27. jun 2019.27. jun 2019.
ODLUKA O UTVRĐIVANjU NAZIVA ULICA

Stari sokak, nova adresa

Na prošlonedeljnoj sednici SO Koceljeva usvojena je, između ostalog, odluka o načinu utvrđivanja naziva ulica i trgova na teritoriji ove opštine. Duskutujući o ovom predlogu odbornik Jovan Veselinović ocenio je da će promena naziva ulica iziskivati i promenu ličnih dokumenata što će za građane biti veliki trošak. Međutim, nakon što je načelnik opštinske uprave Slobodan Vasić objasnio proceduru, načelnik odeljenja za urbanizam, komunalne, stambene i imovinsko-pravne poslove Zlatko Popović objasnio je da se dodela naziva ulica na teritoriji opštine neće odraziti na budžet građana jer iza ovog projekta stoji država na čiji teret će se lična dokumenta menjati.
Pre no što su o predlogu ove odluke raspravljali u lokalnom parlamentu ona je bila i na dnevnom redu sednice Opštinskog veća. Tom prilikom načelnik opštinske uprave podsetio je da su lokalne samouprave u obavezi da donesu ovakav akt kojim će se utvrditi nazivi ulica pa i nekategorisanih puteva koji su prepoznatljivi.
–Ostali deo teritorije opštine, seoska naselja, funkcioniše tako što u republičkom Geodetskom zavodu postoje neke oznake u adresnom registru koje su više vezane za nazive mala, potesa itd. To je sve nezvaničnog karaktera jer nisu potkovani nikakvom opštinskom odlukom ili saglasnošću ministarstva. Vlada Republike Srbije je početkom prošle godine odlučila da u svakom naselju svaka ulica dobije svoj naziv. Ovde se duže od mesec dana intenzivno radi na izradi tog nacrta. Konsultuju se ljudi na terenu jer to nije naivna priča i važno je ozbiljnije pristupiti poslu a veliki posao je odradio Geodetski zavod- smatra Popović.
Nadležno ministarstvo je dostavilo lokalnim samoupravama spisak od oko 700 imena, znameniti, istorijskih ličnosti, koja nisu sporna za dobijanje saglasnosti.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa