Info

Berza

  • aero 800 ▼ -11,11%
  • jmbn 5.105 ⚫ 0,00%
  • niis 535 ▼ -1,47%
  • plnm 470 ▼ -6,00%
(27. jun 2019.)
KONFERENCIJA INICIJATIVE “SELO-GRAD”

Ima li budućnosti za srpskog poljoprivrednika

Članovi Inicicijative “Selo-grad” sastali su se danas na vanrednoj konferenciji pri Skupštini grada Šapca na temu poljoprivrede.
Dragan Stanković izjavio je da se stanje u poljoprivredi rešava uglavnom na nivou države i da je trenutno jako loše, te da i jedine svetle tačke koje su karakterisale prošlu godinu, cena bikova koja je bila znatno viša nego sad i cena višnje koja je bila 60 dinara, sada više nisu onakve kakve bi trebalo da budu. Sada je cena višnje prve klase do 50 dinara, preko 90 posto je otišlo u drugu klasu te je ona oko 30 dinara, pa su poljoprivrednici s razlogom nezadovoljni.
-Što se tiče cene bikova, ona je negde do 2 evra, a prošle godine je išla do 2.20, 2.40 evra i to je neka ekonomska računica koja je odgovarala poljoprivrednom proizvođaču i koji je mogao da nešto i zaradi. Došlo je do upropašćavanja srpskog seljaka i sela i zato opet apelujemo da se posveti ozbiljna pažnja poljoprivredniku i njegovoj zaradi, jer ga jedino zarada još uvek može održati na selu, kao i ove mlade ljude, rekao je Stanković.
Što se tiče cene malina koja je aktuelna u ovom periodu, govorio je član Udruženja malinara sa teritorije grada Šapca, Miloš Jev tić iz Bogosavca.
-Berba je uveliko počela, a cena maline je 150 dinara. Za prvi rod od berbe što smo dali nismo znali cenu, malinarima je isplaćen po 120, 130 dinara. Radna grupa je izračunala da je proizvođačka cena maline 139,3 dinara, dakle naša cena maline bi trebalo da bude između 170 i 180 dinara, a od toga nema ništa. Sa ovih 150 dinara malinari mogu samo da prežive ovu godinu. Smanjen je prinos 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu i trenutno ne vidimo ni jednu svetlu tačku za dalje u ovom poslu, zaključio je on.

Najnoviji broj

12. mart 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa