27. jun 2019.27. jun 2019.
Ljubav i čežnja
OTVORENA IZLOŽBA SLIKA OLGE VALDER PANIĆ

Ljubav i čežnja

Olga je Koceljevka koja je svojevremeno u odbojkaškoj istoriji svoga mesta ostavila dubok, neizbrisiv trag. Ipak, njena životna preokupacija postala je slikarstvo
U galeriji Zavičajnog muzeja otvorena je izložba slika “Ljubav i čežnja”, autorke Olge Valder Panić. Prvi put publika u njenom zavičaju ima priliku da vidi 32 slike, a izložba će biti otvorena do polovine avgusta meseca nakon čega se platna sele najpre u Kosovsku Mitrovicu, a potom u Beograd, Šabac, Valjevo...
Olga je Koceljevka koja je svojevremeno u odbojkaškoj istoriji svoga mesta ostavila dubok, neizbrisiv trag. Ipak, njena životna preokupacija postala je slikarstvo. Već decenijama živi i radi u Švajcarskoj gde je i otkrila svoj slikarski dar. Izlagala je u Nemačkoj i Švajcarskoj a posle 35 godina bavljenja slikarstvom ostvarila je svoje snove prezentujući slike svojim prijateljima, rođacima, zemljacima, u rodnoj Koceljevi. Baš zbog toga je samo otvaranje izložbe bilo emotivno. Neretko su se u očima autorke sakrivale suze radosnice.
–Ovo je prvi put da sam u Srbiji, u mojoj Koceljevi, sa mojim radovima. Ja jednostavno volim vas, ne znam zašto. U stvari, znam. Mi smo bili veoma siromašna familija. Nismo imali ništa. Ja sam u sportu uspela nešto. Zahvalna sam svima koji su tada pomagali moju familiju. Danas i ovih poslednjih godina gledam da ja nešto vratim mojoj Koceljevi koja mi je dala neko parče hleba pre toga. Hvala svima što ste došli- vidno uzbuđena obratila se autorka prisutnim gostima.
Na otvaranju izložbe slika govorila je Marijana Isaković, direktorka Šabačke gimnazije i Olgina prijateljica.
–Čast mi je i zadovoljstvo da sam danas ovde sa vama, u voljenom zavičaju. Olga Panić Valder je žena velikog srca i tople duše. Hrabri, borbeni sportista, koji se nikad ne predaje, ali i žena tananih emocija i umetničkog dara. Ličnost za duboko poštovanje. Pred nama su njene čudesne slike, plodovi raskošnog talenta, ali i dugogodišnjeg umetničkog traganja za pravim i bogatim izrazom kojim ona slika svoj doživljaj sveta i ljudi, treptaje svoje tanane duše- izjavila je Marijana, predstavljajući lik i delo ove umetnice i dodala da njene slike ne treba opisivati niti prepričavati jer one govore same za sebe.
–Dovoljno je stati pred njih i duboko se zagledati. Sve je tada posmatraču jasno. Prepoznaćete i radost i tugu, i nostalgiju, i otkrića novih svetova, i želje i nadanja, i veru i sumnju. Svega toga ima na ovim slikama koje su lirska biografija jednog uspešnog, ali ne uvek lakog života- ocenila je Isaković.
Na prvi pogled posmatrača će zaseniti eksplozija boja. Ipak, njena platna su protkana setom i oplemenjena slovenskom dušom.
–Ja sam morala da odem ali meni je duša ostala ovde. Zato su mi i slike takve. Na njima je nešto što je moralo da ostane ovde, ali delom i ono što sam doživela tamo- priča Olga koja, čini se, na svakom koraku širi pozitivnu energiju. Uvek govori iskreno o svojim emocijama i ne može da ih sakrije. Na njenim platnima se često susreće lik žene, devojke, devojčice...
–Dosta je skrivanja. Kada iskreno pokažeš svoja osećanja to i drugi osete i prelaze na njih. Žene su na platnima češće nego muškarci jer znam kroz šta žene prolaze. Moje su slike posvećene ženama. Kroz slike pokazujem emocije koje čovek nosi u sebi i neće da ih pokaže. A svi ih imamo. Samo ih neko krije. Kada bi svi pokazali svoje emocije svet bi bio jednostavniji. To bi bilo tako lepo- ocenila je Olga koja nema formalno obrazovanje u oblasti slikarstva.
Ipak, prepoznala je trenutak, otkrila talenat, ali su okolnosti pod kojima se to desilo za nju bile bolne i teške. Nakon otvaranja izložbe u svom zavičaju prvi put je javno govorila o periodu duboke depresije i životne krize. Spas je pronašla u veri u Boga i slikarskom platnu i bojama.
–Ovo govorim prvi put. Sa 25 godina, kada sam rodila sina, imala sam veliku krizu. Upala sam u depresiju. Privatan život nije išao kako treba. Jednostavno sam htela da umrem. Bila sam dete koje je odraslo u komunističko doba, ali sam odjednom tada počela da molim Boga da me ostavi da živim, radi moga sina. I od tada sam počela da verujem u ono više od nas, u Isusa kojeg sam videla. Tada sam obećala da ću njegovo ime uvek spominjati, da ću se njemu okrenuti, voleti ljude- otkriva ova umetnica, nekada najbolja odbojkašica Srbije, sa neprikosnovenim smeč udarcem.
Iz teških životnih trenutaka, u izazovima koje joj je život nametao, Olga je izlazila kao pobednik. Baš kao nekada na odbojkaškom terenu, bila je jaka. Kako kaže, odbojka joj je dala sve i taj sportski duh joj je kasnije pomogao u životu.
NOVAC OD SLIKE ZA POMOĆ VRTIĆU
Ljubav prema svom kraju i njenim stanovnicima Olga neprestano iskazuje rečima. Želju da pomogne onima kojima je pomoć neophodna, saosećajnost, empatiju, potrebu da pruži ruku podrške pokazala je i delima. U želji da pomogne vrtiću koji je nedavno poplavljen u bujičnim poplavama autorka je odlučila da jednu od svojih slika proda putem licitacije te da novac prikupljen na taj način donira ovoj ustanovi. Osim toga, ulaz u galeriju je besplatan ali svi posetioci koji žele mogu na ime nenaplaćenih ulaznica novac donirati ugroženima preko Crvenog krsta.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa