20. jun 2019.20. jun 2019.
Prepoznat i priznat stručni kadar
Visoka medicinska i poslovno-tehnološka škola

Prepoznat i priznat stručni kadar

Studenti nakon završetka VMPTŠ su traženi, prepoznati kao stručnjaci u svojoj oblasti. U studijskim programima implementirane su teorija i praksa. Planirano je uvođenje master studija. Dobra saradnja sa resornim ministarstvom, šabačkom Opštom bolnicom i Mačvanskim upravnim okrugom
Viša hemijsko-tehnološka škola u Šapcu osnovana je 1960. godine. Obrazovala je inženjere hemijske tehnologije u doba najveće ekspanzije hemijske industrije. Studenti i kadar koji je znanja sticao pokazao se kao veoma uspešan u hemijskoj industriji Šapca, ali i drugih gradova Srbije. U kasnijem periodu, Škola se prilagođavala promenama u privredi i tada uvodi nove profile stručnjaka, kako bi 2007. godine prerasla u Visoku tehnološku školu strukovnih studija sa više akreditovanih studijskih programa različitih usmerenja.
Danas, zbog značajno proširene oblasti akreditacije, škola nosi ime Visoka medicinska i poslovno-tehnološka škola strukovnih studija. U školi se izvodi nastava na sedam akreditovanih studijskih programa koji pripadaju trima obrazovno-naučnim poljima: tehničko-tehnološkom, društveno-humanističkom i medicinskom.
-Trudimo se da razvijamo studijske programe, uvodimo novine, posebno kada su informacione tehnologije u pitanju. Studijski smer Ekonomija, veoma je tražen, kao važna oblast koja zahteva dobro poznavanje i praćenje trendova u savremenom poslovnom okruženju. Zanimljiv odsek je Gastronomija. Studenti nakon završetka su traženi, prepoznati kao stručnjaci u svojoj oblasti. Imamo dobru poslovno-tehničku saradnju sa hotelima na Kopaoniku gde naša deca idu na stručnu praksu i po završetku im je ponuđeno radno mesto. Slična situacija je i u našem gradu, gde smo priznati i poznati po kvalitetu. U svim navedenim studijskim programima implementirane su teorija i praksa. Kada govorimo o IT odseku, naši studenti su na praksi u velikim informatičkim centrima i vrlo lako dobijaju zaposlenje po završetku studija - pojašnjava direktor Škole dr Nikola Jančev.
Tokom protekle decenije Škola je kontinuirano osavremenjivala nastavni proces i znatno povećavala broj akreditovanih studijskih programa.
-Škola će se u narednom periodu potruditi da dobije master sutudije. Pratićemo trendove i nove programe. Smatramo da škola zaslužuje značajno mesto, kako u gradu, tako i regionu. Život se ne živi samo u velikim centrima, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Kapacitetima koje posedujemo potrudićemo se da Šabac i region unapredimo kroz nauku. Ona je jedina stvar koja ne može da bude otuđena i ukradena. Cilj nam je da zadržimo mlade kadrove kako bi ostali. Ne možemo sav kvalitet i potencijal da izvezemo u velike gradove i inostranstvo. Misija škole je da se razvija, napreduje, uključi nove programe, reorganizuje stare kako bi bila konkurenta na tržištu. Kao što je Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“ najbolja u Republici, nema razloga da to ne bude i naša. Imamo sve potencijale kao i veliki gradovi. Posedujemo dobar kadar i nameru da naši studenti ostanu u svom gradu, kako bi se uspostavila dvosmerna komunikacija. Mladi će svoja znanja implementirati u grad i doprineti da privreda i naše plodno tlo dođe do ozdravljenja i postane skladna celina koja će uticati kako na grad, tako i na Republiku, kako bismo izašli na prvi put - dodaje dr Jančev.
Ono što školu od osnivanja izdvaja je da pored teorijskog znanja svojim studentima omogućava i bogata praktična znanja i iskustva. Visoku medicinsku i poslovno-tehnološku školu strukovnih studija uz srednjoškolaca iz Šapca, upisuju i brojni srednjoškolce iz šireg okruženja zapadne Srbije, Vojvodine, ali i Bosne i Hercegovine.
-Cilj nam je da svojim radom obuhvatimo ceo region, od Loznice, Valjeva, preko Sremske Mitrovice, Koceljeve, Bogatića, kako bi budući studenti bili upoznati sa našim radom. Kolektiv na čijem sam čelu radi kao tim i trudimo se da budemo najbolji. Želimo da budemo prepoznatljivi u Srbiji, najbolja škola, jer posedujemo kapacitete, potencijal za usavršavanje mladih kadrova. Nudimo brojne mogućnost našim studentima, redovnim i onim koji su u radnom odnosu. Organizujemo nastavu vikendom. Znatan broj zaposlenih u Bolnici želi da se „doškoluje“, ali zbog smenskog rada nije u mogućnosti da to učini radnim danima, tako da postoji i ova opcija. Našim studentima je omogućeno obrazovanje na teretu budžeta, a oni koji plaćaju školarinu mogu to učiniti u 10 mesečnih rata. Želimo da izađemo u susret svima koji žele da se edukuju i steknu adekvatno obrazovanje.
Visoka medicinska i poslovno-tehnološka škola u svom razvoju izabrala je put unapređenja kvaliteta nastavnog procesa uz dobru saradnju sa privrednim subjektima i drugim ustanovama važnim za ostvarivanje misije Škole.
-Ono što krasi grad i našu školu, izdvaja od ostalih je studijski program Zdravstvena nega. Smer je popularan, zbog samog poziva koji je veoma plemenit i human, ali i mogućnosti koje pruža studentima. U poslu koji se bavi ljudskim životima obučen kadar i pristup pacijentima je nešto što nas karakteriše. Dobra saradnja sa Opštom bolnicom „Dr Laza K. Lazarević“ je na obostrano zadovoljstvo i nastavna baza u Bolnici je od velikog značaja. Ipak, sve to ne bi bilo potpuno da nemamo dobru saradnju i podršku dr Slobodana Popovića, direktora šabačke bolnice sa kojom imamo veoma dobru poslovno-tehničku saradnju. To je naša nastavna baza, što znači da naši kadrovi odlaze na edukaciju, obuku u šabačku bolnicu. Tamo su im u svakom trenutku dostupni za saradnju, savet, svi lekari i medicinske sestre. Nesebično dele znanje sa našim studentima koji po završetku Škole odmah mogu da stupe na radno mesto. Zbog toga je naš kadar prepoznat i priznat u Evropi. Posebnu zahvalnost dugujemo i načelniku Mačvanskog upravnog okruga Vladanu Krasavcu, koji je prepoznao značaj Škole i kroz projekte će nam pomoći da se ustanova lakše integriše i napreduje. Smatram da ništa od ovoga ne bi bilo realizovano da nemamo podršku Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, kao i resornog ministra Mladena Šarčevića. Osnivač škole je Republika i zbog pomoći Ministarstva koje nam je uvek bilo na raspolaganju podržavalo nas i usmeravalo kako da što kvalitetnije radimo i napredujemo. U tome nam je veoma pomogao pomoćnik ministra dr Aleksandar Pajić, kome dugujemo veliku zahvalnost, jer je on pokretačka snaga kada je u pitanju prosveta ovog grada i regiona. Prepoznao je probleme i nesebično pomaže da se sve to reši i da Šabac kao grad bude jedan od najboljih centara u Srbiji - zaključio je direktor VMPTŠ.
-Vannastavne aktivnosti koje studenti organizuju samostalno ili uz našu podršku od velikog su značaja za njihov život nakon školovanja. Često zaboravimo da imaju i socijalni život i to treba negovati. U Školi se pripremaju za prvi posao, razgovor za posao u komunikaciji su sa ljudima iz sveta privrede koji im prenose praktična znanja kroz radionice i panel diskusije - kaže asistent Jelena Jevtić.
-Pratimo tržište novog doba. Ceo svet dalji razvoj bazira upravo na informacionim tehnologijama. U tom domenu uvodimo inovacije kroz nabavku novih softvera, ne samo onih neophodnih za nastavu zbog akreditacije, nego i kvalitetnije edukacije studenata - istakao je dr Blagodar Lovčević, profesor i rukovodilac studijskog programa Informacione tehnologije.
PR

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa