20. jun 2019.20. jun 2019.
POČELA ŽETVA U MAČVI

Vreli dani ubrzali sazrevanje

Povećana ulaganja, slabiji kvalitet uz nepoznatu cenu umanjuju radost ratara prilikom ubiranja roda
Malo se mačvanski ratari raduju ovogodišnjoj žetvi, koja je počela desetak dana ranije od uobičajenog vremena, a razlog su prave tropske vrućine, protekle sedmice. Zrno je zbog toga naglo sazrelo, kažu stručnjaci i slabijeg je kvaliteta. Kombajni su kako je već uobičajeno prvo ušli u polja ječma ali ne zadugo i ranih sorti pšenice.
- Po ubiranju ječma, odmah sam zasejao silažni kukuruz. Takav “recept” ima i većina drugih domaćina koji pre svega hrane više stoke. Ovogodišnje zrno ječma ili pšenice je naglo sazrelo zbog velikih vrućina i nije imalo vremena da “nalije”. Verujem da će i zbog toga dosta završiti u stočnoj hrani, kaže ugledni domaćin Zvonko Jurišić iz Bogatića.
Malo je šta neuobičajeno i ovoga puta. Problema na pretek.
- Mali broj parcela je jesenas zasejan u optimalnom roku. Nicanje je bilo otežano, što su već na startu proizvodnje nepovoljni uslovi koji će uticati da prinosi budu niži. I u vreme bokorenja je bilo vremenske nepovoljnosti, a onda dva meseca sa učestalim obilnim padavinama, koje su bile poželjne ali su dodatno stvorile problem jer su se pojavile bolesti lista, klasa i insekti. Zaštita nije mogla da se obavi na vreme, kako bi se posledice ublažile, kaže Svetlana Zlatarić iz SSSP Šabac.
Na prostorima Mačve, Pocerine i Posavotamnave je 29.000 hektara pod žitaricama.
Zbog jednog izrazito kišnog perioda, usev je bilo veoma teško sačuvati od korova i insekata. Sve to zahtevalo je i dodatna ulaganja, a neizvesnost oko cene, nije iznenađenje.
- Nekako smo navikli da se cena ne zna, a prvi kombajni već su ušli u njive. Dosta zrna je i propalo usled nevremena ili nedostatka novca u datom momentu za dodatnu zaštitu. Sigurno, ako se traži kvalitet i u ovu kulturu je nužno uložiti dosta. Posebno je pitanje da li će se i koliko ulaganje isplatiti, kaže Branko Maksimović, poljoprivredni proizvođač iz Štitara.
Sa sigurnošću se može reći da kombajna i druge poljoprivredne mehanizacije ima dovoljno za efikasno i brzo obavljanje ovog značajnog posla. I smeštajni kapaciteti su dovoljno veliki za bezbedno skladištenje zrna.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa