20. jun 2019.20. jun 2019.
foto: fb stranica  “ruže lipolista”

foto: fb stranica “ruže lipolista”

25. FESTIVAL “RUŽE LIPOLISTA”

Prvih 25 godina su samo početak

Izložba ruža, bogat kulturno-umetnički program, radionice i takmičenje u pravljenju aranžmana, sadržaji su koji će i ove godine potpuno besplatno biti dostupni posetiocima. Tradicionalno se očekuje više hiljada gostiju, a najavljen je i organizovan dolazak desetak autobusa iz različitih gradova Srbije i Republike Srpske
Subota pred nama rezervisana je za značajan jubilej, 25. godina najmirisnijeg festivala u Srbiji - Ruža Lipolista. Manifestacija koja je mačvansko selo proslavila ne samo u Srbiji, nego i van granica zemlje, obeležava prvih četvrt veka postojanja.
Izložba ruža, bogat kulturno-umetnički program, radionice i takmičenje u pravljenju aranžmana, sadržaji su koji će i ove godine potpuno besplatno biti dostupni posetiocima. Tradicionalno se očekuje više hiljada gostiju, a najavljen je i organizovan dolazak desetak autobusa iz različitih gradova Srbije i Republike Srpske.
-Pravi je trenutak da se zahvalimo ljudima koji se sve ove godine trude da ovaj festival živi i bude sve veći i lepši i okupi sve veći broj kako izlagača tako i posetilaca. Najveću zahvalnost dugujemo Udruženju “Ruže Lipolista” i proizvođačima ruža. Svi mi ostali se festivalom bavimo nekoliko meseci, a oni to rade godinama, tokom cele godine. Zahvalni smo i svim ljudima koji su trošili svoje znanje, iskustvo i energiju i pomagali nam da zbog kulturno-umetničkih sadržaja ovaj festival šalje važnu poruku. Kako podržavamo uzgoj cveća, tako podržavamo i mlade umetnike, kulturno-umetničke sadržaje i stvaralaštvo, naveo je direktor Turističke organizacije Šapca Srđan Mitrašinović.
Više od 800.000 ruža godišnje proizvede 10 porodica iz Lipolista na 25 hektara. Osnivači festivala i danas su njegova okosnica, a u međuvremenu su se pojavili i novi mladi uzgajivači što obećava da će “Ruže Lipolista” još dugo trajati.
-Ponosan sam što sam jedan od osnivača ovog festivala. Ovo je samo prvih četvrt veka. Brzo je prošlo i sećanja se brzo vraćaju na početke. Srećan sam i ponosan što sam jedan od ljudi koji su smislili i sve ove godine organizuju i učestvuju na festivalu koji je naš ponos, istakao je Milan Marinković, jedan od osnivača festivala i citirao pesnika Tomislava Marinkovića “Snaga ovog uzornog festivala počiva u 25 godina prošlosti i svim godinama budućnosti”.
Milan Topalović, takođe jedan od osnivača festivala prema prijavljenim učesnicima procenjuje da će 25. Ruže Lipolista biti veoma lepe. Kaže da su polja u zadovoljavajućem stasu, uprkos lošem vremenu u maju koje je malo usporilo rast ruža.
Rasadnici ruža biće otvoreni za sve posetioce manifestacije, a efekti ovog događaja poslednjih godina se vide i po tome što sve više turista Lipolist posećuje i van festivala. Na putu ka Stanišićima, Ceru ili Tršiću sve češće svraćaju da vide čuvene ružičnjake ili se okrepe u nekom od etno domaćinstava.
Više od 300 sorti ruža se gaji u Srbiji, a većina njih i u Lipolistu. Proces odgajanja ruže traje dve godine, od proleća kada se posadi, do sledeće jeseni. Najveći deo proizvedenog se izveze.
-Jedno vreme je bio rast u proizvodnji, pa pad, što je zavisilo od svetskog tržišta. Sada se tržište stabilizovalo. Izvoz u Rusiju je sve teži zbog brojnih ograničenja, ali se otvorilo tržište Evropske unije. Proizvodnja je smanjena u svim evropskim zemljama zbog nedostatka radne snage i teškog rada u toj proizvodnji. Kod njih je veliki deficit, a tražnja je sve veća. Naravno, tu je i tržište Balkana. Poslednje dve godine se prodalo sve što se proizvelo, naveo je Milan Topalović.
Grad podržava sve događaje koji promovišu prave vrednosti i šalju pozitivnu sliku o Šapcu. Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić nalazi se na čelu Organizacionog odbora “Ruža Lipolista”. Ističe da mu je čast što je na tom mestu i sarađuje sa uigranim timom koji već 25 godina organizuje manifestaciju.
-Bez ruža, ovog festivala ne bi ni bilo, a dobro znamo ko je zadužen za proizvodnju ruža i ko je festival i osnovao. Ovo je jedna od najlepših manifestacija u Srbiji i osveženje je od nekih drugih događaja. Cveće i ruže podstiču najlepše u ljudima. Festival iz godine u godinu raste i sadržaji su sve bolji. Ohrabruje sve veći broj izlagača. Oslanjamo se na stare snage, ali raduje me da u poslednje vreme imamo i nove proizvođače. To daje nadu da smo na pravom putu i da je ovih prvih 25 godina samo početak, a da festival ima sigurnu budućnost i da će trajati još dugo. Svi Lipolištani i Šapčani treba da budu ponosni na ovu izuzetnu manifestaciju, rekao je Nemanja Pajić.
Podsetio je da su zahvaljujući ovom festivalu uspostavljena mnoga prijateljstva i poslovne saradnje, a bio je i inspiracija za prekograničnu saradnju Šapca i Slavonskog Broda.
Tokom projekta ROSIS4H realizovana je i poseta Holandiji. Predstavnici dva grada, među njima predstavnici Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika i proizvođači ruža iz Lipolista gostovali su kod holandskih proizvođača ruža, videli njihove berze cveća, Muzej cveća, istraživačke laboratorije i Festival ruža u mestu Lotum.
Projekat ROSIS4H koji je trajao dve godine bio je nastavak drugog dvogodišnjeg projekta Rosis, rosas, rosarum na kom su učestvovali isti partneri.
Manifestaciju i ove godine organizuju Udruženje “Ruže Lipolista” i Turistička organizacija Šapca, pod pokroviteljstvom Grada Šapca.
-Pozivam sve koji su u mogućnosti da u subotu dođu i vide šta i kako radimo i kako rezultati tog rada na kraju izgledaju. Naša dela govore više od reči i najbolje je da se u sve rečeno uvere na licu mesta, u dovrištu OŠ “Stepa Stepanović” u Lipolistu, istakao je predsednik Udruženja “Ruže Lipolista” Goran Mijailović.
Dragoslavin prsten prijateljstva
Porodica Milana Marinkovića nekoliko poslednjih godina dodeljuje “Dragoslavin prsten prijateljstva” u znak sećanja na majku Dragoslavu, a koji simbolizuje prijateljstvo i povezanost. Ove godine prsten će biti dodeljen arhitekti Milki Krstivojević iz Valjeva, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zbog njenog dvodecenijskog rada na crkvi u Lipolistu, koja je ustanovljena kao spomenik kulture.
Prošle godine prsten je dobila novinarka Amerikanka Džoan Mekvin Mitrić, a pre nje izvođač etno muzike Biljana Krstić. Dobitnice ove nagrade su bile i košarkašica Nataša Kovačević, glumica Rada Đuričin i novinarka Tanja Peternek.

Nagrađeni prošle godine
Prva tri mesta za najbolji rasadnik na prošlogodišnjem festivalu dobili su “Topalović” iz Lipolista, “Džagić” iz Zvezda i “Ivanović” iz Sinoševića. Najbolji u takmičenju srednjih škola u izradi aranžmana od ruža bili su učenici Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika iz Šapca, drugi gosti iz Slavonskog Broda, a treća Srednja poljoprivredna škola iz Pančeva. Najlepši aranžman od ruža imao je rasadnik “Marinković” iz Lipolista.
Prošle godine su prvi put dodeljene zahvalnice novinarima i novinarskim ekipama koji su svojim radom doprinele afirmaciji festivala.
Takođe, prvi put je dodeljena i “Povelja prijateljstva”, priznanje ustanovljeno kao izraz poštovanja i zahvalnosti istaknutim stvaraocima. Nagrada je za trajni doprinos kulturi i očuvanju jezika, za pesničko stvaralaštvo i afirmaciju Lipolista dodeljena pesniku Tomislavu Marinkoviću.

Program festivala
Uvod u festival bio je koncert Duvačkog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Češke i podela ruža u Šapcu, prošlog petka. Ovog petka (sutra) program počinje tradicionalno u avliji Milana Marinkovića književnom večeri “Kod Marinkovića od Marinkovića” u 21 sat. Veče je rezervisano za čitanje poezije Tomislava Marinkovića, pesnika iz Lipolista, dobitnika brojnih nagrada za književno stvaralaštvo. Takođe, svoju poeziju govoriće i Gojko Božović, osnivač i glavni urednik Izdavačke kuće “Arhipelag”, koji je za svoje stvaralaštvo dobio “Kočićevu knjigu”.
Svečano otvaranje festivala “Ruže Lipolista” je u subotu u 13 sati. Program će trajati do kasnih večernjih sati.
Nakon toga sledi kulturno-umetnički program i takmičenje srednjih škola u izradi aranžmana od ruža. Od 16 do 18 sati biće organizovane radionice za decu u izradi aranžmana.
Od 18 do 19 časova je koncert KUD “Abrašević”, a po završetku koncerta proglašenje pobednika i dodela priznanja. Potom će nastupiti orkestar “Čivijaši”.
Tokom trajanja festivala organizovaće se i Bazar starih i umetničkih zanata.

Nove i stare sorte
Trendovi i novosti se moraju pratiti i u hortikulturi. Kada se nova sorta pojavi proizvođači kažu da je uobičajeno da u Srbiju stignu sa zakašnjenjem od 10 do 15 godina. Međutim, i tu se stvari menjaju.
-Dobili smo u maju prošle godine 10 sorti ruža koje su u Evropi izašle 2018. godine. Tako će one u Srbiji biti na jesen, sa samo godinu dana zakašnjenja, što je za ruže minimalno. Na zahtev naših prijatelja i poslovnih partnera iz Bosne i Hercegovine sa stabla starog 70-80 godina smo doneli kalem grane i iskalemili smo sortu đulber šećer. Ona je veoma tražena u BiH i koristi se za pravljenje slatkog i sokova. Takođe, postoje i sorte koje se proizvode specijalno za pčele, kako bi one uzimale nektar sa njih, objašnjava Milan Topalović.
M. Mijailović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa