20. jun 2019.20. jun 2019.

Zaštita višnje nakon branja

U mačvanskom regionu zasadi višnje su u fazi delimične do potpune zrelosti. Višnje su dobrog kvaliteta iako je veoma kišno proleće sprečilo proizvođače da pravovremeno štite zasad od patogena i štetnih insekata.
Mestimično je bilo pojave monilije gde su upozoreni proizvođači na vreme reagovali, te tako sprečili širenje ove bolesti kod koštičavog voća.
Kada se završi berba, stabla i same biljke potrebno je zalivati i vršiti redovnu zaštitu od štetnih insekata i patogena. Veoma je važno kontrolisati stanje u zasadu i na vreme uočiti sve promene na biljkama ukoliko se pojave (npr. grinje) te vršiti tretman sa ponavljanjem u roku od 7 dana , registrovanim akaricidima u propisanim dozama proizvođača.
Ukoliko bude nestabilno vreme praćeno padavinama stvoriće se povoljni uslovi za ostvarenje infekcije prouzrokovačem pegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii).
Pomenuti patogen može izazvati prevremeno opadanje listova tokom leta i defolijaciju, koja dovodi do manjeg formiranja rodnih pupoljaka za narednu godinu i iznurivanja voćaka što može dovesti do izmrzavanja biljaka tokom zime.
U cilju sprečavanja zaraze pomenutim patogenom, proizvođačima se preporučuje da posle berbe, a pre najavljenih padavina izvrše fungicidni tretman preparatom :
Agrodin 65 NjP (a.m. dodin) 0,1% ili
Mankogal 80 (a.m. mankozeb) 0,025 %.
Ove mere se preporučuju I za zasade trešnje.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa