu mačvanskom, svim ministarstvima Vladi Srbije. Skupštini opštine Bogatić, čiji sam odbornik ukazujem na ovaj problem još od 2008. godine, kaže Ilijašević, ali od svega toga slaba vajda.
Meštani kažu da kubik šljunka košta 50 evra. Ekonomski interes je jasan, kao i to gde novac odlazi. A šta od toga ima selo?
- Oštećene su naše njive s druge strane Drine, šume, izvori vode, čak i ribe u Drini. Putevi su u očajnom stanju, a njima prolaze svakodnevno šleperi puni šljunka i peska. Umesto da od ovog prirodnog blaga, kažu najkvalitetnijeg u Evropi selo ima korist, imamo samo štete, kaže Petar Birčaković iz Badovinaca dugogodišnji skeledžija na reci. On ali i dosta drugih Badovinčana sumnjaju da bačena bomba na kuću Aleksandra Ilijaševića ima veze sa njegovom željom da reši dugogodišnji problem. Istraga o ovom nemilom događaju je u toku. Nadležni su bili na licu mesta, a mesna zajednica organizujući protest želi da ukaže na problem i daje punu podršku nastojanju predsednika privremenog organa, koga je postavila opština Bogatić.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa