20. jun 2019.20. jun 2019.

Dugovečni mornar

Lik mornara Popaja stvorio je Elzi Segar 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike spanaća. Slavni mornar se prvi put pojavio u stripu 17. januara 1929. godine. Bio je to „Thimble Theatre Comic“ strip, i od prvog trenutka Popaj je naišao na sjajne reakcije javnosti. Danas ovaj mornar, čija snaga leži u spanaću, ima zavidnih 90 godina. Popularnost je stekao zahvaljujući braći Flajšer koji su kreirali crtani film. Animirani likovi zasnovani su na stvarnim. Tvorac stripa Elzi Segar je inspiraciju pronašao u svom rodnom gradu Česteru. Jednooki Frank Roki Figel je bio poznat kao kavagadžija koji voli duvanski dim. Otuda i Popaju lula. Figel je preminuo 1947. godine, a na njegovom nadgrobnom spomeniku je zapisano "čovek koji je bio glavna inspiracija za Popaja". Oliva je imaginarni pandan Segarovoj komšinici Dori Paskel. Bila je veoma visoka i nosila je punđu.
U prvoj verziji Popaja njegova snaga nije zavisila od spanaća, već od magične ptice, koju bi morao da pomazi po glavi. U verziji 1930. godine Popaj je počeo da jede spanać da bi postao snažan.
Za vreme Velike depresije upotreba spanaća je porasla za 33% zbog popularnosti Popaja, jer je u periodu velike ekonomske krize narod bio željan hrane koja će im dati snagu. Mala tajna. Linija koja dovodi u vezu spanać i snagu je medicinski magazin iz 1870, koji je tvrdio da u njemu ima 10 puta više gvožđa nego što zaista ima. U prevodu - malo su preuveličali, tačnije za 10 puta.
Pera Ždera i Badža (u nekim prevodima Kvrga) pojavili su se 1932. godine, dok se Kića po nekim izvorima pojavio 1933, odnosno 1936. godine.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa